Στην Καλαμάτα βρέθηκε χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, προκειμένου να μιλήσει στο Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.
Πριν από την ομιλία του, όμως, επισκέφθηκε το παλιό Δημαρχείο Καλαμάτας και συναντήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με αυτοδιοικητικούς, αλλά και εκπρόσωπους των παραγωγικών φορέων της περιοχής.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας πρόσφερε κάποια συμβολικά δώρα στον κ. Σχοινά, ενώ τον ενημέρωσε για τους στόχους που έχει θέσει η πόλη, με κυριότερο εκείνον της συμμετοχής στις 100 έξυπνες πόλεις της Ευρώπης, ένα πρόγραμμα ολιστικό, που θα μεταμορφώσει την πόλη, όπως είπε.
Με τη σειρά του, ο κ. Σχοινάς, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την υποδοχή, τους έκανε γνωστό ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας τον είχε προσκαλέσει στο παρελθόν στην πόλη, αλλά του είχε απαντήσει ότι δε θα έρθει απλά με τα χέρια στις τσέπες, αλλά όταν θα υπάρχει μια μεγάλη αφορμή. Μεγαλύτερη και καλύτερη αφορμή, σχολίασε, δε θα μπορούσε να είναι άλλη από τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή), αφού δεν εγκρίθηκε απλά το ελληνικό ΕΣΠΑ, αλλά εγκρίθηκαν επίσης τρία εθνικά Προγράμματα του ΕΣΠΑ. Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Σχοινάς, το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας, το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης, καθώς και το Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας.
Πρόσθεσε δε ότι θα ακολουθήσει ένα τρίτο κύμα που αφορά άμεσα στους Δήμους και είναι η έγκριση Περιφερειακών Σχεδίων, μέσω των οποίων μαζί με τα οκτώ εθνικά σκέλη και τα 13 περιφερειακά θα καλυφθούν πολλά έργα που είναι να πραγματοποιηθούν.
Ποτέ δεν είχαμε στη «διάθεσή μας τόσους πόρους»
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε γνωστό ότι η Ελλάδα ποτέ από τη στιγμή της ένταξης στην Ε.Ε. δεν είχε στη διάθεσή της τους πόρους που θα φθάσουν τα επόμενα χρόνια. Είναι, συνέχισε, μια συγκλονιστική εξέλιξη που σημαίνει ότι τα επόμενα 7 χρόνια θα έχουμε δύο ΕΣΠΑ.
Ωστόσο, ο κ. Σχοινάς ξεκαθάρισε ότι είναι καθήκον όλων, από τις Ευρωπαϊκές Αρχές μέχρι και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να μη χαθεί αυτή η μεγάλη ευκαιρία.
Πρόσθεσε, δε, ότι «αυτά τα ποσά ίσως δίνουν μια καθοριστική ευκαιρία να αλλάξουμε ως χώρα και το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης, που ουσιαστικά θα σημαίνει και η χρηματοδότηση στη μετάβαση στην ψηφιακή Ελλάδα».
Απευθυνόμενος στους αυτοδιοικητικούς, θέλησε να στείλει δύο μηνύματα: «Το πρώτο μήνυμα που θέλω να σας δώσω είναι, αντί να πανηγυρίζουμε για τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας, ταυτόχρονα να ενσωματώσουμε μέσα στη σκέψη μας και στη δράση μας την ευθύνη να μη χαθεί αυτή η ευκαιρία»
Το δεύτερο μήνυμα ήταν ειδικά για την ένταξη της Καλαμάτας στις 100 έξυπνες πόλεις της Ευρώπης: «Η επιτυχία της Καλαμάτας να είναι μία από τις 6 ελληνικές πόλεις της πράσινης Ευρώπης μέσα στις 100 που επιλέχθηκαν, είναι κάτι που θα σας παρακαλούσα να το πάρετε σοβαρά, να το πάρετε ως υπόδειγμα ανάπτυξης, δεν είναι απλώς ένα βραβείο που σας δόθηκε και πρέπει απλώς να αισθάνεστε υπερήφανοι σε μια δεδομένη στιγμή.
Αυτό σηματοδοτεί μια ευθύνη, γιατί η φιλοδοξία να είστε μια από τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης θα στρέψει πολλή προσοχή πάνω σας, δηλαδή θα σας παρακολουθεί πολύς κόσμος σε αυτή την πορεία. Και οι διαμορφωτές των ευρωπαϊκών υποθέσεων και η κοινή γνώμη. Οπότε χρειάζεται μια ιδιαίτερη ευθύνη στο πώς αυτό το πολύ σημαντικό βραβείο, αυτή η μεγάλη επιτυχία που πήρατε, να έχει μια βιωσιμότητα, να έχει μια παρουσία στο χρόνο».
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση