Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας στους δυο κατηγορούμενος για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, κάνοντας δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως. Στους δύο δράστες το δικαστήριο επέβαλε ποινή ισοβίων και 15 ετών κάθειρξης για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και του ομαδικού βιασμού, διατηρώντας την ίδια ποινή που είχε επιβληθεί και σε πρώτο βαθμό. Η απόφαση ήταν ομόφωνη.
Στο άκουσμα της απόφασης γυναίκες που βρίσκονταν στην αίθουσα σε συμπαράσταση της οικογένειας της φοιτήτριας ξέσπασαν σε χειροκροτήματα φωνάζοντας: «Καμία άλλη δολοφονημένη, να μην ξεχαστεί τι κάναν στην Ελένη».
Νωρίτεαρ, εφέτες και ένορκοι αποδέχθηκαν την εισαγγελική εισήγηση που ζήτησε να απορριφθούν όλα τα αιτήματα των κατηγορουμένων για ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση και για τη χορήγηση ελαφρυντικών περιστάσεων.
Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων ζήτησε κατά περίπτωση την αναγνώριση των ελαφρυντικών του πρότερου σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μετεφηβικής ηλικίας, της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη και της παραβίασης της εύλογης διάρκειας της δίκης. Παράλληλα, ζήτησε την εφαρμογή του 113 ΠΚ για τους νεαρούς ενήλικες δράστες. Η πολιτική αγωγή αποχώρησε από την αίθουσα υποστηρίζοντας πως η αγόρευση της υπεράσπισης εκφεύγει των ελαφρυντικών και επαναλαμβάνει ζητήματα ουσίας.
Η εισαγγελέας τόνισε πως αν και κατηγορούμενοι πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια για το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας εντούτοις τα ειδικά χαρακτηριστικά της πράξης τους αλλά και η απαξίωση της έννομης τάξης που έχουν επιδείξει δεν συνάδει με μετεφηβική ανωριμότητα. Κατά την εισαγγελική λειτουργό το διπλό έγκλημα σε βάρος της Ελένης Τοπαλούδη ήταν «συνειδητή επιλογή στα πλαίσια εγκληματικού σχεδίου», οποία «έλαβε χώρα για να ικανοποιηθεί με αρρωστημένο τρόπο η γενετήσια ορμή τους και να συγκαλυφθεί η εγκληματική τους πράξη».
Η Εισαγγελέας ανέλυσε έναν προς έναν τους λόγους που δεν πρέπει να αναγνωριστεί καμία ελαφρυντική περίσταση στους δύο νεαρούς τονίζοντας πως δεν προέκυψε ότι υπήρξε μεταμέλεια και ψυχική συντριβή για την πράξη. «Υπήρξε μια προσχηματική συγγνώμη για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του συγκεκριμένου ελαφρυντικού» εξήγησε η εισαγγελέας.
Η δήλωση του συνηγόρου του Ροδίτη καταδικασθέντα σχετικά με την ανθρωποκτονία την οποία χαρακτήρισε «μη αποτρόπαιο έγκλημα» προκάλεσε την αντίδραση της οικογένειας της Ελένης Τοπαλούδη με τον πατέρα και την μητέρα της φοιτήτριας να φωνάζουν με οργή «αλήτη τι είναι αυτά που λες; Ντροπή σου».
«Η δικαίωση είναι στιγμιαία»
Σε δηλώσεις της μετά την απόφαση, η μητέρα της φοιτήτριας που βρήκε μαρτυρικό θάνατο στα χέρια των δύο σχεδόν συνομηλίκων της καταδικασθέντων επανέφερε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, το θέμα που από καιρό θέτει για πραγματική έκτιση της ισόβιας κάθειρξης σε περιπτώσεις ειδεχθών εγκλημάτων
«Εν μέρει αισθάνομαι δικαιωμένη, εν όλω όχι. Θα κάτσουν 20 χρόνια και θα βγουν. Εδώ και τώρα αλλαγές στο Ποινικό Κώδικα. Πολύ θα παρακαλέσω τον πρωθυπουργό να ακούσει εμάς τις μάνες των δολοφονημένων παιδιών. Δεν μπορεί μόνο οι δολοφόνοι να έχουν δικαιώματα» τόνισε, μεταξύ άλλων, η κ. Κούλα Αρμουτίδου-Τοπαλούδη.
Ο πατέρας της βάναυσα κακοποιημένης και δολοφονημένης φοιτήτριας, Γιάννης Τοπαλούδης, ευχαρίστησε ονομαστικά τα τακτικά μέλη του Δικαστηρίου και τους ενόρκους για την απόφαση που έλαβαν εξαντλώντας τη δυνατότητα που τους παρέχει ο νόμος.
«Η δικαίωση είναι στιγμιαία. Ήταν το ανώτατο που μπορούσε να επιβληθεί. Τέτοια ειδεχθή εγκλήματα θα πρέπει να καταδικάζονται σε όσους βαθμούς και να πάνε κάποιοι», δήλωσε.
με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ