Δύο σεμινάρια για παιδιά Δημοτικού και ένα για εκπαιδευτικούς θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.
Ειδικότερα:
10 Απριλίου στο Α49
«Το Ντοκιμαντέρ στην Εκπαίδευση» – Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου πραγματοποιεί εργαστήριο για εκπαιδευτικούς με θέμα «Το Ντοκιμαντέρ στην Εκπαίδευση», την Κυριακή 10 Απριλίου, στις 5.00 το απόγευμα, στον Χώρο Τέχνης Α49 (Αναγνωσταρά 49, Καλαμάτα).
Το εργαστήριο διοργανώνεται δωρεάν από το ΕΚΟΜΕ, το οποίο υπηρετεί συστηματικά τους στόχους της Παιδείας στα Μέσα και την Πληροφορία, και απευθύνεται σε εκείνους που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το ντοκιμαντέρ ως αφετηρία για ποικίλες παιδαγωγικές δραστηριότητες.
Ειδικότερα, με αφορμή το μαθητικό ντοκιμαντέρ «Cine Αστόρ: Το στέκι της Κισσάμου», δημιουργία του ΓΕΛ Κισσάμου στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων (σχολικό έτος 2018-19), στελέχη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου του ΕΚΟΜΕ θα παρουσιάσουν προσεγγίσεις και τρόπους αξιοποίησης του ντοκιμαντέρ εντός και εκτός τάξης, σε σύνδεση με την τοπική και προφορική ιστορία, αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά.
Το εργαστήριο θα παρουσιάσουν οι:
–Στέλιος Κυμιωνής, προϊστάμενος Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Διαχείρισης
Ψηφιακού Περιεχομένου, ΕΚΟΜΕ
–Ειρήνη Ανδριοπούλου, προϊσταμένη, Τμήμα Έρευνας, Μελετών &
Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΕΚΟΜΕ
–Δέσποινα Λαμπαδά, Τμήμα Έρευνας, Μελετών & Εκπαιδευτικών
Προγραμμάτων ΕΚΟΜΕ
Για δηλώσεις συμμετοχών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο 2721022376 και στο 6944786872.
12-14 Απριλίου
Σεμινάριο animation για παιδιά με τον Thomas Kunstler
Ένα σεμινάριο animation με φιγούρες από πλαστελίνη, ειδικά για παιδιά Δημοτικού, θα παραδώσει στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου ο σκηνοθέτης και φίλος πια του Φεστιβάλ, Thomas Kunstler! Το σεμινάριο πραγματοποιείται στο Ξυλόκαστρο και θα επαναληφθεί στην Καλαμάτα από τις 12 έως τις 14 Απριλίου.
«Ένας περιβαλλοντικός Περίπατος» με τη Στεφανία Χαρίτου
Σεμινάριο για μαθητές 10-12 ετών υπό τη μορφή περιπάτου, με εισηγήτρια τη Στεφανία Χαρίτου, θα πραγματοποιηθεί στις πόλεις του δικτύου του Φεστιβάλ: Ξυλόκαστρο, Καλαμάτα και Τρίπολη. Ένας περίπατος στη Φύση θα σταθεί αφορμή συζήτησης για την Οικολογία, τους φυσικούς πόρους, την Ενέργεια και την κλιματική αλλαγή.
Με εργαλείο ένα κινητό τηλέφωνο (τη φωτογραφική κάμερα, βιντεοκάμερα και την εγγραφή ήχου) τα παιδιά θα κληθούν σε μικρές ομάδες να καταγράψουν με κινούμενη ή στατική εικόνα ή με ηχητικό ντοκουμέντο, κομμάτια της φύσης που μας περιβάλλει (γη, ζώα, βλάστηση) και να μελετήσουν τη σχέση του ανθρώπου με τη Φύση. Σκοπός του σεμιναρίου είναι τα παιδιά να προβληματιστούν πάνω στην αμφίδρομη και δεσμευτική σχέση του φυσικού περιβάλλοντος με τον άνθρωπο, τη στιγμή που οι συνέπειες της οικολογικής κρίσης είναι πλέον ορατές.
Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί στο Ξυλόκαστρο (11/4), στο Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας «Ο Κήπος της Λυσσούς» (12/4), στο Ειδικό Σχολείο Τρίπολης (13/4) και στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας (14/4).