Σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το μεγάλο θέμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) επί της πρότασης του Μορέα, για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, θα συζητηθεί στις 8 Ιουλίου σε ειδική συνεδρίαση του Σώματος.
Ως γνωστόν, επί των προτάσεων της εταιρείας έχουν εκφράσει σφοδρές αντιδράσεις οι δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας, τόσο με δηλώσεις τους όσο και με σχετική αρθρογραφία στον τοπικό Τύπο. Σε κάθε περίπτωση είναι έργο που έχει προκαλέσει την επιφύλαξη ή τον προβληματισμό των παρατάξεων και είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος, μίλησε για “φαραωνικό” έργο, ζητώντας ενημέρωση για το αν υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις και αν ναι, τι προβλέπουν.
Επίσης, ανέφερε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν ανατεθεί με απευθείας διαδικασία στον Μορέα, με έγκριση 79 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σχολίασε ότι το υπουργείο Υποδομών ουσιαστικά εκθέτει τον ίδιο το δήμαρχο, ο οποίος είχε δεσμευτεί επανειλημμένως και δημόσια ότι πριν από την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής μελέτης θα γίνει συζήτηση στο Δήμο Καλαμάτας, με τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, για να υποβάλουν τις απόψεις τους, χωρίς να βρεθούν προ τετελεσμένων.
Από την άλλη πλευρά, η Δημοτική Αρχή μέσω του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου “βλέπει” προβλήματα, αλλά και την αναγκαιότητα του έργου. “Προφανώς, βλέπουμε την πόλη μπροστά, πενήντα χρόνια μετά, και θέλουμε να εξασφαλιστεί η αντιπλημμυρική της θωράκιση. Συγχρόνως, όμως, έχουμε καταθέσει και συγκεκριμένες παρατηρήσεις. Έχουμε καταθέσει 6 σημεία στο Υπουργείο και ζητάμε αυτά να τα λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους. Δηλαδή, έχουμε πει ότι προφανώς μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε «λεκάνες ηρεμίας» ώστε να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας.
Ζητάμε, λοιπόν, ένα φράγμα στην Αρτεμισία, γιατί όχι και ένα φράγμα πιο χαμηλά. Εγώ δεν αμφισβητώ αυτό που προτείνουν οι κύριοι Κοσμόπουλος και Τζαμουράνης, το δεύτερο φράγμα, αν χρειάζεται. Σίγουρα όμως χρειάζεται το πρώτο, αυτό το αναγνωρίζουμε όλοι. Ζητάμε, λοιπόν, οριοθέτηση του Νέδοντα, τα 1.830 μέτρα βόρεια της οδού Σπάρτης, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε το Περιβαλλοντικό Πάρκο του Νέδοντα. Ζητάμε τη διευθέτηση του ρέματος στη Θουρία, στους Αγίους Θεοδώρους. Ζητάμε να γίνει μια διαφορετική μελέτη για το Καλαμίτσι. Ζητάμε να γίνει οριοθέτηση του Βέλιουρα για να προστατέψουμε τις οικίες που υπάρχουν εκεί”, τόνισε μεταξύ άλλων.
Α.Π.