Ικανοποιητική αναμένεται η φετινή εγχώρια τουριστική κίνηση
Σε ένα υψηλών τουριστικών επιδόσεων καλοκαίρι στοχεύει φέτος η Ελλάδα, καθώς από την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα μετά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση εξαρτάται εν πολλοίς το εάν θα δοθεί η απαραίτητη «ανάσα» στην οικονομία της χώρας.
Σε μια πρώιμη για τον τουρισμό περίοδο, και παρότι οι συνθήκες είναι ακόμα «ρευστές» λόγω της αβεβαιότητας που φέρει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, φαίνεται να υπάρχει μια πρώτη κινητικότητα. Θέλοντας να αφήσουν πίσω τους την πανδημία και τις αναπάντεχες εικόνες του πολέμου, αρκετοί προσανατολίζονται σε ολιγοήμερες τοπικές αποδράσεις, ενώ οι κρατήσεις για ταξίδια που αφορούν σε νησιά και προορισμούς εντός Ελλάδας, και πολύ περισσότερο προορισμούς εξωτερικού, είναι ακόμα αρκετά «μουδιασμένες».
«Περιμένουμε να κάνουμε μία σεζόν που θα βοηθήσει τη μέση ελληνική οικογένεια, την οικογενειακή τουριστική επιχείρηση, τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους στον πρωτογενή τομέα, στο εμπόριο, στη μεταποίηση, στις υπηρεσίες που εξαρτώνται από το τουριστικό μας προϊόν» ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ενώ υπογράμμισε ότι «ταμείο θα κάνουμε στο τέλος του 2022».
Αισιοδοξία από την εικόνα του εισερχόμενου τουρισμού
Αντίστοιχη εικόνα περιγράφει και ο κ. Δημήτρης Μανιάτης, από το ταξιδιωτικό πρακτορείο “Maniatis Travel”. «Ήδη έχουν ξεκινήσει κάποιες πτήσεις. Πιστεύουμε, όμως, ότι η ολοκλήρωσή τους θα γίνει στις αρχές Ιουνίου, οπότε αναμένεται να έχουμε πολύ περισσότερες», αναφέρει.
Όσον αφορά στις πληρότητες των ταξιδιωτικών πακέτων, είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, κάτι για το οποίο αναμένεται να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα στην πορεία αυτής της περιόδου, μιας και όπως διευκρινίζει: «Μπορεί να έχουν προγραμματιστεί ορισμένα ταξίδια για την Ελλάδα πολύ καιρό νωρίτερα, ωστόσο το εάν τελικά θα πραγματοποιηθούν θα εξαρτηθεί από το συνολικό αριθμό τους στο τέλος, έχοντας παράλληλα θετικά αποτελέσματα για την περιοχή μας».
Από την άλλη πλευρά, οι τουρίστες που βρίσκονται αυτό τον καιρό στην Ελλάδα, και δη στην Πελοπόννησο, αφορούν σε μικρά γκρουπ εξωτερικού. Πρόκειται, δε, για μια ειδική μορφή τουρισμού με μικρές ή μεγαλύτερες περιηγήσεις στην Πελοπόννησο.
Μικρό το τουριστικό αποτύπωμα της Πελοποννήσου στο εγχώριο ΑΕΠ
Όπως αναφέρει για τις αποδράσεις στην Πελοπόννησο ο κ. Μανιάτης, τόσο από ντόπιους όσο και (σε μεγαλύτερο βαθμό) από ξένους τουρίστες: «Ως ιδιώτες και όχι ως Πολιτεία, από πλευράς μας έχουμε δώσει βαρύτητα στο κομμάτι της Πελοποννήσου. Πιστεύουμε ότι αυτή η κίνηση θα είναι εξαιρετικά τονωτική για την επαρχία, καθότι δε θα μπορούσαμε να την κατηγοριοποιήσουμε ως έναν τουριστικό προορισμό, αφού η συμμετοχή της στο ΑΕΠ της χώρας είναι πάρα πολύ μικρή, και ίσως η μικρότερη σε όλη την Ελλάδα».
Ταξίδια Ελλήνων προς το εξωτερικό
Στον αντίποδα, τα ταξίδια των Ελλήνων σε προορισμούς του εξωτερικού φέτος φαίνεται να μην έχουν ιδιαίτερη προτίμηση, καθώς η ακρίβεια έχει συμπαρασύρει, εκτός των άλλων, τις τιμές των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
Παρόλα αυτά, ο κ. Μανιάτης αναφέρει: «Η ελληνική κίνηση δεν ξεκινά τώρα, αλλά από τα μέσα Ιουλίου και μετά. Αυτό το διάστημα δεν υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, μιας και οι συνθήκες μέχρι στιγμής δεν είναι οι ιδανικές για να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα του τι πρόκειται να ακολουθήσει το φετινό καλοκαίρι. Θα την έχουμε μετά το πέρας του σχολικού έτους, ανάλογα βέβαια και με το πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες μέχρι τότε, προκειμένου να υπάρξει κι ένα ενδιαφέρον από τον κόσμο για ταξίδια».
Το ενδιαφέρον των Μεσσηνίων
Πάντως, το ενδιαφέρον των ντόπιων μέχρι στιγμής προσανατολίζεται σε ταξίδια εξωτερικού, σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, μιας και η απόφαση των Ελλήνων για διακοπές σε προορισμούς εσωτερικού λαμβάνεται την τελευταία στιγμή. «Αυτή την ώρα βλέπουμε μια κινητικότητα του κόσμου να ρωτάει για προσφορές και διάφορα προγράμματα διακοπών. Ωστόσο, όλος ο προγραμματισμός είναι σε εκκρεμότητα, μιας και οι τωρινές συνθήκες δεν επιτρέπουν μακροχρόνιο προγραμματισμό σε οτιδήποτε. Δεν ξέρουμε τι εικόνα θα επικρατεί την επόμενη ημέρα», τονίζει ο ίδιος.
Στην κατεύθυνση αυτή, η μόνη ασφαλής πρόβλεψη μέχρι στιγμής είναι ότι οι προορισμοί της Μεσογείου θα έχουν ανεβασμένο ενδιαφέρον, για το λόγο ότι είναι κοντινοί, συνδυάζοντας μικρότερο οικονομικό προϋπολογισμό, και συνεισφέροντας έτσι σημαντικά στις ελπίδες που εναποθέτουν σε όλη τη χώρα οι επαγγελματίες του τουρισμού για να αναστηλωθεί η «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας.
Περιορισμένος ο αριθμός των φετινών διακοπών
Σε επίπεδο Μεσσηνίας, εκ μέρους του ταξιδιωτικού πρακτορείου “Katsiris Travel” ο κ. Δημήτρης Κατσίρης μιλώντας στο «Θ» σχετικά με την εικόνα που έχει αποκομίσει μέχρι στιγμής, κάνει λόγο για μεγάλο αριθμό τουριστών που αναμένεται να φθάσουν στη χώρα το επόμενο διάστημα.
Όσον αφορά στις κρατήσεις, σημειώνει ότι σιγά σιγά ξεκινά αυτό το διάστημα το ενδιαφέρον, όμως οι δυνατότητες του κόσμου είναι μικρότερες κι αυτό φαίνεται από τον περιορισμένο αριθμό διανυκτερεύσεων. Συγκεκριμένα, από τις 5-6 ημέρες που έκλειναν για διακοπές αυτές διαμορφώνονται φέτος σε 3-4, λόγω της συνολικής ακρίβειας, με αποτέλεσμα το συνολικό κομμάτι των διακοπών να περιορίζεται αφήνοντας έτσι ένα έλλειμμα.
«Πιο πολύ οι Καλαματιανοί προτιμούν τις αποδράσεις εσωτερικού και συγκεκριμένα καταγράφεται ιδιαίτερη προτίμηση προς την ηπειρωτική Ελλάδα» σημειώνει ο κ. Κατσίρης, ενώ προσθέτει πως λιγότερη ανταπόκριση, ιδιαίτερα φέτος, παρουσιάζουν τα ταξίδια προς το εξωτερικό λόγω και του αυξημένου κόστους, κάτι το οποίο είναι απόλυτα αναμενόμενο εξαιτίας της δύσκολης συγκυρίας.
Της Χριστίνας Μανδρώνη