Πρεμιέρα θα κάνει αύριο Παρασκευή στις 21:30 στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο με την κωμωδία «Τρελοί έρωτες σε σκοτεινούς καιρούς ή απλά… Λα Μοσκέτα».
Χθες, σε συνέντευξη Τύπου, οι συντελεστές της παράστασης μίλησαν για αυτήν, ενώ υποσχέθηκαν στο κοινό πολύ γέλιο.
Πρώτος μίλησε ο πρόεδρος της «Φάρις», Π. Δρούγας, ο οποίος δήλωσε χαρούμενος που στην πόλη βρίσκονται καταξιωμένοι ηθοποιοί, ενώ αναφερόμενος στον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕΚ, Γιάννη Μαργαρίτη, τόνισε ότι έχει ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλά και ευελπιστεί σε νέες παραγωγές.
Μιλώντας για την παράσταση, ανέφερε ότι είναι μια κωμωδία, κάτι που οι άνθρωποι της «Φάρις» ζήτησαν και ο κ. Μαργαρίτης αποδέχθηκε, ενώ εκτίμησε πως θα ευχαριστήσει το κοινό.
Από την πλευρά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ ξεκίνησε ευχαριστώντας τη «Φάρις», καθώς και το δήμαρχο Καλαμάτας, για τη στήριξη που δείχνουν στο θέατρο και ειδικά στο ΔΗΠΕΘΕΚ, για να προσθέσει ότι η κωμωδία δεν ήταν επιθυμία μόνο των ανθρώπων της «Φάρις», αλλά και δική του, διότι αυτό χρειάζεται ο κόσμος μετά τόσους περιορισμούς λόγω της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον κ. Μαργαρίτη, είναι από τις καλύτερες κωμωδίες του 16ου αιώνα, την οποία ο ίδιος διασκεύασε και έκανε κάποιες μικρές αλλαγές. Όπως ανέφερε, το έργο θα παιχτεί στην Καλαμάτα την Παρασκευή και το Σάββατο και στη συνέχεια θα γίνει περιοδεία, ενώ θα ολοκληρωθεί στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Από την πλευρά της, η Αντιγόνη Δρακουλάκη δήλωσε χαρούμενη που βρίσκεται στην πόλη και, όπως είπε, κάθε μέρα ανακαλύπτει πόσο όμορφη και πόσο γεμάτη τέχνη και πολιτισμό είναι. Μάλιστα, δήλωσε απορημένη «για το πόσο θέατρο και χορό έχει αγκαλιάσει η πόλη».
Μιλώντας για την παράσταση, ανέφερε ότι έχει τρομερή αγωνία για το τι θα γίνει, ενώ πρόσθεσε ότι στις πρόβες πέρασαν πολύ καλά. Χαρακτηριστικά ανέφερε γελώντας ότι «το κάστινγκ έγινε με το βαθμό τρέλας των ηθοποιών και όχι ταλέντου».
Είναι μια παράσταση που, κατά την κα Δρακουλάκη, συνδυάζει την εξαπάτηση που ζούμε κάθε μέρα σε κάθε εποχή, μια ιστορία ανταλλαγής χρήματος, έρωτα, υποσχέσεων, φιλοδοξιών και ελπίδας, με την κατάληξη να είναι ένα πολιτικό μήνυμα από το σκηνοθέτη.
Με τη σειρά του ο Ζερόμ Καλούτα ξεκίνησε κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν και ειδικότερα στο 2001, όταν βρέθηκε στην Καλαμάτα για να σπουδάσει. Τότε βρέθηκε στην παραλία, αλλά αποφάσισε ότι η πόλη δεν ήταν για αυτόν. 22 χρόνια μετά ανέφερε ότι βλέπει «μια πόλη κούκλα» και έδωσε συγχαρητήρια σε όσους συντέλεσαν σε αυτό. Πρόσθεσε δε ότι δίπλα σε αυτόν το θίασο έχει να μάθει πράγματα, για να συμπληρώσει ότι είναι τιμή του να είναι μέλος αυτής της ομάδας.
Ο Δημήτρης Φραγκιόγλου δεν έκρυψε τη χαρά του που είναι ξανά στην Καλαμάτα και ειδικότερα σε παράσταση του ΔΗΠΕΘΕΚ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια λαϊκή κωμωδία, που όμως δίνει τροφή για σκέψη στο κοινό.
Ο Χρήστος Νικολάου δήλωσε επίσης έκπληκτος με την Καλαμάτα, ενώ μιλώντας για την ομάδα, ανέφερε ότι ένιωσε «μια μεγάλη αγκαλιά» και αυτό δεν περιορίζεται στους ηθοποιούς, αλλά σε όλους τους ανθρώπους του ΔΗΠΕΘΕΚ. Πρόσθεσε, δε, ότι η πόλη και ο κόσμος τον έχουν αγκαλιάσει, ενώ μιλώντας για την παράσταση, σχολίασε ότι έγινε με πολλή αγάπη και χαρά. Κλείνοντας ευχαρίστησε τον Γιάννη Μαργαρίτη που τον επέλεξε.
Τελευταία το λόγο πήρε η Χρυσάνθη Δούζη, η οποία προτίμησε αντί να μιλήσει να τραγουδήσει μέρος τραγουδιού που λέει στην παράσταση, ενώ ευχαρίστησε τους συναδέλφους της για τη συνεργασία. Με τη σειρά της κάλεσε τον κόσμο να παρακολουθήσει την παράσταση.
Το έργο
Μία από τις σημαντικότερες λαϊκές κωμωδίες του 16ου αιώνα ανεβαίνει φέτος το καλοκαίρι από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Μία κωμωδία που κάτω από την επιφανειακή της αφέλεια και λαϊκότητα μας μιλάει για τη διαφθορά και τη βία ως βασικές και σταθερές παραμέτρους μιας κοινωνίας σε παρακμή. Όσο για τον έρωτα, τίθεται και αυτός στην υπηρεσία των συμφερόντων.
Σε σκηνοθεσία και διασκευή του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου Γιάννη Μαργαρίτη, «το έργο μεταφέρεται στην εποχή που η άνοδος του φασισμού στην Ιταλία του Μπενίτο Μουσολίνι, σε συνδυασμό με την άνοδο του Χίτλερ, αρχίζει να απλώνει μαύρα σύννεφα πάνω από όλη την Ευρώπη. Ζούμε σε μια εποχή που ο ευρωπαϊκός ουρανός σκιάζεται και πάλι. Ένας αδιανόητος πόλεμος έχει αρχίσει. Σε διάφορες χώρες εμφανίζονται εκλογικά αποτελέσματα που φέρνουν το λαϊκισμό και κάθε μορφής αναθεωρητισμό σε ευθεία σύγκρουση με τη φιλελεύθερη δημοκρατία και τις αξίες που πάνω τους στηρίχτηκε η Ευρώπη που ξέρουμε. Όταν έγραφε το έργο του ο Ρουτζάντε, άρχιζαν αργά αλλά σταθερά να οικοδομούνται οι ευρωπαϊκές αξίες. Σήμερα ίσως ζούμε την αρχή της διάλυσης αυτών των αξιών. Οι ανθρώπινοι τύποι του έργου, που γίνονται αργότερα χαρακτήρες, μέσα από την παράστασή μας ενοχοποιούνται και αυτοί για την άνοδο κάθε φασισμού και την αρχή του τέλους του δυτικού πολιτισμού. Μια λαϊκή κωμωδία, λοιπόν, του 16ου αιώνα γίνεται το αφηγηματικό όχημα για μια ιστορία τρελών ερώτων σε σκοτεινούς καιρούς.
Η φαινομενικά απλοϊκή ερωτική ιστορία του έργου και τα ιλαροτραγικά παθήματα των ηρώων, με τη μεταφορά της εποχής αποκτούν μια διαφορετική διάσταση. Ποιοι είναι οι πολίτες που μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνουν υποστηρικτές φασιστικών νοοτροπιών και καθεστώτων; Πώς το συμφέρον παίζει τον απόλυτα καθοριστικό ρόλο; Πώς η έλλειψη αξιών δημιουργεί μια επικίνδυνη προσαρμοστικότητα;
Το χρήμα και ο ερωτικός πόθος ήταν τα δύο σημεία ανάμεσα στα οποία κινούνταν η ζωή των ηρώων. Τώρα με την αλλαγή του ιστορικού πλαισίου ανανεώνεται το ενδιαφέρον μας για τη σημαντική κωμωδία.
Το έργο έχει ένα μεγάλο πρόλογο, που εισάγει τους θεατές στην ιστορία. Η διασκευή του έργου βασίζεται κυρίως στην αλλαγή αυτού του προλόγου σε μικρούς προλόγους ως συνέχεια του πρώτου, πριν από κάθε πράξη. Επιπροσθέτως, έχουν προστεθεί πέντε θεατρικά τραγούδια, σε στίχους και μουσική του Δημήτρη Οικονομάκη έπειτα από κάθε πράξη, που μας καλούν να στοχαστούμε πάνω στην ιστορία και τη φύση του ανθρώπου στο διάβα της.
Δημιουργούμε μια παράσταση ευφρόσυνη, διασκεδαστική, που όμως δε θυσιάζει τον κοινωνικό προβληματισμό και το στοχασμό για την ιστορία. Η λαϊκή κωμωδία θέλουμε να γίνει το όχημα μιας επιπλέον σκέψης για το παρόν και το μέλλον μιας Ευρώπης που φαίνεται να χάνεται. Και επιπλέον, ένα στοίχημα θεατρικών προσμίξεων. Συνδυασμός της αφελούς θεατρικής ίντριγκας, με την ιστορικότητα μιας εποχής που μόνο η αφέλεια δεν τη χαρακτηρίζει και την αισθητική του ιταλικού νεορεαλισμού».
Η διασκευή και η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Μαργαρίτη.
Η μετάφραση είναι του Κωστή Σκαλιώρα.
Το σκηνικό και τα κοστούμια της εξαιρετικής Ρουμάνας σκηνογράφου Carmencita Brojboiou
Η πρωτότυπη μουσική οι στίχοι και τα τραγούδια του Δημήτρη Οικονομάκη.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αντιγόνη Δρακουλάκη, Ζερόμ Καλούτα, Δημήτρης Φραγκιόγλου, Χριστός Νικολάου και Χρυσάνθη Δούζη.
Τιμή εισιτηρίων
12 ευρώ και μειωμένο 8 ευρώ
Πληροφορίες: 2721082616
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση