Οι ίδιοι είχαν προσληφθεί λόγω της πανδημίας
Πάνω από 130 εργαζόμενοι στους έξι Δήμους της Μεσσηνίας και δεκάδες σε διάφορους φορείς και υπηρεσίες του νομού είδαν την πόρτα εξόδου πριν από λίγες ημέρες, καθώς τελείωσαν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που είχαν υπογράψει και με τις οποίες προσελήφθησαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Αρκετοί από αυτούς έχουν ήδη στραφεί στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να συνεχισθούν οι συμβάσεις τους και να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, με το επιχείρημα ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Οι τρεις πρώτοι εργαζόμενοι από το Δήμο Μεσσήνης έχουν ήδη κερδίσει προσωρινή διαταγή να παραμείνουν στη θέση τους, ενώ αύριο στην Καλαμάτα συζητείται προσωρινή διαταγή που έχουν καταθέσει 26 συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Δήμου Καλαμάτας, τους οποίους μάλιστα εκπροσωπεί νομικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός.
Στηρίζουν οι Δήμοι
Οι Δήμοι της Μεσσηνίας, όπως έγινε σε όλη την Ελλάδα, εκμεταλλεύτηκαν τη δυνατότητα που έδωσε νόμος το 2020, καθώς και τις μετέπειτα παρατάσεις, προκειμένου να προσλάβουν προσωπικό και να αντιμετωπίσουν υπηρεσιακές ανάγκες που προέκυψαν για τη λήψη μέτρων έναντι της πανδημίας Covid-19.
Φυσικά, καθώς όλοι οι Δήμοι παραπονιούνται για έλλειψη προσωπικού, τα άτομα αυτά αξιοποιήθηκαν σε διάφορες θέσεις, με αποτέλεσμα η λήξη των συμβάσεων να φέρει έντονα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία τους και σε κρίσιμες Διευθύνσεις και Τμήματα. Γι’ αυτό και οι Δήμοι έχουν υποστηρίξει, με ψηφίσματα και αποφάσεις τους, τα αιτήματα αυτών των συμβασιούχων.
Τελευταία, ψήφισμα υπέρ των αιτημάτων των εργαζομένων εξέδωσε και ο Δήμος Καλαμάτας.
Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Σωματείο Υπαλλήλων ΟΤΑ Μεσσηνίας, όπως μας είπε ο πρόεδρός του Στράτος Χρυσαφίδης, στο Δήμο Καλαμάτας οι υπάλληλοι αυτοί είναι 75 και στο Δήμο Μεσσήνης20. Στους άλλους τέσσερις Δήμους της Μεσσηνίας με τέτοιες συμβάσεις εργάζονταν άλλα 40 άτομα.
Οι συμβάσεις αυτές έληξαν μέσα στο Μάιο και όλες μέχρι 31 του μήνα.
Προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά
Οι πρώτοι που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και ζήτησαν προσωρινή διαταγή ήταν 17 εργαζόμενοι του Δήμου Μεσσήνης. Τρεις εξ αυτών κέρδισαν την προσωρινή διαταγή για διατήρηση των συμβάσεών τους, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται στη διαδικασία να καταθέσουν νέο αίτημα προσωρινής διαταγής. Μάλιστα, στις 4 Ιουλίου έχει ορισθεί η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για τους τρεις αυτούς και το Σεπτέμβριο της κύριας αγωγής.
Στο Δήμο Καλαμάτας από τους 75, οι 26 έχουν καταθέσει αίτημα προσωρινής διαταγής, μέσω της δικηγορικής εταιρείας του κ. Βερβεσού, το οποίο συζητείται αύριο. Αίτημα κι αυτών είναι να μετατραπεί η σύμβασή τους σε μια ενιαία σύμβαση αορίστου χρόνου.
Όπως τόνισε και ο κ. Χρυσαφίδης, που συμμετέχει και στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, η ΠΟΕ –ΟΤΑ έχει κάνει κινητοποιήσεις για το όλο θέμα, αλλά και για τους συμβασιούχους με προγράμματα του ΕΣΠΑ που υπηρετούν σε Δήμους πάνω από 10 χρόνια.
«Το σωματείο στηρίζει τα αιτήματα αυτά και όπου κληθώ ως πρόεδρος του Σωματείου, θα παραστώ να καταθέσω», κατέληξε ο κ. Χρυσαφίδης.
Της Βίκυς Βετουλάκη