Τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει 27 συμβασιούχοι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ συζητήθηκαν χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας, προκειμένου να παραμείνουν στη δουλειά τους και οι συμβάσεις τους να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.
Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, ως μοναδικός μάρτυρας κατέθεσε ο αναπληρωτής διευθυντής της Επιχείρησης, Παναγιώτης Κουφαλάκος, ο οποίος τόνισε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενώ αναφέρθηκε σε προβλήματα που θα δημιουργούσε η απόλυσή τους στις οικογένειές τους, στην επιχείρηση και στην πόλη.
Μετά τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων το δικαστήριο αποφάσισε την παράταση της προσωρινής διαταγής που έχει δοθεί για συνέχιση των συμβάσεων εργασίας των συγκεκριμένων εργαζομένων, μέχρι την έκδοση της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων. Οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι έχουν καταθέσει και αγωγή.
Αορίστου χρόνου
Οι συμβασιούχοι της ΔΕΥΑΚ που έχουν προσφύγει δικαστικά, ζητώντας να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, είναι 10 άτομα που εργάζονται με 8μηνες συμβάσεις που ανανεώνονται από το 2015 και 17 από το 2017. Οι συμβάσεις όλων έληξαν μέσα στο 2018 και προσέφυγαν στα δικαστήρια καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα. Μέχρι την εκδίκασή τους εκδόθηκε προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου να συνεχίσουν να εργάζονται με το ίδιο καθεστώς.
Το υπουργείο αρνείται να προχωρήσει σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, χαρακτηρίζοντάς τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Ωστόσο, όπως εξήγησε η δικηγόρος που τους εκπροσωπεί Μαίρη Πλευριά, πρόκειται για υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου και όχι του Δημοσίου, καθώς πληρώνονται από την ίδια την επιχείρηση. Κατέθεσε, λοιπόν, τον ισχυρισμό ότι η ΔΕΥΑΚ είναι ιδιωτικού δικαίου και υπάρχει απόφαση του Αρείου Πάγου το 2018 που αναγνωρίζει ρητά ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης δεν υπάγονται στην κατηγορία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ούτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Προβλήματα λειτουργίας
Όπως σημείωσε η κα Πλευριά, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης και αυτό πιστοποιείται και με σχετική απόφαση της ΔΕΥΑΚ.
Κατά τη διαδικασία της συζήτησης η κα Πλευριά εξήγησε το κατεπείγον της υπόθεσης, επισημαίνοντας ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο επιβίωσης αν σταματήσουν να εργάζονται, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με πολλές υποχρεώσεις. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι κίνδυνο λειτουργίας διατρέχει και η επιχείρηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο Βιολογικός Καθαρισμός της πόλης δεν έχει μόνιμο προσωπικό και λειτουργεί με 3 άτομα που είναι ανάμεσα στους 27 συμβασιούχους, ενώ και ο μοναδικός χημικός που είναι επιφορτισμένος με το έργο της χλωρίωσης του πόσιμου νερού του Δήμου είναι συμβασιούχος.
Ο δε οργανισμός της ΔΕΥΑΚ μετά την τροποποίησή του έχει 110 οργανικές θέσεις και μόνιμά εργάζονται 55 άτομα, εκ των οποίων οι 38 είναι διοικητικό προσωπικό και οι υπόλοιποι 17 το τεχνικό προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες όλου του Δήμου Καλαμάτας.
Κατά την κατάθεσή του ο αναπληρωτής διευθυντής της επιχείρησης τόνισε ότι αν οι 27 εργαζόμενοι σταματήσουν αύριο το πρωί να εργάζονται, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, καθώς είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν τις βλάβες που προκύπτουν στο δίκτυο.
Επίσης, σημείωσε ότι είναι επιφορτισμένοι και με καθήκοντα που σχετίζονται άμεσα με ζητήματα κακοκαιρίας, όπως ο καθαρισμός φρεατίων κ.λπ.
Τέλος, σημείωσε ότι με το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 3Κ θα προσληφθούν 13 άτομα στην επιχείρηση, αλλά ακόμα οι διαδικασίες, ως γνωστόν, δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Της Βίκυς Βετουλάκη