Καλό ταξίδι Βαγγέλη…
Η πολύ δύσκολη ώρα του στερνού αντίο στον σπουδαίο Μεσσήνιο αθλητή και προπονητή βόλεϊ και beach volley, Βαγγέλη Κουτουλέα, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών, έπειτα από σοβαρό πρόβλημα υγείας, ήταν η 6η απογευματινή της Δευτέρας.
Τότε εψάλη η νεκρώσιμος ακολουθία στον Ιερό Ναό Νεκροταφείου Καλαμάτας, όπου έγινε και η ταφή.
Γνωρίζαμε καλά τον αείμνηστο πρωταθλητή και προπονητή βόλεϊ και αυτά που είχαμε ξεχωρίσει ήταν οι τεράστιες γνώσεις του και το πάθος του γι’ αυτό το ξεχωριστό άθλημα.
Είναι μια μεγάλη απώλεια…
Το στερνό αντίο στον Βαγγέλη Κουτουλέα είπαν η οικογένειά του, συγγενείς, φίλοι, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, οι βουλευτές Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, Μίλτος Χρυσομάλλης, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Γιώργος Φάβας, αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, όπως οι Βασίλης Κοσμόπουλος, Μαρία Οικονομάκου, Δημήτρης Οικονομάκος, ο υπεύθυνος beach volley της ΕΟΠΕ Αλέκος Παρασκευόπουλος, ο ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Ομάδας Παίδων Παναγιώτης Λακασάς, ο παλιός πρόεδρος της ΕΣΠΕΠ και διοικητικό στέλεχος της Καλαμάτας ’80 Κώστας Βλάσσης, ο πρόεδρος του Μεσσηνιακού Γ.Σ. Τάκης Στασινόπουλος, άλλα μέλη του Δ.Σ., ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Μεσσηνίας Άγγελος Σκαφιδάς, ο αντιπρόεδρος της ΟΔΠΕ Γιώργος Τσιμικλής, η γνωστή τηλεπαρουσιάστρια και αθλήτρια του beach volley, Βίκυ Χατζηβασιλείου, της οποίας ο αείμνηστος ήταν κουμπάρος, παράγοντες, προπονητές, αθλητές, αθλήτριες τοπικών ομάδων και διαιτητές.
Στην εξόδιο ακολουθία διακρίναμε και πολλούς παλιούς συμπαίκτες ή φίλους του Βαγγέλη Κουτουλέα, όπως οι Μιχάλης Τριανταφυλλίδης, Γιώργος Ντράγκοβιτς, Γιάννης Φάκας, Γιώργος Κουλιέρης, Θάνος Μιχαλόπουλος, Άκης Χατζηαντωνίου, Μάνος Ξενάκης, Κώστας Μηλιώνης, Αντώνης Κάτσος και αθλήτριες όπως οι Φιλίτσα Μαλαπέτσα, Ουρανία Γκούζου, Γωγώ Σουρή, Μαρία Χάσκου, Βιβή Τασιοπούλου, τον γνωστό αθλητίατρο Γιώργο Τσικούρη.
Στεφάνια είχαν αποστείλει η Κυπριακή Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης, το Δ.Σ. της ΕΣΑΠ και η κα Πέννυ Σταυροπούλου.
Βαγγέλη, καλό ταξίδι… Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει.
Συγκλονισμένος ο αθλητικός κόσμος-ενός λεπτού σιγή στα τουρνουά μπητς βόλεϊ
Ο πρόωρος και ξαφνικός χαμός περί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, του Βαγγέλη Κουτουλέα, ο οποίος έδωσε σύντομη «μάχη» με τον καρκίνο, συγκλόνισε τον αθλητικό κόσμο, τους πολυάριθμους φίλους και συνοδοιπόρους του στο χώρο του βόλεϊ και του μπητς βόλεϊ.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης εξέφρασε «τα βαθιά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Βαγγέλη Κουτουλέα». Ψηφίσματα και συλλυπητήρια μηνύματα εξέδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Μεσσηνιακός, η πρώτη ομάδα του αείμνηστου διακεκριμένου προπονητή και παλιότερα αθλητή, καταθέτοντας παράλληλα δωρεά στη μνήμη του, στη δομή «Κιβωτός του Κόσμου», στην Καλαμάτα, ο Παναθηναϊκός, όπου ο Κουτουλέας είχε «μια σπουδαία καριέρα» και «τίμησε την πράσινη φανέλα από το 1989 ως το 1996 και είχε πολύ μεγάλη προσφορά», η Καλαμάτα ’80 που αποχαιρέτισε «Ένα κομμάτι της ιστορίας του αθλήματος μας στην πόλη μας», ο Απόλλωνας Καλαμάτας που πενθεί μαζί με την υπόλοιπη Μεσσηνία και τον αθλητικό κόσμο «την απώλεια ενός εξαίρετου αθλητή , προπονητή και οικογενειάρχη», ο οποίος σηματοδότησες «μια εποχή που μας δημιούργησε την ανάγκη να ασχοληθούμε με αυτό το άθλημα και ήσουν το πρότυπο και το κίνητρο για πολλούς νέους αθλητές». Η διοίκηση της ΕΣΠΕΠ εκφράζει την θλίψη της για την απώλεια του Βαγγέλη Κούτουλεα ο οποίος πρόσφερε πολλά στο άθλημα και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος επισήμανε το πλήγμα της απώλειας για την αθλητική οικογένεια.
Ποιος ήταν ο Βαγγέλης Κουτουλέας
Ο Βαγγέλης Κουτουλέας γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1966 στην Καλαμάτα και πέθανε στις 16 Ιουλίου 2022 σε νοσοκομείο της γενέτειρας του. Άφησε πίσω του δύο υπέροχες κόρες.
Ξεκίνησε το βόλεϊ το 1982 στον Μεσσηνιακό όπου έμεινε μέχρι το 1989, χρονιά κατά την οποία πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό. Αγωνίζονταν στη θέση του κεντρικού αλλά μπορούσε να ανταποκριθεί άνετα και σε άλλες θέσεις όπως ακραίου και διαγωνίου.
Στον Παναθηναϊκό έμεινε μέχρι το 1995. Τη σεζόν 1994-95 στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό.
Ακολούθησε η συνεργασία του με τον Κτησιφώντα Παιανίας. Αγωνίστηκε επίσης στον Πανελλήνιο, στον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας όπου έκλεισε την καριέρα του ως αθλητής.
Σαν προπονητής δούλεψε στον Ιωνικό, στη Γ.Ε.Μεσσηνίας και στον Π.Α.Ο.Κ., πριν ξενιτευτεί στην Αγγλία και στην IBB Πολόνια με την οποία κέρδισε ένα πρωτάθλημα και δύο Κύπελλα Αγγλίας έχοντας αθλητές μεγάλες φυσιογνωμίες όπως ο Βραζιλιάνος Τζίμπα.
Εκτός από τη σάλα έγραψε ιστορία και στο μπιτς βόλεϊ. Με συμπαίκτη τον Πάνο Δημητρακάκο στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας μικτο 1998. Κατέχει και το σπάνιο ρεκόρ των έντεκα παρουσιών σε τελικούς με διαφορετικούς συμπαίκτες.
Είχε πάνω απο 100 συμμετοχές σε διεθνή τουρνουά (FIVB, CEV, κλπ.), με πολλές καλές παρουσίες.
Προπονητικά, η συνεργασία του με την κυπριακή ομοσπονδία ήταν η απαρχή για την αναγέννηση του κυπριακού μπιτς βόλεϊ με την ανάδειξη πολλών ταλέντων. Δίδαξε το μπιτς βόλεϊ σε φημισμένο αγγλικό κολλέγιο και πρόσφερε τις υπηρεσίες του για την δημιουργία προολυμπιακών ομάδων μπιτς βόλεϊ της Μεγάλης Βρετανίας.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης αποφάσισε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε όλα τα τουρνουά μπιτς βόλεϊ μεταξύ αυτών και στο τουρνουά Masters που διεξήχθη στην Ξάνθη.