Πολύ βαθιά στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν το χέρι πολλές οικογένειες, προκειμένου να εξασφαλίσουν φοιτητική στέγη στο ή στα παιδιά τους, μιας κι όλες οι έρευνες δείχνουν ότι οι τιμές έχουν πάρει για τα καλά την ανηφόρα.
Η Καλαμάτα συγκαταλέγεται στις πιο ακριβές πόλεις, ενώ, σύμφωνα με το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, τα μικρά διαμερίσματα μέχρι 30 τ.μ. αυτή τη στιγμή στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα δεν είναι απλώς δυσεύρετα, είναι εξαφανισμένα!
Την τάση τιμών των φοιτητικών κατοικιών σε όλη την Ελλάδα ανέλυσε και το Spitogatos Insights, με βάση το δείκτη τιμών του Spitogatos (SPI), που καταγράφει τη χρονική εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων βάσει εκατομμυρίων πραγματικών δεδομένων αγγελιών.
Το ράλι των τιμών
Σε ό,τι αφορά την Καλαμάτα, το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates έχει αναλύσει τις τιμές για φοιτητική στέγη από το 2019, που δείχνουν την ανοδική πορεία.
Τα διαμερίσματα μέχρι 25 τ.μ. το 2019 κυμαίνονταν από 200-250 ευρώ το μήνα και το 2021 από 230-300 ευρώ. Στοιχεία για το 2022 δε διαθέτει, διότι δεν εντόπισε διαθέσιμα τέτοια διαμερίσματα.
Τα διαμερίσματα από 30-45 τ.μ. το 2019 νοικιάζονταν από 220-280 ευρώ, το 2021 από 250-360 ευρώ και φέτος από 300-350 τα ανακαινισμένα.
Τέλος, για τα διαμερίσματα από 50-60 τ.μ., το 2019 υπήρχαν ελάχιστα διαθέσιμα με ενοίκιο 350 ευρώ, ενώ το 2021 από 350-450 ευρώ μηνιαίως. Οι ίδιες τιμές ισχύουν και φέτος.
Όλα τα στοιχεία κατατείνουν ότι το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει αλλάξει το χάρτη των ενοικίων, ενώ για μικρά διαμερίσματα υπάρχει ελπίδα να είναι διαθέσιμα από τον Οκτώβριο και μετά.
Υπόλοιπη Ελλάδα
Πάντως και στις άλλες πόλεις, όπου παιδιά από τη Μεσσηνία θα αναζητήσουν φοιτητική στέγη, τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις, είναι και χειρότερα.
Σύμφωνα με το Spitogatos Insights, σε επίπεδο επικράτειας για το 2022 η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών σημειώνει αύξηση 7,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με τη μέση ζητούμενη τιμή να ανέρχεται στα 8,3 ευρώ/τ.μ. Παράλληλα, σημαντική μείωση της τάξης του 25% παρουσιάζει η διαθεσιμότητα (“stock”) των φοιτητικών κατοικιών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά σε όλη τη χώρα, με τη μικρότερη μείωση να καταγράφεται στην Αθήνα και τη μεγαλύτερη στην επαρχία, και ιδιαίτερα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως Χανιά ή Κέρκυρα.
Παραδοσιακά υψηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα παραμένουν οι τιμές ενοικίασης φοιτητικών σπιτιών στην Αθήνα, με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή να εντοπίζεται στις περιοχές Κολωνάκι – Λυκαβηττός, Μετς, Κουκάκι, Δάφνη, Γουδί και Ιλίσια. Στο Γουδί και τα Ιλίσια, περιοχές πολύ κοντά σε μερικά από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, σημειώθηκε σημαντική αύξηση ζητούμενης τιμής κατά 16,1% και 7,1% αντίστοιχα. Σημαντική αύξηση, 12%, στη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας σημειώνεται και στην περιοχή του Ζωγράφου (10 ευρώ /τ.μ.), η οποία αποτελεί σταθερά μία από τις δημοφιλέστερες περιοχές για αναζήτηση φοιτητικών διαμερισμάτων στην Αθήνα.
Η χαμηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών εντοπίζεται στη Νίκαια, τα προάστια του Πειραιά, την Πατησίων – Αχαρνών, αλλά και την Κυψέλη.
Στη Θεσσαλονίκη η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας κυμαίνεται στα 8,5 ευρώ /τ.μ. σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Οι περιοχές της Θεσσαλονίκης με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας είναι το κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι Σαράντα Εκκλησιές – Ευαγγελίστρια, η Τριανδρία – Δόξα, ενώ οικονομικότερες είναι η Σταυρούπολη και ο Εύοσμος.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών καταγράφηκε σε Κέρκυρα, Χανιά, Ρέθυμνο, Πρέβεζα, Τρίκαλα, Ηράκλειο Κρήτης και Βόλο.
H Κρήτη και η Κέρκυρα, δύο δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, πέρα από περιοχές με δημοφιλή πανεπιστημιακά ιδρύματα, σημειώνουν την υψηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης.
Πιο οικονομικές πόλεις για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας αποτελούν το Διδυμότειχο, η Καστοριά, η Σπάρτη, η Φλώρινα, η Λαμία και το Μεσολόγγι.
Της Βίκυς Βετουλάκη