Το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί το «8ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας» με συνδιοργανωτή το Δήμο Καλαμάτας, στο συνεδριακό κέντρο του Elite City Resort στην παραλία.
Το δε πρόγραμμα έχει ως εξής:
Σάββατο 9/4
18:30 Έναρξη του Φεστιβάλ από τον πρόεδρο του Α.Σ. Καλαμάτας Μιχάλη Αντωνόπουλο – Παρουσίαση προγράμματος Sustainolive και άλλων επιστημονικών προγραμμάτων που συμμετέχει ο ΑΕΣ
18:45 Χαιρετισμοί
19:15 Μπασακίδης Νίκος, αντιδήμαρχος Καλαμάτας, «Πολιτιστικές διαδρομές-Λάδι 21’»
19:30 Αναστασόπουλος Στάθης, δρ Χημικός, θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς τομέα, «Δράσεις Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας και την προώθηση των προϊόντων της»
20:00 Πετρόπουλος Δημήτρης, κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων, «H παγκόσμια αγορά ελαιολάδου (παραγωγή-κατανάλωση-τιμές)»
20:20 Μαλάμης Αντώνης, διευθυντής ΕΣΟΔΑ PLUS, «Η νέα πραγματικότητα στον αγροτικό τομέα και τα διαθέσιμα χρηματοοικονομικά εργαλεία»
20:40 Παρασκευόπουλος Αντώνης, προϊστάμενος ΔΑΟΚ Τριφυλίας, «Σύγχρονα δεδομένα για την επιδημιολογία του γλοιοσπόριου –διαχείριση ασθένειας»
Κυριακή 10/4
11:00 Παπαδόπουλος Τάκης, δρ μηχανικός, Σχεδιασμός Συστημάτων, «Kalamata Olives’ ΠΟΠ και Brandname»
11:20 Αναστασόπουλος Χρήστος, οικονομολόγος-δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας, «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας»
11:40 Φίλιππος Παπαδόπουλος, διευθυντής του Γραφείου Στρατηγικών Προγραμμάτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, «ΚΑΕΜ και ψηφιακός μετασχηματισμός στην αγροδιατροφική αλυσίδα»
Διάλειμμα για καφέ
12:20 Γκισάκης Βασίλης, δρ. γεωπόνος –εντεταλμένος ερευνητής, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ , Τμήμα Ελιάς και οπωροκηπευτικών –Καλαμάτα, «Αγροοικολογικές πρακτικές στον Ελαιώνα. Αρχικά αποτελέσματα του έργου Sustainolive»
12:50 Μουρτζανός Κώστας, δρ ηλεκτρολόγος μηχανικός, «Φωτοβολταϊκά συστήματα για εξοικονόμηση ενέργειας σε ελαιουργικές επιχειρήσεις»
13:10 Πανουσόπουλος Κώστας, Ms Τεχνολογία και Ποιότητα της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου, εκπαιδευτής του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, «Τα αντιοξειδωτικά και οι αρωματικές ουσίες του παρθένου ελαιολάδου σε σχέση με τις τεχνικές κατεργασίες του ελιαοκάρπου»
13:30 Δαμηλάτης Σωκράτης, επιθεωρητής Εργασίας, «Για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στα ελαιουργεία»
14:00 Κουτέλας Γιώργος, γευσιγνώστης ελιάς και επιτραπέζιας ελιάς, «Οργανοληπτική παρουσίαση εξαιρετικών παρθένων ελαιόλαδων»
–Γευσιγνωσία ελαιολάδων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό ποιότητας KALAMATA OLIVE OIL AWARD 2022.
Θα ακολουθήσει ελαφρύ γεύμα με τοπικά εδέσματα και γευσιγνωσία των διαγωνιζόμενων ελαιολάδων. Στο Φεστιβάλ θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας.
Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα: 2721024590 – 6944144295.
Περισσότερες πληροφορίες: www.kalamata-olivefestival.gr.