Η στήλη «Καλαματιανοί του εξωτερικού» επανέρχεται και αυτή τη φορά μεταφερόμαστε στο Λονδίνο, όπου μας «υποδέχεται» η Άρτεμις Μυρτάι, παιδί μεταναστών που μεγάλωσε και έζησε στην Καλαμάτα και έφυγε για να σπουδάσει.
Σπούδασε, λοιπόν, Βιοϊατρικές Επιστήμες και συνέχισε με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας. Κατόπιν επέστρεψε στην Καλαμάτα, όπου δούλεψε για πολλά χρόνια σε διαγνωστικό κέντρο της πόλης. Έπειτα, όμως, αποφάσισε να φύγει για την Αγγλία, προκειμένου να κάνει διδακτορικό, με τις ευκαιρίες δουλειάς «να ανοίγουν» για την ίδια και έτσι πλέον εργάζεται στο Λονδίνο, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας.
-Πόσο καιρό εργάζεσαι στο εξωτερικό και πόσο εύκολη ήταν η απόφασή σου να φύγεις;
Ζω και εργάζομαι στο εξωτερικό τον τελευταίο ένα χρόνο. Η απόφασή μου να φύγω δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, διότι το είδα ως μια ευκαιρία για προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη. Σίγουρα, όμως, στενοχωρήθηκα που άφησα την Καλαμάτα, διότι είχα μια καλή δουλειά, δικούς μου ανθρώπους και μια όμορφη ζωή.
-Δυσκολεύτηκες στην ανεύρεση εργασίας στη χώρα που βρίσκεσαι;
Καθόλου. Αρκούσε απλά ένα βιογραφικό σημείωμα σε ένα διδακτορικό πρόγραμμα που με ενδιέφερε, κι έτσι άνοιξε ένας κύκλος από προτάσεις εργασίας. Ο τομέας της υγείας έχει άμεση απορρόφηση στην Αγγλία, καθώς παρουσιάζονται πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες για εξέλιξη.
-Πώς αντιμετωπίζουν τους Έλληνες στη χώρα που ζεις;
Είναι πολύ ανοιχτοί και φιλικοί οι άνθρωποι εδώ με τους Έλληνες, όπως και με όλους τους υπόλοιπους λαούς. Πολλοί έχουν επισκεφτεί τα νησιά μας, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τον αρχαίο πολιτισμό και είναι πολύ διαβασμένοι. Αίσθηση μου προκαλεί το εξής γεγονός: όταν συστήνομαι, λόγω του ονόματός μου δε χάνουν ευκαιρία να μου μιλήσουν για την ελληνική μυθολογία.
-Τι θα ήθελες να μεταφέρεις από την κουλτούρα της εκεί ζωής σου στην Ελλάδα;
Οι άνθρωποι εδώ είναι ιδιαίτερα ευγενικοί και εξυπηρετικοί, πρόθυμοι να βοηθήσουν σε κάθε περίπτωση και έχουν οδική παιδεία. Οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν άψογα, υπάρχει κράτος πρόνοιας και νόμοι ισχυροί που οι πολίτες ακολουθούν με ευλάβεια. Υπάρχουν ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα για όλους, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας κ.τ.λ. Είναι ανοιχτοί και σέβονται τους συνανθρώπους τους, ο καθένας κοιτάει τη δουλειά του, τη ζωή του και προσπαθούν να κάνουν εύκολη την καθημερινότητά τους, όσο και των γύρω τους.
Επίσης, με χαροποιεί το γεγονός ότι είναι ευαισθητοποιημένοι με τα ζώα, λατρεύουν τα κατοικίδιά τους, τα προσέχουν και δεν τα εγκαταλείπουν.
-Τρία πράγματα που πρέπει κάποιος να δει, αν επισκεφτεί την πόλη που βρίσκεσαι…
Το Λονδίνο είναι η πόλη που δε βαριέσαι ποτέ. Έχεις πολλά πράγματα να κάνεις, διαφορετικά μέρη να επισκεφθείς, να δοκιμάσεις κουζίνες και να γνωρίσεις ανθρώπους από όλον τον κόσμο.
Υπάρχουν άπλετα μουσεία και γκαλερί για τους λάτρεις της τέχνης. Εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης για όλα τα γούστα. Πάρκα όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το picnik με την παρέα του, περίπατο, τρέξιμο, ποδήλατο ή ακόμα να χαλαρώσει διαβάζοντας ένα βιβλίο.
-Τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο από την Καλαμάτα;
Πέρα από οικογένεια, φίλους και το σκυλάκι μου, αυτό που μου λείπει περισσότερο είναι η ποιότητα ζωής της Καλαμάτας, το καλό φαγητό, οι ξέγνοιαστες εκδρομές με το αμάξι σε όλη τη Μεσσηνία και τη Μάνη, καθώς επίσης τα μπάνια στη θάλασσα όλες τις εποχές του χρόνου.
-Σκέψη για επιστροφή υπάρχει στο μυαλό σου;
Δεν υπάρχει σκέψη επιστροφής για το άμεσο μέλλον. Νιώθω ότι έχω πολλά πράγματα να κάνω ακόμα εδώ, να κατακτήσω κάθε στόχο, να εξελιχθώ σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο στο ανώτερο που μπορώ και να ολοκληρώσω ένα διδακτορικό που σκέφτομαι. Σίγουρα σε βάθος χρόνου θέλω να επιστρέψω στην Καλαμάτα, που τόσο αγαπώ, έχοντας γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου, με εφόδια και εμπειρίες, να ζήσω δίπλα στη θάλασσα.
-Περιμένουμε και εσάς στη στήλη
Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που ζήσατε στην Καλαμάτα και φύγατε στο εξωτερικό, περιμένουμε να μας πείτε και τη δική σας εμπειρία.
Στείλτε στο babarou@gmail.com και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση