Τα αποτελέσματα της φετινής αξιολόγησης ανακοίνωσε στον ιστότοπό του ο διαγωνισμός Athena International Olive Oil Competition που διεξήχθη στη Σητεία 7 με 9 Απριλίου με διεθνή κριτική επιτροπή.
Η συμμετοχή έφτασε τα 563 ελαιόλαδα, παρουσιάζοντας μία μικρή μείωση της τάξης του 2% σε σχέση με το 2021, χρονιά κατά την οποία είχε σημειωθεί ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση στις συμμετοχές, κατά 25% περίπου.
Η παγιωμένα υψηλή συμμετοχή ελαιολάδων από το εξωτερικό επιβεβαιώνει το κύρος και τη σημασία του διαγωνισμού για την Ελλάδα, που καθίσταται διεθνώς η έδρα μιας εκ των πιο σημαντικών διαδικασιών αξιολόγησης ενός εμβληματικού για την πατρίδα μας προϊόντος.
Μεσσηνιακές εταιρείες
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, από τη Μεσσηνία βραβεύτηκαν τα εξής ελαιόλαδα εταιρειών: Διπλό χρυσό “Vatsiko Ελαιώνας”, χρυσό “Argali Greek Organic”, χρυσό “My Olive Tree”, χρυσό “One and Olive Premium”, χρυσό “Archetypon”, αργυρό “Κοτρώτσης βιολογικό”, αργυρό “aDeO”, αργυρό “Di Morea”, αργυρό “An Ex- Ανδανία Γη”, αργυρό “Liokareas Gold Fused Lemon”, αργυρό “3 TOPS- Olive Ergo- Anagnostopoulos, αργυρό “Oleus Premium”, αργυρό “Liokareas Gold Fused Oregano”, αργυρό “Λιόκαρπος”, αργυρό “Greek Pony Farm”, αργυρό “Liokareas Cold Fused Chilli Repper”, χάλκινο “Protou Melan Premium”, χάλκινο “Oel Zoe”, χάλκινο “Iliada Βασιλικός- Agrovim”, χάλκινο “Καψαμπέλης Νικόλαος”, χάλκινο “Liokareas Estate Grown Organe”, χάλκινο “Aenaon”, χάλκινο “Trea”, χάλκινο “Iliada Agrovim”, χάλκινο “Liokareas Cold Fused Basil”, χάλκινο “Daligreece”, χάλκινο “Τριφυλία”, χάλκινο “ELiTsa’s Eureka”.
Ο διαγωνισμός ATHENA διεξάγεται κάθε χρόνο σε μία διαφορετική ελαιοκομική περιοχή της Ελλάδας. Φέτος επιλέχθηκε η Σητεία Λασιθίου, όπου η ελιά καλλιεργείται από τους Μινωικούς Χρόνους και αποτελεί σήμερα την πλέον διαδεδομένη αγροτική καλλιέργεια, ενώ όλη η περιοχή βρίθει από υπεραιωνόβιες ελιές.
Στο περιβάλλον αυτό, το οικοσύστημα του οποίου ορίζεται από την ελιά, οι 30 κριτές του ATHENA βίωσαν την περίφημη κρητική φιλοξενία. Όπως πάντα, εκτός από τους Έλληνες κριτές, τα δύο τρίτα της επιτροπής (οι 20) ήταν από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από 11 χώρες: Αυστραλία, Βραζιλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Μεγάλη Βρετανία, Πορτογαλία, Τυνησία και Χιλή.
Η Ελλάδα συμμετείχε στο διαγωνισμό με 287 ελαιόλαδα (σχεδόν το 51%), με τα υπόλοιπα 276 (πάνω από 49%) να προέρχονται από 22 χώρες του νοτίου και του βορείου ημισφαιρίου από όλες τις ηπείρους της γης: Αλγερία, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Λιβύη, Μαρόκο, Νότιος Αφρική, Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία, Σλοβενία, Τουρκία, Τυνησία και Χιλή. Αυτή τη στιγμή 58 χώρες σε όλο τον κόσμο παράγουν ελαιόλαδο, ωστόσο το 98% της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από τη λεκάνη της Μεσογείου και το 80% από χώρες της Ε.Ε.
Ο ATHENA IOOC 2022 αποτέλεσε συνδιοργάνωση του Δήμου Σητείας, της Αναπτυξιακής Σητείας και του Επιμελητηρίου Λασιθίου, μαζί με την οργανώτρια εταιρεία Vinetum και τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τόσο ο υπουργός του πρώτου, Γιάννης Πλακιωτάκης, όσο και η γενική γραμματέας του δεύτερου, Χριστιάνα Καλογήρου, βρέθηκαν στη Σητεία για να παρακολουθήσουν, μαζί με το δήμαρχο Σητείας Γιώργο Ζερβάκη, τη διαδικασία αξιολόγησης του Athena.
Α.Π.