Τρεις έρευνες τρέχουν παράλληλα
Άλλες διαστάσεις φαίνεται να παίρνει πλέον η υπόθεση της κατασκήνωσης για Ρομά στην περιοχή «Μπιρμπίτα», καθώς, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η κεντρική και μεγαλύτερη δικογραφία είναι στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα στην Αθήνα.
Υπενθυμίζεται ότι το όλο εγχείρημα, από την αγορά της έκτασης έως την κατασκευή και τον εξοπλισμό των σπιτιών, κόστισε πάνω από 2.500.000 ευρώ! Πλέον, όπως είναι γνωστό, ο καταυλισμός υπάρχει μόνο στα χαρτιά, καθώς έχουν ξηλωθεί τα πάντα. Τα δε σπιτάκια έχουν «εξαφανιστεί» από τα θεμέλια!
Τρεις έρευνες
Η μεγάλη δικογραφία για τον καταυλισμό της «Μπιρμπίτας», η οποία βρίσκεται στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα, έχει στηριχθεί στο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που συντάχθηκε για το θέμα αυτό το 2018. Αντικείμενο της επιθεώρησης ήταν η νομιμότητα των διαδικασιών του προγράμματος στεγαστικής αποκατάστασης έτους 2006 σε Έλληνες τσιγγάνους στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαμάτας, ιδίως στην περιοχή «Μπιρμπίτα».
Παράλληλα, από τις δικαστικές Αρχές στην Καλαμάτα βρίσκεται σε εξέλιξη άλλη έρευνα, που αφορά στη διερεύνηση ευθυνών που πιθανόν να υπάρχουν από το 2018 που συντάχθηκε το πόρισμα των επιθεωρητών και μετά.
Τέλος, μια τρίτη δικογραφία και έρευνα αφορά στη μήνυση που κατέθεσε τους προηγούμενους μήνες κατά παντός υπευθύνου η Περιφέρεια Πελοποννήσου σχετικά με το θέμα της κατασκήνωσης, των χρημάτων που δαπανήθηκαν και της ολικής καταστροφής της.
Πόρισμα ευθυνών
Οι επιθεωρητές στο πόρισμά τους αναφέρουν ότι η αποτίμηση του προγράμματος στην περιοχή «Μπιρμπίτα» χαρακτηρίζεται ως μη επιτυχής, αφού δεν επιτελέστηκε ο σκοπός που σχεδιάσθηκε και χρηματοδοτήθηκε το πρόγραμμα, με τη διάθεση πιστώσεων από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, ύψους τουλάχιστον 2.557.836 ευρώ, για την αγορά της έκτασης και την εκτέλεση έργων υποδομής, διαμόρφωσης του χώρου και εγκατάστασης ξύλινων οικίσκων για χρήση κατοικίας από τους Έλληνες Ρομά της περιοχής.
Χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται ότι στη μη επίτευξη του στόχου συνέβαλε η αμέλεια των αρμόδιων επί θεμάτων κοινωνικής πρόνοιας οργάνων της ήδη καταργημένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα: Νομαρχιακή Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων, θεματικός αντινομάρχης, προϊστάμενος Διεύθυνσης Πρόνοιας, Επιτροπή Διαχείρισης της κατασκήνωσης, προσωρινές Επιτροπές Διαχείρισης και Διοίκησης της κατασκήνωσης, αλλά και Δήμος Καλαμάτας.
Οι ενέργειές τους είχαν ως συνέπεια αρχικά την αυθαίρετη κατάληψη των οικίσκων από τους Ρομά, καθώς δεν υπήρχε σχέδιο παραχώρησης της χρήσης τους, βάσει οικονομικών ή άλλων κριτηρίων, και παράδοσής τους κατά συντεταγμένο τρόπο, και ακολούθως τη λεηλασία του χώρου, λόγω μη ανάληψης ενεργειών φύλαξης και συντήρησής του με ευθύνη των οργάνων αυτών, με αποτέλεσμα ο χώρος να εμφανίζει σήμερα εικόνα ερήμωσης και καταστροφής και το στεγαστικό πρόβλημα των Ελλήνων Ρομά της περιοχής να παραμένει άλυτο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αρμονική τους συνύπαρξη με τους υπολοίπους κατοίκους της περιοχής.
Της Βίκυς Βετουλάκη