Συνεδριακά «μαχαιρώματα» στον ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδριακά «μαχαιρώματα» στον ΣΥΡΙΖΑ

Αντιπαράθεση στελεχών για την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα για να επανέλθει στην εξουσία, την περίοδο διακυβέρνησης και τις καταστατικές αλλαγές.

Στο «κυρίως μενού» πέρασαν οι σύνεδροι την Παρασκευή, συζητώντας την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να επανέλθει στην εξουσία, την περίοδο της διακυβέρνησης των 4,5 ετών, τα λάθη της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και τις καταστατικές αλλαγές. Από την «Ομπρέλα» οι Δ. Βίτσας, Ν. Βούτσης, Θ. Δρίτσας, Ε. Καλαμαρά, Κ. Κνήτου, Π. Λάμπρου, Ανδρ. Ξανθός, Δ. Παπαδημούλης, Μ. Σαμπατακάκης, Ρ. Σβίγκου, Π. Λάμπρου, Π. Σκουρλέτης, Ευκλ. Τσακαλώτος, Ν. Φίλης και Τ. Χριστοδουλοπούλου κατέθεσαν τροπολογία με την οποία ζητούσαν ο πρόεδρος και η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ να εξακολουθήσει να εκλέγεται από το συνέδριο. Για το θέμα του καταστατικού, ο Νίκος Φίλης ζήτησε από το προεδρικό μπλοκ να μη διαβάζει με λανθασμένο τρόπο τη συγκυρία. «Να μην προχωρήσουμε σε μια στρατηγικού χαρακτήρα μεταμόρφωση του πολιτικού μας υποκειμένου με οδηγό τον αρχηγισμό, τη ρευστοποίηση της κομματικής μας συγκρότησης και έναν ανερμάτιστο πολυσυλλεκτισμό, που υποκλίνεται βαθιά στον κυβερνητισμό και στην εξουσία ως αυτοσκοπό». Ο τομεάρχης Παιδείας, αντιδρώντας στην πρόταση για εκλογή του προέδρου και της Κ.Ε. από τα μέλη, διερωτήθηκε: «Γιατί η ραγδαία φθορά της Ν.Δ. δεν έχει ακόμα δημιουργήσει ισχυρό ρεύμα νίκης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ; Θα το πετύχουμε αντιγράφοντας τις διαδικασίες των συστημικών κομμάτων για την εκλογή αρχηγού;».

Ξεκάθαρα υπέρ των αλλαγών τάχθηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. «Το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσουμε να αντιστοιχίσουμε την εκλογική επιρροή του κόμματός μας –που κακά τα ψέματα σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αδιαμεσολάβητη σχέση του Αλέξη Τσίπρα με το εκλογικό σώμα– με την αντίστοιχη αύξηση της οργανωτικής μας επιρροής. Η πρόταση για άμεση εκλογή και της Κ.Ε. και του προέδρου από το σύνολο των μελών είναι προς αυτή την κατεύθυνση». Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τόνισε πως «οι καταστατικές αλλαγές έρχονται να ενισχύσουν τη δημοκρατία και τη συλλογικότητα». Την τήρηση του καταστατικού ζήτησε ο Γιάννης Δραγασάκης: «Το υφιστάμενο καταστατικό προβλέπει όρια για τις διαδοχικές θητείες των βουλευτών, κάτι όμως που δεν εφαρμόστηκε. Ακόμη θέτει σαφείς όρους και όρια στη λειτουργία των τάσεων, που ουδέποτε έγιναν σεβαστά».

Με αφορμή το πολύ καλό ποσοστό του Ζαν-Λικ Μελανσόν στις γαλλικές εκλογές, ο Νίκος Φίλης εξέφρασε τον προβληματισμό της «Ομπρέλας» για τη στροφή που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ προς τον μεσαίο χώρο. «Τον δημοκρατικό ριζοσπαστισμό της Αριστεράς δεν τον εγκαταλείπουμε για να κυνηγήσουμε τη χίμαιρα ενός απροσδιόριστου Κέντρου, που συμπιέζεται μάλιστα σε συνθήκες κρίσης». Ζήτησε περισσότερη αυτοκριτική από το κόμμα. «Αφήσαμε την αυτοκριτική στο ράφι», συμπλήρωσε ο Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας πως «το κόμμα δεν έκανε έναν βαθυστόχαστο απολογισμό για να ξανακερδίσει την αξιοπιστία του». Για την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι «ανοιχτός» και να συζητά με την κοινωνία μίλησε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ενώ ο Νίκος Παππάς θέλοντας να βάλει φρένο στους αποκλεισμούς είπε πως «αισθάνομαι και είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ όσο το αισθάνεται ένας σύντροφος και μια συντρόφισσα που επέλεξε να στρατευθεί σε αυτό το κόμμα το 2019». Να μην κοιτάμε τα μικρά τα εσωτερικά για να γράψουμε τη νέα ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Κριτική που κοίταζε προς τον τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθό έκανε ο παλαιός συγκάτοικός του στην οδό Αριστοτέλους. Σε θεματικό τραπέζι για την πανδημία, ο Παύλος Πολάκης ανέφερε πως «η αντιπολίτευση η οποία κάναμε δεν ήταν στην ένταση που έπρεπε», συμπληρώνοντας ότι μετά τον Νοέμβριο του ’20 θα έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσει άλλη στρατηγική. «Συντροφικά καρφιά» έριξε και ο Νίκος Φίλης. «Θα ήμασταν ακόμη πιο αποτελεσματικοί εάν δεν υπήρχαν κάποιες φάλτσες φωνές στο θέμα των εμβολίων», υπογράμμισε, αναβιώνοντας την κόντρα του με τον Παύλο Πολάκη.

kathimerini.gr