ΚΟΒ Πύλου ΚΚΕ: Ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας

ΚΟΒ Πύλου ΚΚΕ: Ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας

Για την πυρκαγιά στη Χρυσοκελλαριά τοποθετείται με ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Πύλου του ΚΚΕ.

Όπως σημειώνεται: «Ένα χρόνο μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στο Βασιλίτσι, οι κάτοικοι στα Μπλανέικα και τη Χρυσοκελλαριά βίωσαν τις ίδιες τραγικές συνέπειες μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που έκαψε δασικές, αλλά και αγροτικές εκτάσεις, με εκατοντάδες στρέμματα ελιές και κάποια αμπέλια να γίνονται στάχτη.

Για ένα ακόμα καλοκαίρι ζούμε τις συνέπειες από την ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Τα “ακραία καιρικά φαινόμενα” και η “κλιματική αλλαγή” αξιοποιούνται ως εύκολες δικαιολογίες και βολικό “καταφύγιο” για να κρυφτούν οι διαχρονικές ελλείψεις, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση υπηρεσιών, η ανεπάρκεια σε μέσα και υποδομές, η απουσία μέτρων πρόληψης.

Η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει την αντιδασική πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων με ολέθριες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και τη λαϊκή περιουσία. Τη στιγμή που δαπανώνται δισεκατομμύρια σε εξοπλιστικά προγράμματα, στο ΝΑΤΟ, δίνονται φοροαπαλλαγές – “δωράκια” στο μεγάλο κεφάλαιο, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει “καταφέρει” να καθαρίζεται μόλις το 1% των δασικών εκτάσεων και το 10-15% των αντιπυρικών ζωνών σε ετήσια βάση, ενώ για τα δάση δαπανάται μόλις το 0,04% του κρατικού προϋπολογισμού.

Στην Πυροσβεστική αυτή τη στιγμή υπάρχουν πανελλαδικά 3.500 οργανικά κενά και 1.700 πυροσβέστες στελεχώνουν τις υπηρεσίες των ιδιωτικών αεροδρομίων της χώρας αντί να αξιοποιούνται για την προστασία της λαϊκής περιουσίας και του φυσικού πλούτου της χώρας. Ανάλογα ήταν τα “κατορθώματα” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ παλιότερα.

Στο “Ταμείο Ανάκαμψης”, το οποίο ψήφισαν από κοινού Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, το οποίο προβλέπει “λεφτά με ουρά” για το μεγάλο κεφάλαιο, δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ για έργα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας. Αυτά τα έργα, που τόσο έχει ανάγκη ο λαός μας, χαρακτηρίζονται ως “μη επιλέξιμα” γιατί δεν αποφέρουν κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο.

Για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι η αντιπυρική προστασία δεν είναι μόνο η κατάσβεση, αλλά κυρίως η πρόληψη στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, με τις απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες, τους καθαρισμούς, τις υποδομές κ.λπ., που τελικά θυσιάζονται στο βωμό της λογικής “κόστους – οφέλους” που διέπει και τον τομέα της αντιπυρικής προστασίας.

Συμπεράσματα πρέπει να βγουν και από την αντιμετώπιση των πυρόπληκτων πέρσι στο Βασιλίτσι από το κράτος. Πέρα από τα ψίχουλα των 1.000 ευρώ μέχρι 10 καμένα στρέμματα, μόλις πρόσφατα, έναν ολόκληρο χρόνο μετά (!), εμφανίστηκε ένας (!) γεωπόνος για να κάνει εκτίμηση των ζημιών στα καμένα ελαιοπερίβολα και εξακολουθεί να είναι άγνωστο πότε, αν και πόσο θα αποζημιωθεί ο κάθε καλλιεργητής που είδε το βιός του να γίνεται στάχτη. Ούτε λόγος, εκ μέρους της κυβέρνησης, για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τα καμένα ελαιόδεντρα.

Στον αντίποδα της αντιδασικής πολιτικής των κυβερνήσεων βρίσκεται η αυτοθυσία των πυροσβεστών, των εθελοντών, των αγροτικών συλλόγων, όλου του λαϊκού κόσμου που μπαίνει μπροστά στη φωτιά για να σώσει ότι μπορεί να σωθεί. Το σύνθημα “Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό” γίνεται πράξη καθημερινά όπου η φωτιά απειλεί σπίτι, χωράφι, ανθρώπινη ζωή. Τώρα είναι ώρα, ο λαός ενισχύοντας το ΚΚΕ και σε αγωνιστική συμπόρευση μαζί του, να εντείνει την καθημερινή του πάλη, για να μη βρισκόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με τέτοιες καταστροφές.

Διεκδικούμε:

1. Άμεση και πλήρη καταγραφή και αποζημίωση των καταστροφών στις καλλιέργειες στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αναπλήρωση εισοδήματος σε βάθος 5ετίας για τις καμένες εκτάσεις.

2. Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες υποδομές και τα μέσα για την πυροπροστασία, με έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

3.Έστω και τώρα να γίνει καθαρισμός των δημοτικών/ δασικών εκτάσεων από ξερόχορτα, σκουπίδια, απομάκρυνση μπαζών, αποψιλώσεις.

4. Έλεγχος των κρουνών που είναι τοποθετημένοι σε κάθε περιοχή ώστε να είναι λειτουργικοί σε περίπτωση ανάγκης».