Την αναστολή λειτουργίας 38 πανεπιστημιακών τμημάτων, η έναρξη των οποίων θα γινόταν μέσα σε επόμενες ακαδημαϊκές χρονιές, αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, θα επανεξεταστούν, προκειμένου, όπως αναφέρει το υπουργείο, «η θεσμοθέτηση και λειτουργία τους να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια και να υποστηρίζεται από τις αναγκαίες μελέτες, με τη συνδρομή της καθ’ ύλην αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής».
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και ο αρμόδιος υφυπουργός, Βασίλης Δαγαλάκης, έκαναν λόγο για «μικροπολιτικές σκοπιμότητες», με βάση τις οποίες θεσμοθετήθηκε μία σειρά τμημάτων σε όλη τη χώρα με προβλεπόμενη έναρξη λειτουργίας από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 και μετά, αναδιατάσσοντας τον ακαδημαϊκό χάρτη.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υποστηρίζει πως «τα εν λόγω τμήματα δημιουργήθηκαν: χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, χωρίς συνεκτικό σχεδιασμό, χωρίς καν την προηγούμενη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), ενώ ο νόμος προέβλεπε τη συμβολή και της αρχής αυτής σε τέτοιου είδους αποφάσεις, ενίοτε και με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, υποτιμώντας έτσι τα Ιδρύματά μας και τις δυνατότητες του εκπαιδευτικού μας συστήματος».
«Όπως είναι φυσικό, ορισμένα από τα νέα αυτά τμήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα σε υποδομές και προσωπικό, χωρίς να μπορεί να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία τους προς όφελος των μελλοντικών φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας», αναφέρει το υπουργείο και υποστηρίζει πως στόχος είναι να επανεξεταστεί η ανάγκη δημιουργίας των τμημάτων συνολικά. Παράλληλα, αναφέρει πως ο νέο ακαδημαϊκός χάρτης θα οριστεί από τη «νέα Ανεξάρτητη Αρχή για την Ανώτατη Εκπαίδευση», η οποία και «θα ενδυναμωθεί».
ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
«Το μόνο έργο που έχει να επιδείξει το
ΥΠΑΙΘ είναι η συρρίκνωση της δημόσιας παιδείας»
«Μοναδικό μέλημα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στο πεδίο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης φαίνεται να είναι η αλλοίωση του δημόσιου χαρακτήρα των πανεπιστημίων. Μετά την κατάργηση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Πατρών και της ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τελευταίο τους κατόρθωμα είναι η αναστολή λειτουργίας 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων. Μεταξύ τους, και 3 τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το Αγροτικής Οικονομίας στο Άργος, το Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης στη Σπάρτη και το Δημόσιας Υγείας στην Τρίπολη, τα οποία θα ξεκινούσαν την ακαδημαϊκή τους λειτουργία το Σεπτέμβρη του 2020.
Χαρακτηριστικό της βιασύνης τους να ακυρώσουν τα μέτρα στήριξής της δημόσιας εκπαίδευσης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι αμέλησαν όχι μόνο να προχωρήσουν σε στοιχειώδη διάλογο με τα ιδρύματα, αλλά ακόμη και να συμβουλευτούν τις σχετικές αποφάσεις λειτουργίας των τμημάτων, προχωρώντας στην αναστολή του Τμήματος Τουρισμού στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το οποίο λειτουργεί από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος με 100 φοιτητές!
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δικαιολόγησε την προσθήκη του παραπάνω τμήματος στη λίστα ως παραδρομή. Η απόφαση αναστολής των 37 πανεπιστημιακών τμημάτων, ωστόσο, δεν αποτελεί παραδρομή αλλά είναι ενδεικτική της νοοτροπίας της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου. Κανένας διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα, υποβάθμιση των περιφερειακών πανεπιστημίων, αγνόηση του αυτοδιοίκητου των ιδρυμάτων.
Πολύ περισσότερο όμως, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί ένα μόνο μέρος της συνολικότερης στόχευσης της κυβέρνησης της Ν.Δ. για την Παιδεία. Κατεδάφιση της δημόσιας εκπαίδευσης, λουκέτο στις σχολές, περικοπές στη χρηματοδότηση, αναστολή διορισμών και μείωση του αριθμού των εισακτέων.
Το δημόσιο Πανεπιστήμιο αποτελεί κτήμα όλης της κοινωνίας και κάθε απόπειρα συρρίκνωσής του και αλλοίωσης του δημόσιου χαρακτήρα του στρέφεται εναντίον της. Η προσπάθεια της Ν.Δ. να γκρεμίσει όσα χτίστηκαν την τετραετία 2015-2019 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη δημόσια Παιδεία, θα μας βρει σθεναρά απέναντι της».
Υπογραφές (κατά αλφαβητική σειρά): Αραχωβίτης Σταύρος, Γκιόλας Ιωάννης Παπαηλιού Γεώργιος, Χαρίτσης Αλέξης, Ψυχογιός Γεώργιος
Α.Π.