Ξεκινά σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το 12ο Συνέδριο Υγείας Μεσσηνίας, το οποίο αφορά γιατρούς, νοσηλευτές, αλλά και πολίτες, με πολύ σημαντικά θέματα και ομιλίες να περιλαμβάνονται στο σημερινό και το αυριανό πρόγραμμά του.
Το συνέδριο διοργανώνεται από την Ιατρική Εταιρεία Μεσσηνίας και στην τελετή έναρξης σήμερα το απόγευμα θα μιλήσει η καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Παθολογίας, Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, με θέμα «Περιβάλλον και Υγεία: Προκλήσεις και ευκαιρίες για ένα καλύτερο αύριο».
Εκτός από δια ζώσης, το συνέδριο μπορεί να το παρακολουθήσει όποιος θέλει και διαδικτυακά, κάνοντας εγγραφή στο σύνδεσμο: https://www.facebook.com/events/4260008889357950/?active_tab=discussion.
Πρόγραμμα υψηλού επιπέδου
Για τη διοργάνωση μίλησαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Μεσσηνίας, Κωνσταντίνος Σκρεπέτης και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου και αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Παναγιώτης Γιαννόπουλος.
Μιλώντας σχετικά ο κ. Σκρεπέτης είπε ότι μετά δύο χρόνια η Ιατρική Εταιρεία επανέρχεται με τη διοργάνωση του 12ου συνεδρίου: «Οι χρονιές που πέρασαν δοκίμασαν τις αντοχές μας και την υπομονή μας, αλλά ανέδειξαν την αλληλεγγύη, την προσαρμοστικότητά μας, την απαιτούμενη παροχή υπηρεσιών υγείας και την προσφορά προς τον ασθενή. Η πανδημία της covid, που δυστυχώς κυριαρχεί ακόμα και σήμερα στην καθημερινότητά μας, μας περιόρισε από αρκετές επιστημονικές δραστηριότητες, αλλά δεν μπόρεσε να μας σταματήσει. Προχωράμε με αισιοδοξία στην οργάνωση του 12ου συνεδρίου μας. Το συνέδριο αυτό θα αποτελέσει και μια ευκαιρία αναθέρμανσης των φιλικών σχέσεων και εδραίωση του πνεύματος συναίνεσης και συνεργασίας ανάμεσα στους ιατρούς συναδέλφους και στους λοιπούς επαγγελματίες υγείας. Πιστεύω ότι αποτελεί μια απαραίτητη προϋπόθεση για την εξέλιξη και την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η οργανωτική και η επιστημονική επιτροπή κατήρτισαν ένα πρόγραμμα υψηλού επιπέδου με τα τρέχοντα θέματα υγείας και πρόληψης.
Αναγνωρισμένοι ομιλητές
Από την πλευρά του, ο κ. Γιαννόπουλος είπε ότι ύστερα από δύο πολύ δύσκολα χρονιά ο ιατρικός κόσμος της Μεσσηνίας είναι και πάλι στις επάλξεις για μια επιστημονική εκδήλωση καλά δομημένη και οργανωμένη. «Τις επόμενες δύο ημέρες στην πόλη μας και στο Μέγαρο Χορού θα βρίσκονται καθηγητές πρώτης βαθμίδας, αναγνωρισμένοι και πάρα πολύ δυνατοί στα αντικείμενά τους, και θα προσπαθήσουν να μας αναλύσουν ένα πολυθεματικό πρόγραμμα, το οποίο είναι συνταγμένο με επιστημονικές βάσεις.
Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου ξεκινά με πολύ σημαντικά νοσηλευτικά θέματα. Η διετία που πέρασε μας έδωσε πολύ μεγάλη εμπειρία όσον αφορά στην covid. Το νοσοκομείο μας είχε κλινική covid και νοσηλεύαμε περιστατικά από όλη την Πελοπόννησο, κι αυτό θα μπορέσουμε να το αναπτύξουμε. Από το μεσημέρι και μετά θα ξεκινήσουν οι επιστημονικές ομιλίες από αναγνωρισμένους συναδέλφους και θα καταλήξουμε το βράδυ στην ομιλία της καθηγήτριας κας Νικολοπούλου για το περιβάλλον και την υγεία, η οποία είναι συνυφασμένη με την πόλη μας, που είναι στις πράσινες πόλεις», υπογράμμισε ο κ. Γιαννόπουλος.
Τέλος, σημείωσε ότι το Σάββατο θα αναπτυχθούν και κοινωνικά θέματα που αφορούν στη γηριατρική, τα τροχαία ατυχήματα και τον αθλητισμό.
Οι εργασίες του συνεδρίου περιλαμβάνουν κλινικά φροντιστήρια, διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια, ελεύθερες ανακοινώνεις και παρουσιάσεις ερευνητικών εργασιών, ενώ ήδη έχουν δηλωθεί πολλές συμμετοχές και έχει κληθεί όλος ο ιατρικός κόσμος της Πελοποννήσου. Διαδικτυακά έχουν δηλωθεί συμμετοχές και από το εξωτερικό, όπως Ρουμανία και Ιταλία.
Της Βίκυς Βετουλάκη