Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών
Για ακόμα μια χρονιά το Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας δείχνει την πολύτιμη αξία ύπαρξής του, κάτι που είναι μετρήσιμο, αφού χθες σε συνέντευξη Τύπου έγιναν γνωστά τα νούμερα των παρεμβάσεων που έχουν γίνει για το 2022.
Αφορμή της χθεσινής συνέντευξης Τύπου είναι η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 7 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας και είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.
Πρώτος μίλησε ο αρχιμανδρίτης Αλέξιος Αρώνης, που εκπροσώπησε τη Μητρόπολη Μεσσηνίας. Όπως είπε, η τοπική Εκκλησία, φορείς και σύλλογοι συσπειρώνονται μέσα από τις δράσεις του ΚΕΠΕΠΨΥ του Νομού Μεσσηνίας και τη συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κόσμου στο κοινωνικό πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης.
Δεν είναι μόνο, πρόσθεσε, η συγκεκριμένη Παγκόσμια Μέρα για να τη θυμούνται οι φορείς και να τη γιορτάζουν, αλλά κάθε μέρα του χρόνου πρέπει να τη θυμάται ο κόσμος και να τη γιορτάζει. Όπως σχολίασε, «κάθε ημέρα του χρόνου είναι μια ημέρα πρόληψης, μια ημέρα αγάπης για τη ζωή, μιας ζωής με νόημα όπου δεν υπάρχουν εξαρτήσεις».
Κλείνοντας ανέφερε ότι η τοπική Εκκλησία με τις πατρικές ευλογίες του μητροπολίτη στέκεται αρωγός, ευλογώντας τις δράσεις οι οποίες πρόκειται να γίνουν στην κεντρική πλατεία της πόλης σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, δράσεις και εκδηλώσεις από τις οποίες δεν πρέπει να λείψει κανείς.
Με τη σειρά της η Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη, κοινωνική ανθρωπολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας, ξεκίνησε λέγοντας ότι αυτή η εκδήλωση αποτελεί το κλείσιμο μιας σειράς δράσεων που πραγματοποίησε το Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς από τον Ιανουάριο του 2022 έως και σήμερα.
Αναλυτικά ανέφερε ότι στο χρονικό αυτό διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί 212 παρεμβάσεις σε 2.749 άτομα συνολικά. 108 παρεμβάσεις έγιναν στα σχολεία και συμμετείχαν 2.231 μαθητές.
Εξηγώντας τις παρεμβάσεις, είπε ότι πρόκειται για βιωματικές δράσεις που δίνουν χώρο στα παιδιά και στους εφήβους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, τις απόψεις τους, τις σκέψεις και να συνειδητοποιήσουν τυχόν λανθασμένες πεποιθήσεις σχετικά με στάσεις ζωής. Λανθασμένες πεποιθήσεις που σε συνδυασμό με τους παράγοντες κινδύνου που εντοπίζονται στο οικογενειακό και κοινωνικό πλαίσιο μπορούν να οδηγήσουν σε προβληματικές συμπεριφορές όπως στη χρήση ουσιών, στην εξάρτηση από το διαδίκτυο, σε δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, στη βία και στην επιθετικότητα.
Όπως πρόσθεσε, οι έφηβοι κατακλύζονται από ένα συνονθύλευμα πληροφοριών που τους μπερδεύει και τους αποπροσανατολίζει. Γι’ αυτό «είναι σημαντικό να ακούμε τα παιδιά χωρίς διάθεση κριτικής και αυστηρότητας και είναι αυτό που μεταφέρουμε στα σεμινάριά μας σε γονείς και εκπαιδευτικούς».
Όσον αφορά στην εκδήλωση, η κα Βλαχοπουλιώτη εξήγησε ότι «στην αφίσα και το τηλεοπτικό σποτ πρωταγωνιστές είναι έφηβοι, μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, που έχουν συμμετάσχει σε δράσεις του Κέντρου Πρόληψης.
Προσπαθούν μέσα από τη ζωγραφιά τους, από τις φωνές τους, από τη μουσική τους να στείλουν τα δικά τους θετικά μηνύματα κατά της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών σε άλλα παιδιά και εφήβους. Και για εμάς αυτό είναι η ουσία της πρόληψης.
Ο Τάσος Σιψάς μέσα από τη ζωγραφιά του, που αποτελεί και το κεντρικό θέμα της αφίσας, μας λέει “Στη ζωή σου βάλε στόχους και προχώρα’’.
Στο τηλεοπτικό σποτ – στο οποίο συμμετέχουν ο Βασίλης Ρέμπελος, η Αριάδνη Τριβιζά, ο Τάσος Σιψάς και η Ιωάννα Τζώρτζη Πάλλη – μας στέλνουν τα μηνύματα “Πίστεψε στον εαυτό σου”, “Μίλα για τα συναισθήματά σου”, “Η ζωή έχει επιλογές από εσένα… εξαρτάται”.
Επίσης, θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με την μπάντα ‘’Bottoms up’’ – που αποτελείται από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βασίλη Ρέμπελο, Όλγα Γιαννακοπούλου, Ίλια Γκιουλέα, Χρήστο Γιαννέλη και Θεοδώρα Σούμπλη.
Το μήνυμά τους είναι “Μέσα από τη μουσική και το τραγούδι μπορείς να εκφραστείς, να ακουστείς, να συνδεθείς με άλλους ανθρώπους”.
Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσουμε την υπεύθυνη καθηγήτριά τους Δήμητρα Ρεμιδιανάκη και τη διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Τρισεύγενη Πουλοπούλου, που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημά μας».
Κλείνοντας η Βλαχοπουλιώτη είπε: «Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι ως επιστημονική ομάδα προσπαθούμε να καλλιεργούμε μια ουσιαστική σχέση με τους εφήβους που συμμετέχουν στις δράσεις μας, ώστε να θεωρούν το ΚΕΠΕΠΨΥ συνοδοιπόρο στη ζωή τους.»
Τελευταίος το λόγο πήρε πρόεδρος του Κέντρου, Άγγελος Χρονάς, που μίλησε μέσω Skype: «Εμείς, ως ΚΕΠΕΠΨΥ, όλο αυτό το διάστημα ήμασταν παρόντες και το επιστημονικό προσωπικό με δυσκολίες προσπάθησε διαδικτυακά να μη σταματήσει τις επιστημονικές δράσεις του σε σχολεία, συλλόγους, φορείς, μεμονωμένα άτομα και άλλους. Το Δ.Σ. ήταν “παρών” όπου απαιτήθηκε για στήριξη των συμπολιτών μας που είχαν ανάγκη μετά τις φωτιές, αλλά και τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, που καθιερώθηκε το 1987 από τον ΟΗΕ, αποτελεί την αφορμή να προβληματιστούμε για τα αίτια του σοβαρότερου ίσως κοινωνικού προβλήματος της νεολαίας μας, του πιο ζωντανού και δυναμικού κομματιού της κοινωνίας μας. Ενός προβλήματος που παραμένει άλυτο και δυστυχώς παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε όλους τους τομείς της ζωής μας, ταλαιπωρεί δεκάδες νέους και μεγαλύτερους και πολλές φορές είναι καλά κρυμμένο πίσω από κλειστές πόρτες και σφραγισμένα χείλη.
Το πρόβλημα των ναρκωτικών αγγίζει όλες τις ηλικίες, όλες τις κοινωνικές τάξεις και για αυτό θα πρέπει να αποτελεί υπόθεση όλων μας.
Είναι αναγκαία, λοιπόν, η συμπόρευση όλων μας: Περιφέρειας, Δήμου, Τοπικών Φορέων, Εκπαιδευτικής Κοινότητας και, φυσικά, κοινή δράση με τη νεολαία μας.
Το ΚΕΠΕΠΨΥ ΠΕ Μεσσηνίας όλα αυτά τα χρόνια προσπαθεί μέσα από τις δράσεις του και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί να ενημερώσει τους νέους, πρωτίστως για τις επιπτώσεις της χρήσης γενικότερα των εξαρτησιογόνων ουσιών και να τους προσφέρει εκείνα τα στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, να βλέπουν με άλλη οπτική τη ζωή και να βάλουν στόχους προχωρώντας μπροστά, όπως είναι και το φετινό σύνθημα των δράσεών μας.
Το ΚΕΠΕΠΨΥ ΠΕ Μεσσηνίας μέσα από τις φετινές εκδηλώσεις του (μεταξύ άλλων διανομή έντυπου υλικού, δημιουργία σποτ, πραγματοποίηση μουσικής εκδήλωσης με μαθητές της πόλης μας) θέλει να συμβάλει στην περαιτέρω ενημέρωση για τις επιπτώσεις της χρήσης ουσιών, να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και την ψυχική ανθεκτικότητα όλων, μικρών και μεγάλων, ώστε να μην καταφύγουν στη χρήση ουσιών για να βρουν τη δική τους Ιθάκη, αλλά να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τις όποιες δυσκολίες με αισιοδοξία για το αύριο.
Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σε όλους τους πολίτες της Μεσσηνίας με συνεχή προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και με κάθε δράση που θα στοχεύει στην ενδυνάμωσή τους, ώστε να μην βρουν παρηγοριά στις ουσίες και στις εξαρτήσεις κάθε είδους, αλλά να θέτουν καθημερινά στόχους, να προχωρούν μπροστά και να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο».
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση