Την ηρωική θυσία του Μακεδονομάχου Σαράντου Αγαπηνού – που είναι ευρύτερα γνωστός με το πολεμικό του ψευδώνυμο ως Τέλλος Άγρας – και μαζί με τον Αντώνη (Τώνη) Μίγκα δολοφονήθηκαν δι’ απαγχονισμού από κομιτατζήδες Βούλγαρους στις 7 Ιουνίου 1907, τίμησαν το απόγευμα της Κυριακής στους Γαργαλιάνους.
Μπροστά από τον Ανδριάντα του Τέλλου Άγρα, στο πάρκο στην Μπρίσκειο Βιβλιοθήκη, όπου ήταν παραταγμένοι η Φιλαρμονική Γαργαλιάνων, σημαίες σχολείων, τμήματα του Πολιτιστικού & Χορευτικού Ομίλου Καρυδιάς «Άγρας-Μίγκας», του Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Γαργαλιάνων και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων και επίσημοι, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από το σεβασμιώτατο μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο μετά του ιερού κλήρου περιφερείας Γαργαλιάνων.
Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων από το δήμαρχο Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη, τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ., Γιάννη Λαμπρόπουλο, τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Καπέλιο, τον υποστράτηγο Δημήτριο Σκουφίδη, διοικητή της 4ης Μεραρχίας Πεζικού, το δήμαρχο Έδεσσας Δημήτριο Γιάννου, τον υπαστυνόμο Α’ Κων/νο Καράμπελα – διοικητή του Α.Τ. Γαργαλιάνων, το διοικητή της Π.Υ. Γαργαλιάνων Κώστα Γεωργακόπουλο, τον πρόεδρο του Δ.Σ. Τριφυλίας Χαράλαμπο Αυρηλιώνη, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Κοινότητας Γαργαλιάνων Βασίλη Αγγελόπουλο, εκπροσώπους σχολικών μονάδων Γαργαλιάνων και εκπροσώπους των Συλλόγων.
Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η Δημοτική Φιλαρμονική Γαργαλιάνων ανέκρουσε τον εθνικό ύμνο, με τις σημαίες σχολείων των Γαργαλιάνων και Συλλόγων να κυματίζουν ψηλά! Ακολούθησε παρέλαση, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής, μαθητών και των τμημάτων των Συλλόγων, ωστόσο δεν επετράπη να κλείσει η Φιλαρμονική την παρέλαση τιμώντας τον ήρωα, γεγονός που συνέβη για πρώτη φορά και προκάλεσε αλγεινή εντύπωση.
Οι δε εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην πλατεία με χαιρετισμούς από το δήμαρχο Τριφυλίας Γεώργιο Λεβεντάκη, τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ. Γιάννη Λαμπρόπουλο, και το δήμαρχο Έδεσσας, Δημήτριο Γιάννου. Ακολούθησε συγκλονιστική ομιλία από τη Μαρία Κ. Λιακάκη, διδάκτορα Βυζαντινής Ιστορίας ΕΚΠΑ, πρόεδρο του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Ουδέν αρ ην φίλτερον άλλο πατρίς. Το παράδειγμα των δύο ηρώων του Μακεδονικού Αγώνα Σαράντου Αγαπηνού (Καπετάν Τέλλου Άγρα) και Αντωνίου (Τώνη) Μίγγα» τονίζοντας καταληκτικά: «Για εμάς του Έλληνες, αυτά τα ζωηρά, σπινθηροβόλα και γελαστά μάτια του Καπετάν Άγρα, που αποτυπώθηκαν στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες και καθρεφτίζουν την αγνότητα της ψυχής του, δεν έσβησαν, ούτε θα σβήσουν ποτέ. Ο αγώνας του για τη Μακεδονία δικαιώθηκε, όταν ο ελληνικός στρατός στις 20 Οκτωβρίου του 1912 απελευθέρωνε τα Γιαννιτσά, ανοίγοντας δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης στις 26 Οκτωβρίου 1912, ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου.
Αιωνία η μνήμη σου, μεγάλε ήρωα Μακεδονομάχε Σαράντο Αγαπηνέ – Καπετάν Άγρα κι αρχηγέ. Αιωνία η μνήμη σου, μεγάλε πατριώτη Αντώνη Μίγκα». Στην ομιλήτρια προσφέρθηκε ως δώρο το βιβλίο «Καπετάν Άγρας. Τέλος Αγαπηνός, εθνομάρτης 1880-1907. Εισαγωγή στο Μακεδονικό Αγώνα. “Φωτιά στη φωτιά”» του αειμνήστου φιλολόγου Θεοδώρου Γρηγ. Κανελλόπουλου.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού & Χορευτικού Ομίλου Καρυδιάς «Άγρας-Μίγκας», του Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Γαργαλιάνων και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων.
Στην εκδήλωση διακρίναμε, μεταξύ άλλων, τους βουλευτές Μεσσηνίας της Ν.Δ., Μίλτο Χρυσομάλλη και Περικλή Μαντά, τους πρώην δημάρχους Τριφυλίας, Κώστα Κόλλια και Γαργαλιάνων, Άκη Κατρίτση και Σταύρο Καλοφωλιά, την περιφερειακή σύμβουλο Αντωνία Μπούζα, τους αντιδημάρχους Αντώνιο Βλάχο, Νικόλαο Φρούσο, Γιώργο Ασημακόπουλο, Αλέξανδρο Κουτρουμπή, Σωτήρη Μπακούρο, Μαρία Παναγοπούλου, τον επικεφαλής παράταξης στο Δ.Σ. Τριφυλίας Στάθη Ανδρινόπουλο, τους δημοτικούς συμβούλους Παναγιώτη Αλευρά, Ευάγγελο (Αγγελή) Κοροβίλα, Γιάννη Κατσούλα, Χαράλαμπο Καναλουπίτη, Γιάννη Αδρακτά, Παναγιώτη Τσαφαρά και Μαγδαληνή Καμπύλη – Ανδρινοπούλου.
Του Ηλία Γιαννόπουλου