Πρόταση από την Ένωση Ξενοδόχων να αξιοποιηθεί το μεταναστευτικό δυναμικό
Τεράστιες δυσκολίες να καλύψουν θέσεις εργασίας σε όλα τα πόστα και τους τομείς αντιμετωπίζουν ξενοδοχεία και εστίαση στη Μεσσηνία, καθώς φαίνεται πως υπάρχει μεγάλη απροθυμία. Τα δύο χρόνια της πανδημίας έκαναν πολλούς εργαζομένους να στραφούν σε άλλα αντικείμενα εργασίας, ενώ την κατάσταση επιδείνωσε η πολιτική επιδομάτων, αλλά και η έλλειψη αποφοίτων από σχολές σχετικές με τα τουριστικά επαγγέλματα και την εστίαση.
Τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρης Καραλής, όσο και ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, Νίκος Μαλαπέτσας, μιλώντας στο «Θ», σημείωσαν ότι φέτος είναι η δυσκολότερη χρονιά όλων για την ανεύρεση προσωπικού στις επιχειρήσεις, ενώ κάνοντας ένα βήμα παραπάνω, ο κ. Καραλής προτείνει να παρθούν μέτρα από την κυβέρνηση, προκειμένου να μπορέσουν να απασχοληθούν μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας.
Πλήρης ανεπάρκεια
Το πρόβλημα είχε αρχίσει να διαφαίνεται από πέρυσι και είναι συνεχώς επιδεινούμενο. Μάλιστα, χθες ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, έθιξε το πρόβλημα σε μια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζοντας ότι ο ποιοτικός τουρισμός στην Ελλάδα κινδυνεύει.
Όπως ανέφερε, εξακολουθούν να μένουν κενές μέχρι σήμερα περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας στον ξενοδοχειακό τομέα και στην εστίαση, παρά την πολύ μεγάλη ζήτηση που υπάρχει στην αγορά, ενώ ο κόσμος αρνείται να εργαστεί στον κλάδο, παρότι προσφέρονται αμοιβές πάνω από τις συλλογικές συμβάσεις.
Το όλο πρόβλημα, που είναι έντονο και στη Μεσσηνία, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρης Καραλής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχω χρησιμοποιήσει την έκφραση ότι οι υπηρεσίες του τριτογενούς τομέα, και δη του τουρισμού, δεν μπορούν να κάνουν βήμα αν δεν υπάρξει σοβαρή και άμεση παρέμβαση μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Θα πρέπει να αξιοποιηθεί το μεταναστευτικό δυναμικό, να δοθούν προσωρινές άδειες. Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται από την Ουκρανία και θέλουν να δουλέψουν, είναι παραγωγικό κομμάτι και δεν μπορούν. Είναι ευκαιρία να αξιοποιηθεί όλο αυτό το ανθρώπινο δυναμικό για να πάει μπροστά ο τουρισμός και γενικά οι υπηρεσίες».
Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι δε χρειάζεται να είναι γνώστες των αντικειμένων, καθώς με τα μέσα που υπάρχουν διαθέσιμα και ταχύρρυθμες διαδικασίες μπορεί να γίνει κατάρτισή τους και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Για το λόγο που συμβαίνει όλο αυτό ο κ. Καραλής είπε ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς το διάστημα αυτό και ιδιαίτερα προς το τέλος της οικονομικής κρίσης, πολλοί έφυγαν για το εξωτερικό. «Ευφυώς, βέβαια, οι πολιτικοί το χρησιμοποιούν αυτό, ότι μειώθηκε η ανεργία…», πρόσθεσε, σημειώνοντας, επίσης, ότι αυτό φάνηκε και την ελαιοκομική περίοδο στη Μεσσηνία, καθώς σε πολλά ελαιοπερίβολα δεν έγινε συγκομιδή, γιατί δεν υπήρχαν εργατικά χέρια.
Και δυστυχώς, όπως φοβάται ο πρόεδρος των Ξενοδόχων, όλο αυτό θα γίνει χειρότερο στο μέλλον. «Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή υπάρχει πλήρης ανεπάρκεια. Με μισθούς 1.000 και 1.200 ευρώ και δεν έρχονται. Για παράδειγμα καμαριέρα δεν πρέπει να υπάρχει ούτε μία Ελληνίδα… Η “συνταγή” κάπου χάλασε και με τα επιδόματα, αλλά το σοβαρότερο που υπάρχει εκ παραδόσεως είναι η μέριμνα των γονιών και των παππούδων, με τα παιδιά να επαναπαύονται και να μη θέλουν να δουλέψουν», κατέληξε ο κ. Καραλής.
«Τα νέα παιδιά αλλάζουν φιλοσοφία»
Τη δυσκολία εύρεσης προσωπικού στα καταστήματα εστίασης και αναψυχής στην Καλαμάτα επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, Νίκος Μαλαπέτσας
«Νομίζω ότι φέτος θα είναι η δυσκολότερη χρονιά για εύρεση προσωπικού για όλους του κλάδους. Σε εμάς και ως Ελλάδα και ως Μεσσηνία, επειδή είμαστε τουριστική περιοχή, το πρόβλημα είναι πιο έντονο. Και δεν αναφερόμαστε μόνο σε θέσεις ευθύνης, αλλά υπάρχει απροθυμία και για τις απλές θέσεις, για παράδειγμα βοηθού σερβιτόρου», σημείωσε.
Ο κ. Μαλαπέτσας πιστεύει πως βασική πηγή του προβλήματος είναι ότι τα δύο χρόνια της πανδημίας σταμάτησαν να υπάρχουν απόφοιτοι από τις αντίστοιχες σχολές, αλλά και η αλλαγή φιλοσοφίας των νέων που επιλέγουν να στραφούν σε άλλες μορφές εργασίας, όπως υπάλληλοι σε σούπερ μάρκετ ή ντελίβερι.
Μάλιστα, μας αφηγήθηκε και συνομιλία που είχε με νέο, που όταν τον ρώτησε για ποιο λόγο προτίμησε να πάει για δουλειά σε σούπερ μάρκετ με τα μισά χρήματα απ’ ό,τι θα έβγαζε στην εστίαση, η απάντηση ήταν ότι θέλει καλύτερη ποιότητα ζωής, με τα Σαββατοκύριακα και τα βράδια να μη δουλεύει κι ας παίρνει λιγότερα χρήματα.
«Τα νέα παιδιά μού δίνουν την εντύπωση ότι αισθάνονται ότι έχουν χάσει χρόνο από τη ζωή τους και με όλα αυτά που συμβαίνουν νιώθουν ανασφάλεια για να ζήσουν πράγματα. Παρά το γεγονός ότι οι μισθοί στον κλάδο είναι ικανοποιητικοί. Δεν υπάρχει εργαζόμενος σε θέση ευθύνης με καθαρό μεροκάματο κάτω από 50 ευρώ. Ο ανειδίκευτος σερβιτόρος στα δικά μας επαγγέλματα παίρνει 4-5 ευρώ την ώρα. Δεν είναι χαμηλός ο μισθός», κατέληξε ο κ. Μαλαπέτσας.
Της Βίκυς Βετουλάκη