“Πρέπει και η αυτοδιοίκηση και η κεντρική πολιτική σκηνή να αθροίσουμε δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα, ώστε να ξημερώσει και για τους Ρομά μια καλύτερη ημέρα, καθώς είναι υποχρέωσή μας να τους βοηθήσουμε”.
Τα παραπάνω επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή στην Τρίπολη με το γ.γ. Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργο Σταμάτη, ο οποίος μαζί με κλιμάκιο στελεχών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επισκέφθηκε την έδρα της Περιφέρειας.
Στη συνάντηση – παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Τάσου Γκιολή και υπηρεσιακών παραγόντων- συζητήθηκε το θέμα των Ρομά σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, ενώ ιδιαίτερα εξετάστηκε το θέμα των Ρομά στην Καλαμάτα, σε συνδυασμό με την πρόθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την οποία έχει ενημερωθεί το πιο πάνω υπουργείο, να παραχωρήσει στους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης το συνολικής έκτασης περί τα 120 στρέμματα χώρο σε Μπιρμπίτα και Μακαρία, ο οποίος είχε αγοραστεί από την τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας για τη στέγαση Ρομά.
“Ως Περιφέρεια θα συνδράμουμε το γενικό γραμματέα προκειμένου να γίνει πράξη η δέσμευσή του ότι θα έχει ανακοινώσει λύση μέχρι τις 30 Ιουλίου” δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Νίκας, ο οποίος παράλληλα παρέδωσε στο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τον τόμο με τις προνοιακές δομές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Δηλώσεις Π. Νίκα
Αναλυτικά, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτελεί ο Γ. Σταμάτης στα κοινωνικά θέματα για τα οποία είναι αρμόδιος, σημειώνοντας ειδικότερα: “Ο Γ. Σταμάτης έχει αναλάβει έναν πολύ σπουδαίο ρόλο για την προώθηση των θεμάτων αποκατάστασης, στήριξης και γενικότερης βοήθειας προς τους Ρομά και είναι προφανές ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα τον συνδράμει ουσιαστικά στον πολύ δύσκολο αγώνα τον οποίον κάνει παρέχοντας οτιδήποτε ζητήσει, είτε αναφορικά σε χώρους που διαθέτει είτε από πλευράς των αρμόδιων υπηρεσιών της -όπως οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας αλλά και Πολιτισμού και Παιδείας.
Στα χρόνια της αυτοδιοικητικής μου θητείας έχω μετάσχει σε πάνω από 10 συσκέψεις σε διυπουργικό επίπεδο για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά. Δυστυχώς, αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές όσες προσπάθειες έγιναν και τα προβλήματα, σε αυτόν τον ευαίσθητο χώρο, οξύνονται συνεχώς -άρα δεν υπάρχει χρόνος και γρήγορα πρέπει και η αυτοδιοίκηση και η κεντρική πολιτική σκηνή να αθροίσουμε δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα, ώστε να ξημερώσει και για τους Ρομά μια καλύτερη ημέρα, καθώς είναι υποχρέωσή μας να τους βοηθήσουμε. Αυτό συζητήσαμε πριν από λίγο και ειλικρινά χαίρομαι για τη σύμπτωση απόψεων που διαπιστώσαμε από κοινού”.
Δηλώσεις Γ. Σταμάτη
Από την πλευρά του, ο γ.γ. Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας εξέφρασε ευχαριστίες προς τον περιφερειάρχη “για τη συνεργασία του στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ όσον αφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο” και τόνισε: “Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι μία από τις Περιφέρειες οι οποίες θα συμμετέχουν πολύ ενεργά στο κομμάτι της κοινωνικής ένταξης και της συμπερίληψης που θα αφορά στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού της.
Στο πεδίο της κοινωνικής ένταξης των Ρομά και στο συγκεκριμένο θέμα που μας απασχόλησε σήμερα, τη μετεγκατάσταση των Ρομά από την περιοχή της Αγίας Τριάδας στην Καλαμάτα σε κάποιον άλλον χώρο, έχουμε ήδη έρθει σε συμφωνία με το δήμαρχο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ο οποίος έχει αποδεχθεί την παραχώρηση του εναλλακτικού χώρου που γνωστοποίησε με πρόσφατη σχετική επιστολή του ο περιφερειάρχης.
Αυτό που απομένει είναι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μετεγκατάσταση από την Αγία Τριάδα στο νέο χώρο των Ρομά.
Θα πρέπει να σημειώσω εδώ, καθώς είχαν γίνει και στο παρελθόν κάποιες ανάλογες προσπάθειες που απέτυχαν, ότι πλέον η Πολιτεία θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και δίπλα, μαζί με την Περιφέρεια και το Δήμο, αλλά κυρίως με την Περιφέρεια, στις πολιτικές ένταξης και συμπερίληψης αυτών των ανθρώπων.
Δε θα τους αποδοθούν απλώς σπίτια για να μετεγκατασταθούν, αλλά θα υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο -που θα συμπεριλαμβάνει το κομμάτι της υγείας, το κομμάτι της πολιτικής εκπαίδευσης, το κομμάτι του αθλητισμού-, ώστε όλα αυτά που απολαμβάνουν οι υπόλοιποι πολίτες να τα απολαύσουν και οι Ρομά, ως δικαίωμα. Και δικαίωμα δικό τους, αλλά και ως υποχρέωση της Πολιτείας.
Αυτή θα είναι η τελευταία προσπάθεια και δεν πρέπει να είναι η τελευταία χαμένη ευκαιρία και θα και οι συμπολίτες μας Ρομά να καταλάβουν ότι αυτή τη στιγμή έχουν μία πολιτεία που είναι δίπλα τους, έχουν έναν περιφερειάρχη που είναι δίπλα τους -που το είχαν δει και όταν ήταν δήμαρχος- κι έχουμε και ένα νέο δήμαρχο στην Καλαμάτα, ο οποίος θέλει επίσης αυτό να γίνει πράξη.
Θα γίνει με κανόνες και θα ήθελα να πω στους συμπολίτες μας Ρομά να μην ακούν φωνές, να σέβονται αυτό που έχουμε αποφασίσει -τώρα θα γίνει και η καταγραφή των οικογενειών που θα περιλάβει όλο το κομμάτι της μετεγκατάστασης και σίγουρα οι πολίτες της Καλαμάτας και, βέβαια, ο περιφερειάρχης θα είναι δίπλα τους για τις υπόλοιπες συμπεριληπτικές δράσεις, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να ζήσουν ισότιμα μαζί με εμάς, όπως τους αξίζει”.