Δύο ακόμη έργα για τα οποία ο Δήμος διεκδικούσε χρηματοδότηση αξιολογήθηκαν θετικά και έλαβαν απόφαση ένταξης μέσω του Πράσινου Ταμείου του ΥΠΕΝ.
Συγκεκριμένα, στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου», στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας «Αστική Αναζωογόνηση και Λοιπές δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου», εγκρίθηκε η δράση «Παρεμβάσεις αναπλάσεων σε κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου του Δήμου Καλαμάτας», που αφορά στα έργα «Βιοκλιματική ανάπλαση πλατεία Φυτειάς», προϋπολογισμού 225.000 ευρώ και «Κατασκευή Υπαίθριου Πάρκου Ελιάς», προϋπολογισμού 587.500 ευρώ.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων: “Με ιδιαίτερη χαρά, λίγες ώρες μετά την εξασφάλιση 8 εκατομμυρίων ευρώ για τις στρατηγικές αστικές αναπλάσεις, ο Δήμος πέτυχε μια ακόμα διπλή διεκδίκηση έργων.
Ο σχεδιασμός μας, η μελετητική ωριμότητα και η πληρότητα των φακέλων για έργα που διεκδικούμε απέδωσε και πάλι καρπούς. Με σκληρή δουλειά, έχοντας θέσει στόχους πετυχαίνουμε σημαντικές χρηματοδοτήσεις για έργα που τα επόμενα χρόνια θα αλλάξουν την πόλη, διαμορφώνοντας καλύτερες συνθήκες και αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών.
Στο μεν πρώτο έργο, που αφορά στη βιοκλιματική ανάπλαση της πλατείας Φυτειάς, στόχος είναι ο κοινόχρηστος αυτός χώρος να αποκτήσει χαρακτηριστικά τέτοια, ώστε να αποτελέσει ένα νέο ζωντανό κύτταρο του αστικού ιστού.
Όσον αφορά στο Υπαίθριο Πάρκο Ελιάς, φιλοδοξία μας μέσα από τη διεκδίκηση του εν λόγω έργου είναι η δημιουργία ενός χώρου πρασίνου φιλικού σε όλους, ευέλικτου και πολυχρηστικού που ως πρωταγωνιστή θα έχει την ελιά και που ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα, εκτός των άλλων, να συναντήσει παλιά αντικείμενα που αφηγούνται την ιστορία της παραγωγής του ελαιολάδου”.
Κλείνοντας ο δήμαρχος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πρώην αντιδήμαρχο και εντεταλμένο σύμβουλο για θέματα καθημερινότητας, Γιάννη Μπάκα, ο οποίος και ξεκίνησε τις διαδικασίες για το Υπαίθριο Πάρκο Ελιάς, καθώς και στον ειδικό σύμβουλο – πολιτικό μηχανικό Βασίλη Κουτραφούρη, ο οποίος ενεπλάκη μελετητικά και με τα δύο έργα.
Από την πλευρά του, αναφερόμενος στη θετική εξέλιξη της έγκρισης χρηματοδότησης για τα δύο έργα, ο κ. Κουτραφούρης ανέφερε: “Η ανάπλαση της πλατείας Φυτειάς αποτέλεσε έργο υψηλής προτεραιότητας για τη Δημοτική Αρχή, καθώς στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει άλλος χώρος που να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων για κοινόχρηστους χώρους.
Και αναφερόμαστε σε έργο σε επίπεδο γειτονιάς.
Η μελέτη έγινε με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και θα αναβαθμίσει πλήρως την ευρύτερη περιοχή. Και αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα που συμμετείχα στην ομάδα της εν λόγω μελέτης.
Σχετικά με το έργο της κατασκευή του Πάρκου Ελιάς, ήταν ένα έργο αναγκαίο για πολυσήμαντους παράγοντες. Η αρχική ιδέα ξεκίνησε από τον αντιδήμαρχο Γιάννη Μπάκα, με στόχο τη μεταφύτευση ελιών στο συγκεκριμένο σημείο. Κατόπιν συζήτησης που ακολούθησε με το δήμαρχο, αποφασίσαμε ότι αξίζει να είναι ένας σύγχρονος χώρος με την αντίστοιχη αρχιτεκτονική θεώρηση και τη μελετητική ωριμότητα.
Έτσι ώστε να αποτελέσει ένα σύγχρονο και μοναδικό πάρκο ελιάς με βιωματικό χαρακτήρα για τους επισκέπτες. Με στόχο να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και μοναδικό στο είδος του πάρκο ελιάς που θα αναδεικνύει σε πρωταγωνιστή το ιερό δένδρο της περιοχής μας. Ας μην ξεχνάμε πως το Πάρκο Ελιάς και το Ανοιχτό Θέατρο θα αποτελέσουν την είσοδο τον επισκεπτών στο περιβαλλοντικό πάρκο του Νέδοντα, όπως αυτό προβλέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο».