Μετά το Δημαρχείο Καλαμάτας ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, συνοδευμένος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιώργο Φάββα, επισκέφθηκε τον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας, όπου και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με Ρομά.
Όλοι μαζί κάθισαν σε ένα τραπέζι, με τις δύο πλευρές να θέτουν τους όρους τους, προκειμένου ο χώρος που εδώ και δεκαετίες έχει καταληφθεί να επιστρέψει στους ιδιοκτήτες του.
Όπως είπαν οι Ρομά, βρίσκονται στο σημείο επί 35 χρόνια και δεν έχει βρεθεί καμία λύση. Αυτό που θέλουν είναι βοήθεια, ενώ ζήτησαν να βρεθούν και να δοθούν οικόπεδα ξεχωριστά ανά οικογένεια, για να μη γίνει ξανά ένα γκέτο όπως στην Μπιρμπίτα. Επίσης, θέλουν να τους δοθούν άδειες να μπορούν να πηγαίνουν στις λαϊκές αγορές και να δουλεύουν ως μικροπωλητές, κάτι που τώρα δεν μπορούν να κάνουν. Κι αυτό, γιατί δεν τους δίδονται άδειες.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Σταμάτης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει και να συμφωνήσουν όλοι, είναι να παραδοθούν οι εκτάσεις που έχουν καταπατηθεί στους ιδιοκτήτες τους. Μάλιστα, σημείωσε ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου οι Δήμοι θα πρέπει να έχουν ένα σχέδιο ένταξης των Ρομά. Αντίστοιχα, ο ίδιος τους ενημέρωσε ότι και από αυτούς θα ζητήσει να καταθέσουν τις προτάσεις τους, που πρέπει να έχουν τη μορφή της κοινωνικής ένταξης και, κυρίως, να μη διαταράσσεται η κοινωνική συνοχή.
Πρώτο μέλημα, λοιπόν, τόσο του γ.γ. όσο και της κυβέρνησης, είναι να παραχωρηθούν οι εκτάσεις στους ιδιοκτήτες τους και να βρεθεί παράλληλα η καλύτερη δυνατή λύση για τους Ρομά που θα πρέπει να φύγουν από τα συγκεκριμένα σημεία.
Ο κ. Σταμάτης τόνισε στους Ρομά ότι μέχρι να βρεθεί η οριστική λύση, που απαιτεί χρόνο, θα πρέπει να μην προκαλούν τους ανθρώπους που αυτή τη στιγμή πέριξ του καταυλισμού δεν μπορούν να βρουν την ησυχία τους, όπως τους είπε χαρακτηριστικά, ενώ το χαρακτήρισε ως κάτι ανεπίτρεπτο.
Έτσι πρότεινε να γίνει μια συμφωνία που ο καθένας θα γνωρίζει ποιος είναι ο ρόλος του, όπως και κάποιες κινήσεις καλής θελήσεως.
Μάλιστα, τους ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει διάθεση συνεργασίας, όμως οι Ρομά έχουν δείξει ότι δε θέλουν. Χαρακτηριστικά μίλησε για το κομμάτι του εμβολιασμού ή τις περιπτώσεις που Ρομά σταματούν να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Φάββας ανέφερε ότι βούληση του Δήμου και του δημάρχου ειδικότερα είναι να λυθεί οριστικά αυτό το πρόβλημα, ενώ είπε στους συγκεντρωμένους ότι αυτό που ζητά ο Δήμος είναι συνεργασία. Ειδικότερα, τους ζήτησε μέχρι τη μετεγκατάστασή τους να μάθουν να ζουν με τους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα. Επίσης, τους ενημέρωσε ότι είναι σημαντική η συμμετοχή των παιδιών τους στην εκπαίδευση. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα δουν το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει για τις άδειες των μικροπωλητών, ενώ τους ζήτησε να κοιτάξουν και για άλλες δουλειές και «να μην κοιτούν να ζήσουν μόνο από τα επιδόματα».
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη- συζήτηση, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας επανέλαβε στους συγκεντρωμένους ότι προτεραιότητα του ίδιου και της κυβέρνησης είναι να αποδοθούν στους κατοίκους οι περιουσίες τους, ενώ οι συγκεκριμένοι Ρομά να μετεγκατασταθούν σε σημεία ανάλογα ο καθένας με τα δεδομένα του. Δεύτερον, να δοθεί μια γενικότερη λύση, κάτι που χρειάζεται χρόνο, ενώ επανέλαβε το ζήτημα της διατάραξης της κοινής ησυχίας, αφού έχει φτάσει στο μη περαιτέρω.
Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας
Στη συνέχεια ο κ. Σταμάτης επισκέφθηκε την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, όπου είχε σύσκεψη με τον αστυνομικό διευθυντή, ταξίαρχο Ηλία Αξιοτόπουλο.
Όπως δήλωσε στη συνέχεια, η συνάντηση με τον ταξίαρχο ήταν πολύ εποικοδομητική και συζητήθηκαν θέματα παραβατικότητας και διατάραξης κοινής ησυχίας, με τον ίδιο να θεωρεί ότι η Αστυνομία κάνει αυτό που είναι να κάνει.
Κλείνοντας ανέφερε ότι με συνεργασία Δήμου, Αστυνομίας, πολιτών και Ρομά θα βελτιωθεί η κατάσταση όσον αφορά στο κομμάτι της κοινωνικής τους ένταξης.
Μεσσήνη
Τελευταίος σταθμός του κ. Γιώργου Σταμάτη ήταν η Μεσσήνη, όπου αρχικά βρέθηκε στο Δημαρχείο και συνομίλησε με το δήμαρχο.
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί για το θέμα των Ρομά στην Αθήνα, ενώ χθες έγινε ένας πρώτος απολογισμός.
Έτσι, ο κ. Γιώργος Αθανασόπουλος ανέφερε ότι η συνάντηση στην Αθήνα έχει αποδώσει και ο Δήμος Μεσσήνης έχει πάρει ήδη κάποιες πρωτοβουλίες, με βασικό στόχο να υπάρχει προγραμματισμός και οραματισμός.
Από την πλευρά του, ο κ. Σταμάτης σημείωσε ότι οι στόχοι πρέπει να είναι μετρήσιμοι και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι πρέπει να φανεί πόσα παιδιά Ρομά πάνε πλέον σχολείο, πόσα εμβολιάστηκαν κ.λπ., ενώ πρόσθεσε ότι πάνω απ’ όλα πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός.
Κλείνοντας την ολιγόλεπτη συνάντησή τους οι δύο άνδρες, ο κ. Αθανασόπουλος κάλεσε το γ.γ. στη Μεσσήνη στις 27 Ιουνίου, αρχικά για να βρεθεί στο Τοπικό Συμβούλιο Παραβατικότητας του Δήμου Μεσσήνης και μετά να δώσει το παρών σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του 1ου Γυμνασίου. Αυτή θα έχει ως θέμα τη λειτουργία του τμήματος ΖΕΠ στο σχολείο. Μάλιστα, ο κ. Σταμάτης δέχθηκε με χαρά και θα είναι παρών.
Πριν αναχωρήσει από τη Μεσσηνία ο γενικός γραμματέας έφθασε συνοδεία του δημάρχου Μεσσήνης στο σπίτι του μαθητή που έχει συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία στο Τμήμα ΖΕΠ που φοιτά.
Ο κ. Σταμάτης έδωσε συγχαρητήρια στο μικρό μαθητή, καθώς και στους οικείους του, ενώ ζήτησε πληροφορίες από το νεαρό αριστούχο για τη λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση