Την αρχιτεκτονική μελέτη προσβασιμότητας ΑμεΑ και των υποδομών που πρέπει να γίνουν γι’ αυτό εντός του Κάστρου Καλαμάτας, καθώς και τη μελέτη φωτισμού του κάστρου, ενέκρινε το Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχαιολογικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, για την αρχιτεκτονική μελέτη και τις υποδομές προσβασιμότητας των ΑμεΑ προβλέπεται ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάλληλη διαρρύθμιση και διευθέτηση της ξύλινης ορχήστρας του θεάτρου, ώστε να αποφευχθεί η απότμηση τμημάτων των κερκίδων του κοίλου για την τοποθέτηση των αμαξιδίων των ΑμεΑ.
Επίσης, οι διαμορφώσεις οι οποίες προτείνονται στο χώρο αναμονής και εκτόνωσης στα ανατολικά του θεάτρου πρέπει να είναι οι ελάχιστες δυνατές και να αποσκοπούν μόνο στη συντήρηση του σημερινού πλακόστρωτου και στην περιορισμένη και τοπική εξομάλυνσή του, ώστε να είναι δυνατή η κίνηση των αμαξιδίων ΑμεΑ.
Επίσης, το υπουργείο ζητά να εξεταστεί η δυνατότητα προμηθείας κατάλληλων αμαξιδίων για την αυτόνομη ανάβαση των ΑμεΑ μέσω των κλιμάκων.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη μελέτη φωτισμού του κάστρου, μεταξύ άλλων τίθεται ο όρος να εξεταστεί η δυνατότητα τοποθέτησης επί του εδάφους των φωτιστικών που προτείνεται από τη μελέτη να τοποθετηθούν επί ιστών 1 μ.
Β.Β.