Πώς ο χρόνος προσφυγής στις κάλπες συνδέεται με τον ανασχηματισμό
Με την ακρίβεια να πλήττει οριζόντια τον κοινωνικό ιστό της χώρας και να δημιουργεί ένα αβέβαιο πολιτικά περιβάλλον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται διαφορετικές εισηγήσεις για τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο θα πάει στις επόμενες εκλογές. Τα σενάρια που είναι ανοικτά και θα ενεργοποιηθούν ανάλογα τις εξελίξεις είναι δύο και εναλλακτικά υπάρχει και ένα τρίτο, που αποτελεί ενδιάμεση λύση των δύο κεντρικών σεναρίων.
1. Ανασχηματισμός και εκλογές το 2023: ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους πως βούλησή του είναι να εξαντλήσει την τετραετία, όπερ σημαίνει εκλογές την άνοιξη του 2023. Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται βέβαιο πως θα έχει προηγηθεί κατά τη διάρκεια του έτους ένας «εκλογικός ανασχηματισμός». Οι αστερίσκοι σε αυτό το σενάριο είναι δύο. Αφενός το ρίσκο των εκλογών την τελευταία στιγμή, που αναπόφευκτα δεν εμπεριέχει καθόλου τον αιφνιδιασμό και δεν δείχνει πρωτοβουλία κινήσεων, όπως μια εκλογική διαδικασία σε χρόνο που θα επιλέξει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Αφετέρου ένας ανασχηματισμός, λίγο πριν από τις εκλογές, θα ανακατέψει την τράπουλα και θα αποτελέσει –όπως όλοι οι ανασχηματισμοί– εστία εντάσεων, τόσο από αυτούς που θα φύγουν όσο και από αυτούς που δεν θα μπουν. Το θετικό βεβαίως σε αυτό το σενάριο είναι η αυστηρή θεσμικότητα που θα δείξει ο πρωθυπουργός, φτάνοντας στην εξάντληση της τετραετίας, όπως είχε πει εξαρχής.
Πολλοί εκτιμούν πως εάν ο κ. Μητσοτάκης δεν προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα πριν από το καλοκαίρι, είναι πολύ πιθανό οι κάλπες να στηθούν το φθινόπωρο.
2. Οχι ανασχηματισμός, και εκλογές το φθινόπωρο: το έτερο σενάριο που συζητείται είναι το παρών κυβερνητικό σχήμα να είναι αυτό με το οποίο θα πάει η χώρα στις επόμενες εκλογές. Δεδομένου πως υπάρχει φθορά σε πρόσωπα του κυβερνητικού σχήματος, στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός επιλέξει να μην κάνει καμία αλλαγή, τότε θεωρείται δύσκολο οι εκλογές να γίνουν σε έναν χρόνο από σήμερα και είναι βέβαιο πως θα έρθουν νωρίτερα, εντός του φθινοπώρου. Για να ενεργοποιηθεί όμως αυτό το σενάριο θα πρέπει να υπάρξει ένας βασικός παράγοντας: το καλοκαίρι να έχει θετικό πρόσημο, που σημαίνει καλά νούμερα στον τουρισμό και όχι φυσικές καταστροφές από πυρκαγιές. Βασικό «κλειδί» για τις όποιες αποφάσεις θα αποτελέσουν οι έρευνες που θα «τρέξουν» από τις αρχές Αυγούστου και θα δείχνουν ποιοτικά και ποσοτικά πού θα βρίσκεται η κυβέρνηση. Εάν σε αυτές η Ν.Δ. δεν έχει παρουσιάσει φθορά –πόσο μάλλον εάν έχει άνοδο– τότε η πιθανότητα προσφυγής στις κάλπες θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη. Στην επιχειρηματολογία υπέρ των εκλογών το φθινόπωρο προστίθεται και το γεγονός πως η κυβέρνηση θα διανύει τον τέταρτο χρόνο διακυβέρνησής της και οι εκλογές δεν θεωρούνται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
3. Εναλλακτικό σενάριο: ένα τρίτο σενάριο είναι να υπάρξουν το επόμενο διάστημα –ίσως και εντός του καλοκαιριού- κάποιες διορθωτικές κινήσεις από πλευράς κυβέρνησης. Δεν μιλάμε για ανασχηματισμό με την παραδοσιακή έννοια του όρου, αλλά για χειρουργικές αλλαγές, σαν αυτές που έχει ξανακάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε υπουργεία και υφυπουργεία που θεωρεί πως υπάρχει κάποιο ζήτημα. Σε αυτή την περίπτωση η αντικατάσταση κάποιων τεχνοκρατών με πολιτικά στελέχη θεωρείται το επικρατέστερο σενάριο. Τελευταία άλλωστε στο Μαξίμου έγιναν διάφορες προτάσεις, ακόμα και για τη δημιουργία ενός νέου υφυπουργείου, που όμως δεν προχώρησαν. Και σε αυτή την περίπτωση, των στοχευμένων δηλαδή αλλαγών, ο Σεπτέμβριος μπορεί και πάλι να είναι ένας εκλογικός μήνας.