Παρατηρείται αύξηση των τιμών έως και 30%
Δύσκολη θα είναι η φετινή χρονιά για τη φοιτητική στέγη στην Καλαμάτα, αφού ήδη, όπως αναφέρουν και μεσίτες της περιοχής, τα μικρά διαμερίσματα είναι δυσεύρετα, ενώ οι τιμές έχουν εκτοξευθεί, με μια γκαρσονιέρα νεόδμητη, επιπλωμένη και σε καλό σημείο να φτάνει ακόμα και τα 350 ευρώ.
Ο αριθμός των φοιτητών που αναμένονται για φέτος στη Μεσσηνία φτάνει τα 1.230 άτομα και όπως είπε χαρακτηριστικά μεσίτης, «οι 800 να έρθουν από αυτούς, πού θα βρουν σπίτι;».
Η βραχυχρόνια μίσθωση που επιλέγουν πολλοί ιδιοκτήτες δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα έλλειψης διαθέσιμης φοιτητικής στέγης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς των παιδιών αναγκάζονται να δεχτούν τον «όρο» να ελευθερώνουν τα διαμερίσματα από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο, για να μπορούν να τα νοικιάζουν για σεζόν.
Δ. Μπιρμπίλης: «Αύξηση σε ζήτηση και τιμές»
Ο ιδιοκτήτης Μεσιτικού Γραφείου, Διονύσης Μπιρμπίλης, ο οποίος είναι πάνω 25 χρόνια στο χώρο, σχολίασε ότι τα διαθέσιμα διαμερίσματα είναι λίγα, ενώ η μεγαλύτερη έλλειψη παρατηρείται σε μικρά διαμερίσματα, κυρίως γκαρσονιέρες. Έτσι, αρκετές φορές οι φοιτητές επιλέγουν τη συγκατοίκηση σε μεγαλύτερα σπίτια, για να λύσουν το πρόβλημα στέγασης.
«Υπάρχουν κάποια διαθέσιμα, αλλά όχι πολλά. Κάποιοι φοιτητές έρχονται μόνο για τις εξετάσεις και δε μένουν μόνιμα. Ακόμα είναι νωρίς, βέβαια, για τους νέους φοιτητές, αλλά όσοι ήρθαν πέρυσι και στεγάσθηκαν όπως όπως, ψάχνουν μήπως βρουν κάτι καλύτερο. Παρατηρείται ήδη αύξηση στη ζήτηση, αλλά και στις τιμές σε σχέση με τις άλλες χρονιές», τόνισε ο κ. Μπιρμπίλης.
Όπως σημείωσε ακόμη, μια γκαρσονιέρα 10ετίας, 35 τ.μ., επιπλωμένη, με θέρμανση, κλιματισμό και κοινόχρηστα, έχει περίπου 350 ευρώ. Υπάρχουν και παλιότερα διαμερίσματα, στο ισόγειο, που έχουν και 250 ευρώ.
Τα βασικά κριτήρια που θέτουν οι γονείς των φοιτητών είναι να βρουν διαμερίσματα για τα παιδιά τους όσο πιο καινούργια γίνεται, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια της οικοδομής, αλλά και στην περιοχή, και να μην είναι απομακρυσμένα. Αμέσως μετά εξετάζουν τις παροχές που μπορεί να διαθέτει το κάθε σπίτι.
Πάντως, ο κ. Μπιρμπίλης συμβουλεύει τους γονείς να αφιερώνουν 2-3 ημέρες, να έρχονται στην πόλη για να τη δουν και να τη γνωρίσουν από κοντά και να μην προσπαθούν να κλείσουν σπίτια από το τηλέφωνο ή το ιντερνέτ. «Να έρθουν στην πόλη, να δουν από κοντά και τι σπίτι χρειάζεται το παιδί. Να γνωρίσουν τον ιδιοκτήτη, να δουν το ακίνητο. Πολλές φορές ξεγελιούνται από το ίντερνετ», σχολίασε.
Δ. Μπογέας: «Οι 800 να έρθουν, πού θα βρουν;»
Από τη «Μεσσηνιακή Κτηματομεσιτική» ο κ. Δημήτρης Μπογέας τόνισε πως οι ελλείψεις σε φοιτητική στέγη στην Καλαμάτα είναι μεγάλες σε επιπλωμένες γκαρσονιέρες και λιγότερο σε δυαράκια.
Το ψάξιμο της φοιτητικής στέγης, όπως είπε, ξεκινά από τη στιγμή που θα βγουν οι βάσεις. Από τότε αρχίζει ο αγώνας εύρεσης στέγης. Όπως μάλιστα παρατήρησε ο κ. Μπογέας, δεν ψάχνουν μόνο οι νέοι φοιτητές, αλλά και οι παλιοί, για να βρουν κάτι καλύτερο.
«Συνέχεια δέχομαι τηλεφωνήματα, αλλά δεν υπάρχουν σπίτια. Από τους 1.230, οι 800 να έρθουν, πού θα βρουν σπίτια; Τι θα γίνει φέτος, δεν ξέρω…», είπε ο κ. Μπογέας.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, σημείωσε ότι μια επιπλωμένη γκαρσονιέρα σε καλή κατάσταση κυμαίνεται περίπου στα 250 ευρώ και λίγο παραπάνω.
Ο κ. Μπογέας είναι πάνω από 30 χρόνια στο χώρο και το βασικό αίτημα των γονιών και των παιδιών είναι το σπίτι να είναι στο κέντρο. «Έχει επικρατήσει μια άποψη στους γονείς να είναι το παιδί κοντά στο κέντρο για να νιώθουν ασφάλεια. Δυστυχώς, όμως, όλη η πλατεία δεν είναι γκαρσονιέρες», κατέληξε.
Θ. Σταθάς: «20-30% πιο ακριβά φέτος»
Από την πλευρά του, και ο σύμβουλος ακινήτων Θεόδωρος Σταθάς τόνισε πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα και ιδιαίτερα γκαρσονιέρες και δυάρια. «Είναι πολύ δύσκολο. Τα κρατάνε όλοι για βραχυχρόνια μίσθωση. Υπάρχει σοβαρό θέμα. Παράλληλα, οι τιμές έχουν ανέβει σε σύγκριση με πέρυσι σε ποσοστό που μερικές φορές φτάνει και το 30%. Και πέρυσι υπήρχε πρόβλημα, αλλά φέτος θα υπάρξει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Ακόμα είναι νωρίς και δεν ψάχνουν, αλλά μέσα στον Ιούνιο οι πιο προνοητικοί θα ξεκινήσουν, αλλά δε θα υπάρχει διαθεσιμότητα», πρόσθεσε.
Πολλοί ιδιοκτήτες ζητούν να ελευθερώνουν οι φοιτητές τα διαμερίσματα τον Ιούνιο και αυτό είναι ένα πρόβλημα, αλλά κάποιοι αναγκάζονται να το δεχτούν, γιατί δε βρίσκουν άλλη λύση.
Το βασικό κριτήριο πλέον στις οικογένειες, για την αναζήτηση φοιτητικής στέγης, είναι η τιμή και μετά τι παροχές υπάρχουν. «Δυστυχώς, η Καλαμάτα δεν έχει περιθώριο επιλογών και είναι λίγοι αυτοί που είναι τυχεροί και έχουν επιλογές. Κάθε χρόνο τα πράγματα για τους φοιτητές είναι και πιο δύσκολα. Η Καλαμάτα βρίσκεται σε περίοδο ανάπτυξης, αλλά πρέπει να δοθεί λύση και σε αυτό το ζήτημα και να γίνουν καταλύματα για φοιτητές», κατέληξε ο κ. Σταθάς.
Της Βίκυς Βετουλάκη