Απαιτείται σχέδιο άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των δήμων, όπως σημειώνει η ΚΕΔΕ
Οι ισχυροί Δήμοι “στήριγμα” της κοινωνίας σε έναν κόσμο που αλλάζει. Αυτό είναι το μήνυμα που εστάλη από την ΚΕΔΕ κατά την έκτακτη συνάντηση των δημάρχων χθες στην Αθήνα.
Στη συνάντηση συμμετείχε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος καθώς επίσης δήμαρχοι και αυτοδιοικητικοί απ’ όλη τη χώρα. Παρέμβαση πραγματοποίησε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.
Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνάντησης εκφράστηκε η αγωνία του συνόλου των αυτοδιοικητικών για τις εξελίξεις κυρίως στον τομέα της οικονομίας, λόγω και των αναταράξεων που έχουν προκληθεί από την ενεργειακή κρίση.
Μεταξύ άλλων θεμάτων, τέθηκε ο προβληματισμός για την πορεία υλοποίησης των έργων, λόγω των ανατιμήσεων στα υλικά, το αυξημένο ενεργειακό κόστος στις ΔΕΥΑ και τους Συνδέσμους Ύδρευσης, στα σχολεία κ.λπ.
Επιπλέον, επί τάπητος τέθηκαν θέματα που αφορούν στα ανταποδοτικά τέλη, την καθαριότητα και το τέλος ταφής απορριμμάτων, καθώς και ζητήματα που άπτονται της γενικότερης λειτουργία των ΟΤΑ.
Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ανέφερε: «Η ενεργειακή κρίση έρχεται να βομβαρδίσει για μια ακόμα φορά τους δημοτικούς προϋπολογισμούς και όλες τις δημοτικές δομές. Η αυτοδιοίκηση βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή. Σε όλες τις κρίσεις, σε όλες τις μάχες. Δίπλα στους πολίτες και τις πραγματικές τους ανάγκες.
Το αυτονόητο διεκδικούμε για να κρατηθούμε όρθιοι, γιατί αν πέσουν οι Δήμοι θα πέσει όλη η κοινωνία μας. Αυτή είναι η αγωνία μας και προς αυτή την κατεύθυνση επιθυμούμε να υπάρξουν λύσεις. Μετά και τις σημερινές ανακοινώσεις του κ. Πέτσα και με ειλικρινή συνεργασία κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης ελπίζουμε ότι θα βρεθούν κατάλληλες λύσεις στήριξης των Δήμων σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για όλους».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου, πρόσθεσε ότι το άνοιγμα των λογαριασμών ρεύματος και θέρμανσης προκαλεί πολλαπλά εγκεφαλικά στους δημάρχους. «Αρδεύσεις, κολυμβητήρια, καύσιμα, σχολικά κτήρια, οδοφωτισμός ανεβάζουν τα κόστη στα ύψη» ανέφερε, παρατηρώντας ότι η kWh από 6,3 λεπτά, έφτασε τα 26 σήμερα. Έτσι, δηλαδή, οι Δήμοι από 360 εκ. ευρώ το χρόνο για ρεύμα, καύσιμα και θέρμανση, αν όλη η χρονιά πάει έτσι και δεν αποκλιμακωθούν οι τιμές, το κόστος θα εκτοξευτεί στο 1 δισ. ευρώ!
Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι η καταβολή από το ΥΠΕΣ μιας επιπλέον δόσης ΚΑΠ είναι ένα καλό πρώτο βήμα, αλλά το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και πρότεινε μετά το Πάσχα να επανεκτιμηθούν τα νέα δεδομένα από την επιτροπή ΥΠΕΣ και Οικονομικών και να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί άμεσα ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης των Δήμων.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι ακόμη πιο επιτακτική είναι η ενίσχυση των ΔΕΥΑ της χώρας, εκεί όπου αναλογικά το κόστος του ρεύματος είναι ακόμη μεγαλύτερο. «Η μόνη ρεαλιστική λύση, είπε, είναι μία γενναία επιδότηση της kWh όπως ακριβώς έγινε χθες με αρκετές κατηγορίες επαγγελματιών, αλλιώς τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να σκάνε λογαριασμοί ρεύματος και διακοπές σε βασικές υποδομές».
Ωστόσο, σημείωσε, κοινή λύση για Δήμους και ΔΕΥΑ είναι η ενεργειακή αυτονόμησή τους, με τη δημιουργία ειδικού προγράμματος με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάπτυξης, για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών ή αιολικών πάρκων στο πλαίσιο λειτουργίας των ενεργειακών κοινοτήτων και μέσω του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.
Έτσι θα εξασφαλίσουν επάρκεια ενέργειας για τις ανάγκες τους αλλά και δωρεάν απόδοση ενός ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας σε φτωχά νοικοκυριά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση του απαραίτητου ηλεκτρικού χώρου από τον ΔΕΔΔΗΕ για τις ανάγκες των δήμων.
Επίσης ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε την αναγκαιότητα δημιουργίας κοινής πλατφόρμας από τη ΡΑΕ, στην οποία όλοι οι πάροχοι θα ανεβάζουν σε πραγματικό χρόνο λογαριασμούς και πληρωμές. «Για να ξέρουμε, είπε, κι εμείς σε πρώτο χρόνο πόσα χρήματα μας οφείλονται από τους παρόχους, με βάση τα χρήματα που έχουν πληρωθεί από τους δημότες μας. Για να μην πάθουμε ξανά όσα πάθαμε στο παρελθόν».