Έπειτα από 595 ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης συνεδρίασε προχθές αποκλειστικά δια ζώσης, με τις εντάσεις και τις διαφωνίες, φυσικά, να μη λείπουν, κάτι άλλωστε που είναι συνηθισμένο.
Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση παρόντες ήταν αρκετοί πρόεδροι Κοινοτήτων, καθώς και συμβασιούχοι Covid, αφού ένα από τα θέματα που συζητήθηκε τους αφορούσε.
Ενημέρωση δημάρχου
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την καθιερωμένη ενημέρωση από το δήμαρχο Μεσσήνης, ο οποίος μίλησε για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην πόλη. Μάλιστα, τη χαρακτήρισε τιμητική, αφού δε συνηθίζεται ένας πρωθυπουργός να επισκέπτεται πόλεις του μεγέθους της Μεσσήνης.
Ο κ. Αθανασόπουλος παρατήρησε ότι ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με τον ίδιο να παρουσιάζει τις προτεραιότητες που υπάρχουν, καθώς και τις προσδοκίες του Δήμου. Ειδικότερα, το Βιολογικό Πεταλιδίου, το μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης, καθώς και τη λιμνοδεξαμενή του Τρικόρφου.
Κλείνοντας την ενημέρωση ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή είναι ευγνώμων στην κυβέρνηση, που αναγνωρίζει την αναγκαιότητα του έργου του Βιολογικού Πεταλιδίου, ενός έργου που – όπως είπε- «όλοι μαζί προσπάθησαν». Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι σε 15 μέρες θα υπάρχει η απόφαση ένταξής του.
Τάσος Τσερπές
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Τάσος Τσερπές. Όπως δήλωσε, είναι τιμή και χαίρεται που τη Μεσσήνη επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός, αλλά εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του που η αντιπολίτευση δεν καλέστηκε στη συνάντηση. Επίσης, υποστήριξε ότι ο Δήμος είναι όλων και όχι του 50% που τη διοικεί, χαρακτηρίζοντας την παραπάνω κίνηση του δημάρχου ως θεσμική εκτροπή. Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο δήμαρχος Μεσσήνης συμπεριφέρεται σαν να του ανήκει το Δημαρχείο.
Μιλώντας για τα θέματα της συνάντησης, κατηγόρησε το δήμαρχο Μεσσήνης ότι δεν ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα 11 σημεία που έχει αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο για το δρόμο Καλαμάτα- Μεθώνη, καθώς και θέματα που αφορούν στον πρωτογενή τομέα.
Σχετικά με τη λιμνοδεξαμενή του Τρικόρφου, δήλωσε ότι είναι καλοδεχούμενη η μελέτη, αλλά το Σώμα δεν έχει ενημερωθεί πού θα πάει το νερό, αφού δεν υπάρχει η μελέτη του δικτύου.
Πρόσθεσε ακόμα ότι δε συζητήθηκε ο δρόμος Καλό Νερό – Τσακώνα, θέμα που αρκετοί φορείς έχουν συζητήσει, αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης όχι, παρότι η αντιπολίτευση το έχει ζητήσει.
Τέλος, ο κ. Τσερπές αναφέρθηκε στις πρόσφατες αναρτήσεις του Πέτρου Θέμελη, υποστηρίζοντας ότι έργα που αφορούν στην Αρχαία Μεσσήνη έχουν μείνει πίσω, με την παράταξή του να θεωρεί το συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο πρωτίστης σημασίας.
Απαντώντας σε όλα τα παραπάνω, ο Γιώργος Αθανασόπουλος αρχικά κατηγόρησε τον Τάσο Τσερπέ ότι ξεπέρασε κάθε κανόνα δεοντολογίας και ότι προέβη σε θεσμική εκτροπή, εξηγώντας του δε ότι το Δημαρχείο ανήκει στους δημότες, καθώς και ότι ο δήμαρχος τους εκπροσωπεί όλους.
Όσο για τα υπόλοιπα θέματα που έθιξε ο κ. Τσερπές για τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, υποστήριξε ότι στις 4 Ιουλίου θα συζητηθεί το ζήτημα του Τσακώνα- Καλό Νερό.
Σχετικά με τη λιμνοδεξαμενή του Τρικόρφου, παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει δίκτυο, αλλά θα γίνει προσάρτηση του παλιού σχεδίου.
Για το Καλαμάτα- Μεθώνη, απάντησε ότι υπάρχει διαδικασία διαλόγου και η Δημοτική Αρχή θα διεκδικήσει τα 11 σημεία, όταν υπάρξει οριστικός ανάδοχος και γνωρίζει πότε αυτή θα δράσει.
Για την 7η επαρχιακή οδό που σχετίζεται με την Αρχαία Μεσσήνη, υποστήριξε ότι συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη και πλέον η αρμοδιότητα μεταφέρθηκε στην Π.Ε. Μεσσηνίας.
Χρήστος Θεοδωρακόπουλος
Όταν το λόγο πήρε ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος ανέφερε ότι συμφωνεί με τον Τάσο Τσερπέ, αφού και η αντιπολίτευση έπρεπε να καλεστεί στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, για να προσθέσει ότι ο Γιώργος Αθανασόπουλος δε μίλησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα προβλήματα των αγροτών, όπως τις πατάτες, τις αθρόες εισαγωγές και γενικότερα για άλλα σημαντικά προβλήματα των δημοτών.
Χαρακτήρισε, δε, όλη την επίσκεψη ως προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας και ένα ψεύτικο σκηνικό που έδειχνε ότι ζούμε σε έναν ιδανικό κόσμο.
Απαντώντας ο δήμαρχος Μεσσήνης υποστήριξε ότι αν είχε στη διάθεσή του 2-3 ώρες για συνάντηση, θα είχε μιλήσει για τα πάντα, αλλά «όταν έχεις λίγο χρόνο προσπαθείς να πεις σε έναν πρωθυπουργό τα χαρακτηριστικά του Δήμου, ώστε να τον έχεις κοντά σου».
Γιάννης Λάσκαρης
Ο Γιάννης Λάσκαρης υποστήριξε ότι δεν τέθηκε καθόλου στη συζήτηση το ζήτημα της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού, ενώ μίλησε και για τις επιτροπές στις οποίες ο ίδιος δε συμμετέχει, αλλά καλείται να ψηφίσει θέματα που δε γνωρίζει. Επίσης, μίλησε για προβλήματα που του μεταφέρουν δημότες.
Ο δήμαρχος απάντησε στο τελευταίο ότι για τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες να απευθύνονται στο Δήμο.
Γιώργος Τσώνης
Έπειτα ο λόγος δόθηκε στο Γιώργο Τσώνη. Όπως δήλωσε, είναι τιμή για τη Μεσσήνη να την επισκέπτεται ένας πρωθυπουργός, αλλά όταν αυτός ήταν δήμαρχος δεν υπήρξε επίσκεψη που η μειοψηφία δεν είχε καλεστεί. Πρόσθεσε δε, ότι ο νυν δήμαρχος είναι κομματικό στέλεχος και σε καμία περίπτωση δε θα πήγαινε κόντρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μιλώντας στη συνέχεια για τη λιμνοδεξαμενή του Τρικόρφου, ανέφερε ότι δεν υπάρχει μελέτη, ενώ ευχήθηκε «να βρέξει λεφτά» και το έργο να γίνει, καλώντας το δήμαρχο να πει πότε θα ολοκληρωθεί.
Όσο για το Βιολογικό του Πεταλιδίου, προκάλεσε το δήμαρχο να αναφερθεί στους προηγούμενους που- όπως είπε- κατάφεραν το ακατόρθωτο, ενώ ευχαρίστησε τον Νίκο Ξαρχάκο που έφτιαξε τελικά τη μελέτη του έργου.
Σχετικά με το Καλαμάτα – Μεθώνη, κατηγόρησε το δήμαρχο Μεσσήνης ότι πανηγυρίζει για ένα έργο που έχει δικές του προτάσεις με τις τρεις καθέτους, ενώ υποστήριζε ότι αν ο πρωθυπουργός μάθαινε για την πρόταση με τα 11 σημεία, θα κρεμούσε όσους το ψήφισαν στο ρολόι της πλατείας.
Αναφερθείς στο Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης, επανάλαβε ότι αυτό έπρεπε να γίνει στην πόλη της Μεσσήνης, για να σχολιάσει χαρακτηριστικά: «Η Αρχαία Μεσσήνη δε φεύγει από εκεί».
Απαντώντας ο Γιώργος Αθανασόπουλος στον κ. Τσώνη ξεκίνησε ανάποδα και τον προκάλεσε να βρει μια δήλωσή του, όταν ήταν δήμαρχος, που να υποστήριζε ότι το μουσείο πρέπει να γίνει στη Μεσσήνη.
Για το Βιολογικό του Πεταλιδίου παραδέχθηκε και ότι η Δημοτική Αρχή Τσώνη έβαλε το λιθαράκι της, όπως και προηγούμενες Δημοτικές Αρχές.
Για τη λιμνοδεξαμενή, κάλεσε τον κ. Τσώνη να μην προκαλεί σύγχυση και τον ενημέρωσε ότι όταν αυτή ολοκληρωθεί, θα είναι πρότυπο για όλη την περιφέρεια.
Για το Καλαμάτα- Μεθώνη, κατηγόρησε τον Γιώργο Τσώνη ότι είχε τη μελέτη αλλά δεν έκανε τίποτα, ενώ η δική του Δημοτική Αρχή πρότεινε 11 σημεία.
Με τη σειρά του ο Νίκος Ξενόγιαννης ανέφερε ότι έπρεπε η αντιπολίτευση να καλεστεί στη συνάντηση, ενώ πρόσθεσε ότι δεν αναφέρθηκαν τα ζητήματα της παραβατικότητας, καθώς και τα 11 σημεία για το δρόμο.
Πρόεδροι Κοινοτήτων
Το λόγο στη συνέχεια πήραν πρόεδροι Κοινοτήτων και μεταξύ αυτών εκείνος της Δροσιάς, που ζήτησε να δοθεί λύση σε σημείο του δρόμου που έχει υποχωρήσει εδώ και 10 χρόνια και είναι πολύ σοβαρό.
Ο δήμαρχος απάντησε ότι αύριο (σ.σ. χθες) θα επισκεπτόταν στην ΠΕ Μεσσηνίας τον κ. Παναγιώτη Γιαννακέα και αν αυτός δεν έκανε κάτι, θα πήγαινε στον εισαγγελέα.
17 εργαζόμενοι με συμβάσεις Covid
Αφού τελείωσε η ενημέρωση και οι ερωταπαντήσεις, η αντιδήμαρχος Ελένη Τσέλιου έφερε στο συμβούλιο το ζήτημα των 17 συμβασιούχων με προγράμματα Covid, ζητώντας από το Σώμα ομόφωνη απόφαση, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στο δικαστήριο που θα πραγματοποιηθεί σε μερικές μέρες και θέμα του ψηφίσματος να είναι η επιστροφή αυτών των 17 ατόμων στις θέσεις τους στο Δήμο Μεσσήνης.
Μεταξύ άλλων, η κα Τσέλιου ζήτησε μέσω της απόφασης να φανεί ότι αυτά τα άτομα κάλυπταν πάγιες και οργανικές θέσεις, προκειμένου στο μέλλον οι συμβάσεις τους, αν συναινέσει το δικαστήριο, να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.
Το λόγο πρώτος πήρε ο Τάσος Τσερπές που υποστήριξε ότι στην εισήγηση δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο Δήμος μπορεί να τους πληρώσει σε περίπτωση που επιστρέψουν στις θέσεις τους, με την κα Τσέλιου να απαντά ότι δεν πρόκειται για προσλήψεις και αν επιστρέψουν στις θέσεις τους, το ζήτημα με τη μισθοδοσία θα λυθεί.
Ο Νίκος Ξενόγιαννης υποστήριξε ότι η πανδημία τελείωσε και τα εν λόγω άτομα είχαν προσληφθεί στο Δήμο για αυτόν και μόνο το λόγο, ενώ ξεκαθάρισε ότι με όλο αυτό κοροϊδεύουν τα παιδιά. Επίσης, κατήγγειλε ότι αυτές οι προσλήψεις έγιναν με αδιαφανή κριτήρια, ενώ υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να γίνουν προσλήψεις.
Ο Μανώλης Δουρούμης δήλωσε έκπληκτος, αφού δεν περίμενε η Δημοτική Αρχή να φέρει ένα τέτοιο θέμα στο Συμβούλιο, για να συμπληρώσει ότι έχουν γραφτεί τόσα για αυτές τις προσλήψεις και θα έπρεπε να γίνουν με κριτήρια και όχι με ρουσφέτια, καθώς «το 80% αυτών είναι παιδιά δημοτικών συμβούλων και γνωστών τους».
Κλείνοντας δήλωσε ότι σέβεται τα συγκεκριμένα παιδιά, όπως σέβεται και τα υπόλοιπα άνεργα παιδιά.
Ο Γιώργος Τσώνης δήλωσε ότι στενοχωριέται για αυτά τα παιδιά, αλλά θα είναι αρνητικός.
Θέλοντας ο Κώστας Μαλλιώτης να μεταπείσει τους προηγούμενους συμβούλους υποστήριξε ότι μέχρι το 2025 δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις και ότι πλέον αυτά τα παιδιά αποδίδουν στις υπηρεσίες που έχουν τοποθετηθεί και όλο αυτό συμφέρει το Δήμο.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Γιάννης Λάσκαρης, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να βάλει ταφόπλακα σε αυτά τα παιδιά.
Ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος δήλωσε με τη σειρά του ότι δε θα μπορούσε ως θέση να είναι κατά των εργαζομένων, αλλά συμφωνεί με τις απόψεις των προηγούμενων, δηλαδή για το πώς μπήκαν αυτά τα 17 άτομα.
Όσο περνούσε η ώρα η ένταση δυνάμωνε, ενώ υπήρξαν και φωνές από άτομα εκτός αλλά και εντός Συμβουλίου, με τον κ. Τσερπέ να επανέρχεται και να λέει ότι η Δημοτική Αρχή έβαλε τους συμβούλους στη μέση, για να προσθέσει ότι ο αρμόδιος υπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι οι συμβασιούχοι Covid δε θα παραμείνουν. Επανέλαβε, δε, ότι κάποια από αυτά τα άτομα για άλλες θέσεις είχαν προσληφθεί και αλλού βρέθηκαν.
Το λόγο τελευταίος πήρε ο δήμαρχος Μεσσήνης, δηλώνοντας ότι η Δημοτική Αρχή δεν επηρεάζεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τι γράφουν αυτά για τις εν λόγω προσλήψεις, ενώ υποστήριξε ότι αυτές έγιναν όπως προέβλεπε ο νόμος.
Πρόσθεσε δε ότι τα συγκεκριμένα παιδιά βοήθησαν πολύ όλο αυτό το διάστημα και τα ευχαρίστησε, ενώ μετά την αποχώρησή τους τα κενά είναι εμφανή, κάνοντας έκκληση η απόφαση να είναι ομόφωνη.
Τελικά, η παράταξη Τσερπέ και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι Γιώργος Τσώνης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Μανώλης Δουρούμης και Νίκος Χριστοφιλόπουλος καταψήφισαν το θέμα, με τους υπόλοιπους συμβούλους να ψηφίζουν υπέρ.
Αποθήκες ΑΣΟ
Στη συνέχεια συζητήθηκε το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, που εισήχθη έπειτα από αίτημα της αντιπολίτευσης και ξεκίνησε με εισήγηση που έκανε ο Νίκος Ξενόγιαννης και είχαν υπογράψει τα περισσότερα μέλη της.
Η εισήγηση ζητούσε οι αποθήκες του ΑΣΟ που τώρα χρησιμοποιεί ο Δήμος ως μηχανοστάσιο και αποθήκες να μετατραπούν σε χώρο πολιτισμού. Μάλιστα, η πρόταση είχε εγκριθεί και υπήρχε σχετική χρηματοδότηση.
Μετά τον κύριο Ξενόγιαννη ο δήμαρχος Μεσσήνης ξεκίνησε ευχαριστώντας τον κ. Τσερπέ που έφερε το θέμα προς συζήτηση, καθώς θα πρέπει να δώσει απαντήσεις.
Ξεκίνησε,
λοιπόν, με το ιστορικό της πρότασης και την ένταξη του έργου με 1,9 εκ. ευρώ
στο ΕΠΑνΕΚ, προκειμένου εκεί να δημιουργηθεί βιβλιοθήκη, καθώς και ένα αμφιθέατρο
150 θέσεων, κάτι που συνέβη στις 14/8/2018.
Συνεχίζοντας το ιστορικό μέχρι τις 31/8/2019, κατηγόρησε την προηγούμενη
Δημοτική Αρχή ότι δεν προέβη σε καμία κίνηση στο συγκεκριμένο κτήριο.
Επιπρόσθετα, ρώτησε τον κ. Τσερπέ γιατί δεν έκαναν κάτι με το Φιλοσοφικό Κέντρο, όπως και την προηγούμενη Αρχή τι θα έκανε με το θέμα του μηχανοστασίου που στεγάζεται τώρα στις συγκεκριμένες αποθήκες.
Μιλώντας για το παρόν, δήλωσε ότι πρώτο θέμα είναι το Φιλοσοφικό Κέντρο, καθώς είχε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες να το ολοκληρώσει.
Ο κ. Αθανασόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι η ομάδα του έκανε την πολιτική της επιλογή, προτίμησε να ολοκληρώσει το Φιλοσοφικό Κέντρο που σε λίγο διάστημα θα υλοποιηθεί και θα αποτελέσει στολίδι για την πόλη.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Μανώλης Δουρούμης, ζητώντας από το δήμαρχο να ξεκαθαρίσει αν η ένταξη χρηματοδότησης του Φιλοσοφικού Κέντρου αποκλείει τη συνέχιση του έργου στις αποθήκες του ΑΣΟ.
Ο Γιώργος Τσώνης, καθώς επί δημαρχίας του υπήρξε απόφαση και ένταξη της χρηματοδότησης για το συγκεκριμένο έργο, πήρε το λόγο φανερά εκνευρισμένος και ξεκίνησε λέγοντας: «Όπως τα έχετε κάνει, δε σας σώνει τίποτα», ενώ έκανε επίσης αναδρομή στο συγκεκριμένο έργο.
Πρόσθεσε δε ότι το ΕΣΠΑ 2014-2020 έχει καταλυτική ημερομηνία στις 31/12/2023 και ό,τι έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, θα απεντάσσεται. Για το λόγο αυτό κάλεσε τη Δημοτική Αρχή, αν θέλει να ολοκληρώσει το έργο στις αποθήκες, να δημοπρατηθεί σήμερα (σ.σ. χθες), με το δήμαρχο Μεσσήνης να του απαντά ότι δείχνει ανευθυνότητα σε όλο της το μεγαλείο.
Η συζήτηση συνεχίστηκε με εντάσεις, φωνές, ενώ το λόγο πήραν ακόμη εκπρόσωπος πολιτιστικών συλλόγων, καθώς και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης.
Το θέμα έκλεισε χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα, με το δήμαρχο Μεσσήνης πάντως να δείχνει ανοιχτός για τη συνέχιση του εγχειρήματος στις αποθήκες του ΑΣΟ, αφού δε μίλησε κατά τη διάρκεια του προχθεσινού Συμβουλίου για απένταξη.
Λίγο πριν από τις 12.00 τα μεσάνυχτα το Συμβούλιο ολοκληρώθηκε, με τα υπόλοιπα 7 θέματα της ημερήσιας διάταξης να περνούν ομόφωνα.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση