Με ικανοποίηση άκουσαν στην Αγκυρα τις δηλώσεις του Τζέικ Σάλιβαν για την πιθανότητα να γίνει κάποια συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο και πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν πως ένα τέτοιο ραντεβού θα μπορούσε να βοηθήσει στην αλλαγή στάσης της Τουρκίας στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και στο να χαμηλώσουν οι τόνοι ρητορικής στα ελληνοτουρκικά.
Μια φωτογραφία με τον κ. Μπάιντεν, όπως και μια συνάντηση στο πλαίσιο της συνόδου, θεωρείται πως θα έδινε την εντύπωση της διατήρησης της ισορροπίας από την Ουάσιγκτον μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας. Στην τουρκική πρωτεύουσα μέχρι και σήμερα θεωρούν πως οι ΗΠΑ λειτουργούν περισσότερο υπέρ των ελληνικών συμφερόντων και αυτό το έχουν εκφράσει πολλές φορές.
Χθες, πάντως, ο κ. Ερντογάν προανήγγειλε νέες έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς ωστόσο να ορίσει και χρόνο. «Σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο δεν διστάσαμε και δεν θα διστάσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματά μας. Με τα τέσσερα γεωτρύπανα και τα δύο σεισμογραφικά μας σκάφη είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας σε Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο, δίχως καμία διακοπή», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Στον φιλοκυβερνητικό Τύπο της Τουρκίας γράφεται πως στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ανάμεσα στα θέματα που θα θέσει ο κ. Ερντογάν είναι κι αυτό της αποστρατιωτικοποίησης και της αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, χαμήλωσε τους τόνους και ξεκαθάρισε πως η τουρκική κυβέρνηση το θέτει μόνο στη νομική του βάση, δίχως να κάνει καμία αναφορά σε αμφισβήτηση κυριαρχίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας σε Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο, δίχως καμία διακοπή».
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Ηaberturk, o κ. Καλίν δήλωσε ότι «εμείς τώρα υπενθυμίζουμε τη νομική βάση. Η στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι παράνομη σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, όπως και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Εμείς τώρα αυτό εκφράζουμε».
Σκληρή γλώσσα Οκτάι
Πάντως, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet τήρησε πιο σκληρή στάση και απείλησε την Ελλάδα εκφράζοντας την άποψη πως «τα νησιά θα αποστρατιωτικοποιηθούν· σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους. Ως Τουρκία θα το κάνουμε αυτό. Θα το αμφισβητήσουμε. Κι όπου φτάσει αυτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας».
Εν τω μεταξύ, εντύπωση προκάλεσε η επιθετική ρητορική του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος τόνισε πως όταν το κόμμα του αναλάβει τη διακυβέρνηση της Τουρκίας «θα τους δείξουμε (σ.σ. στους Ελληνες) το τι θα συμβεί με τα όπλα που βρίσκονται σε εκείνα τα νησιά».
Πηγή: kathimerini.gr