Ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων ήταν η χθεσινή για όλη την Ελλάδα, με βασικό αίτημα την άμεση λήψη μέτρων για την ανάσχεση της ακρίβειας και της φτωχοποίησης της κοινωνίας που αυτή επιφέρει.
Σε τοπικό επίπεδο, η Μεσσηνία, συσπειρωμένη στην Καλαμάτα, έδωσε το «παρών» στην πρώτη απεργιακή κινητοποίηση της χρονιάς, με τρεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν το πρωί.
Πρώτη ξεκίνησε η διαμαρτυρία και μετέπειτα πορεία του ΠΑΜΕ από την πλατεία 23ης Μαρτίου, ενώ συνέχισε η διαμαρτυρία της ΟΕΒΕΣ μπροστά από το ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, και λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε αυτή του Εργατικού Κέντρου.
ΠΑΜΕ
Στην πρώτη συμμετείχαν, κυρίως, δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με εργαζομένους από διάφορους κλάδους, έχοντας ως κύριο αίτημα την ανάσχεση της ακρίβειας που έχει ως αποτέλεσμα τη μη αξιοπρεπή διαβίωση της κοινωνίας και απλώνεται σταδιακά όλο το φάσμα της.
Ειδικότερα, συμμετείχαν μέλη του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, μέλη του Συλλόγου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων, μέλη του Σωματείου Συνταξιούχων Μεσσηνίας, μέλη της Επιτροπής Συμβασιούχων του Νοσοκομείου Καλαμάτας, μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, καθώς και μέλη του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Μεσσηνίας.
Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό από τους Αργύρη Σμυρνή, μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Μεσσηνίας, Παναγιώτη Κουφαλάκο, εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ και πρώην πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων και Σπύρο Νικολόπουλο, γραμματέα του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Άρης Κομπότης, γραμματέας του Συνδικάτου Γάλακτος-Τροφίμων και Ποτών Μεσσηνίας.
Αιτήματα
Όπως υπογράμμισε τόσο ο κ. Κομπότης, κατά την κεντρική ομιλία του, όσο και οι εκπρόσωποι των συλλόγων που είχαν απευθύνει νωρίτερα χαιρετισμό, βασικό αίτημα της χθεσινής τους διαμαρτυρίας ήταν η παύση του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της ακρίβειας, όπως και η δρομολόγηση των απαραίτητων αυξήσεων στους μισθούς.
Μεταξύ δε των αιτημάτων που στάθηκαν στην κορυφή των χθεσινών διεκδικήσεων από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ ήταν η μείωση και το πλαφόν σε βασικά είδη κατανάλωσης, η κατάργηση του Ελάχιστου Φόρου Κατανάλωσης, η κατάργηση του ΦΠΑ σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια, η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στη σπουδαιότητα των προσλήψεων προσωπικού για την υγεία.
Επίθεση στο Εργατικό Κέντρο
Παράλληλα, δριμεία επίθεση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης εξαπέλυσε ο γραμματέας του Συνδικάτου Γάλακτος-Τροφίμων και Ποτών Μεσσηνίας, Άρης Κομπότης. Όπως υπογράμμισε με νόημα: «Παράλληλα με όλα αυτά, βλέπουμε και το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας που θυμήθηκε τώρα να βγάλει ανακοίνωση και να καλέσει τους εργαζομένους να βάλουν πλάτη στον πόλεμο».
Λίγο αργότερα σχολίασε: «Αλλά έτσι είναι, όταν έχεις ιερό την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Εκεί καταντάς!».
Τέλος, ο κ. Κομπότης παρότρυνε τους παρευρισκόμενους να μη σταματήσουν τον αγώνα των διεκδικήσεων, αφού «πρέπει ο λαός κάποια στιγμή να πει “ως εδώ”».
Κατά τη λήξη της ομιλίας του οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτας, ενώ λίγο αργότερα πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Αρτέμιδος. Εκεί, σε μια συμβολική κίνηση λόγω των ασφυκτικών αυξήσεων στην ενέργεια, οι παρευρισκόμενοι έκαψαν λογαριασμούς ρεύματος και έθεσαν ως επόμενο σταθμό κινητοποιήσεων την απεργία της 1ης Μαΐου.
Στα όριά τους έμποροι, κομμωτές, κρεοπώλες και επαγγελματίες της εστίασης
Στη χθεσινή πανελλαδική απεργία, μεταξύ άλλων, έλαβαν μέρος και εκπρόσωποι από το χώρο της εστίασης, των κομμωτών, των εμπόρων, των κρεοπωλών, που έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση κάτω από τα γραφεία της ΟΕΒΕΣ.
Οι παραπάνω επαγγελματίες έστειλαν τη δική τους κραυγή αγωνίας, ενώ ζήτησαν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση, αφού αντιμετωπίζουν πλέον θέματα επιβίωσης.
Εκ μέρους των κρεοπωλών ο Γρηγόρης Μουτεβελής ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου του είναι το ρεύμα, καθώς έχει αυξηθεί η τιμή του πάνω από 50%.
Όπως είπε, μέχρι σήμερα οι κρεοπώλες απορροφούσαν τις αυξήσεις όσο μπορούσαν, αλλά πλέον αυτό μοιάζει αδύνατο, αφού έχουν αυξηθεί, πέρα από το ρεύμα και το πετρέλαιο, και οι ζωοτροφές. Ως εκ τούτου, και οι ίδιοι αγοράζουν ακριβότερα τα κρέατα.
Εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου, ο Ντίνος Νικολακέας ανέφερε ότι το περιβάλλον στο οποίο καλείται πλέον η μικρομεσαία επιχείρηση να λειτουργήσει είναι από δυσβάσταχτο έως και εχθρικό. Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση παίρνει ορισμένα μέτρα που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως αυτά δεν είναι αρκετά. Για το λόγο αυτό ζήτησε στοχευμένα και ουσιαστικά μέτρα.
Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα οι κυβερνώντες να λάβουν το μήνυμα και να σταθούν δίπλα στο λιανεμπόριο που, όπως υποστήριξε, «12 χρόνια πλήττεται συνεχώς από κρίσεις οικονομικές, υγειονομικές και τώρα ενεργειακές».
Εκ μέρους των κομμωτών, η Κέλλυ Φερέτου δήλωσε ότι τα πράγματα για τα κομμωτήρια ήταν δύσκολα και πριν από την πανδημία, αλλά αυτή ήταν που τα αποτελείωσε, αφού ήταν κλειστά «με τις υποχρεώσεις να τρέχουν».
Αυτό που ζητούν, όπως είπε, είναι να παγώσουν τα έξοδα που έτρεχαν ενώ ήταν κλειστοί, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε ότι πλέον έχουν τα καταστήματά τους ανοιχτά αλλά ουσιαστικά είναι κλειστά.
Με τη σειρά της εξέφρασε την ελπίδα να αλλάξουν κάποια πράγματα, ενώ έκανε γνωστό ότι η χθεσινή κινητοποίηση ήταν μόνο η αρχή για να υπάρξει μια αλλαγή, διότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι.
Από την πλευρά των επαγγελματιών εστίασης, ο Νίκος Μαλαπέτσας δήλωσε ότι και ο κλάδος του αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ακρίβειας, της ενέργειας αλλά και της ρευστότητας, προβλήματα που, όπως σχολίασε, αντιμετωπίζουν όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πρόσθεσε ακόμη ότι φθάνει η νέα τουριστική σεζόν και πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν χρήματα για να ανοίξουν, με τα προγράμματα που είχε δώσει η κυβέρνηση να αφορούν στο 2020. Αυτό που διεκδικούν, μεταξύ άλλων, είναι να μην επιστραφεί το 30% από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να καταλάβει ότι αυτό το ποσοστό οι επαγγελματίες δεν μπορούν να το επιστρέψουν και το χρειάζονται για να ανοίξουν τα καταστήματά τους.
Τέλος, εκ μέρους της ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας, ο Γιώργος Καπερώνης ανέφερε ότι λόγω της ακρίβειας έχουν αρχίσει να διαφαίνονται στις επιχειρήσεις νέα προβλήματα. Σημαντικότερο, όπως είπε, είναι η ενέργεια, τα καύσιμα, αλλά και οι πρώτες ύλες, με όλα τα παραπάνω να έχουν οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε αδιέξοδο.
Κλείνοντας ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να ανακόψει αυτό το τεράστιο κύμα ακρίβειας και να μπορέσουν όλοι να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας
Στην τρίτη συγκέντρωση, αυτή στο Εργατικό Κέντρο, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι από το χώρο της παιδείας, των εργαζομένων στο Δημόσιο, των συνταξιούχων, των εργαζομένων στην υγεία κ.λπ.
Βασικό σύνθημα ήταν ότι «ο μισθός δε φθάνει και ο λογαριασμός δε βγαίνει», ενώ ζήτησαν από την κυβέρνηση άμεσα να προβεί σε αλλαγές, προκειμένου να υπάρξει βελτίωση στις συνθήκες διαβίωσης.
Στη συγκέντρωση έγιναν ομιλίες από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Σωτήρη Τσώνη, τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Δημήτρη Φαββατά, το γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Παναγιώτη Μουλά και τη Νικολίνα Λέκκα. Εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας μίλησε η Μαρία Ασημακοπούλου, εκ μέρους του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας η Χρυσάνθη Μάλλιου, από τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ ο Παναγιώτης Θεοδώρου και τέλος ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας, Γιώργος Καπερώνης.
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Καλαμάτας, που ολοκληρώθηκε στην κεντρική πλατεία.
Των Χριστίνας Μανδρώνη
Παναγιώτη Μπαμπαρούτση