Για άλλο ένα καλοκαίρι πυρκαγιά στον παράνομο ΧΑΔΑ του Αλιμακίου, σκορπίζει δηλητήρια και τοξίνες στην Τριφυλία.
Έστω προσωρινά, βουνά τα σκουπίδια στους δρόμους, στις πόλεις και τα χωριά «διαφημίζουν» την Τριφυλία μας στους επισκέπτες….
Και αναρωτιόμαστε, εμείς οι πολίτες, ούτε φέτος έγινε κάτι ουσιαστικό για την διαχείριση των απορριμμάτων; Πάλι θα πούμε για την ΤΕΡΝΑ και την Περιφέρεια, για νέες προθεσμίες και νέα παράταση του δράματος και της τραγωδίας; Πόσες φορές ακούσαμε από επίσημα χείλη (Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι, παράγοντες της Περιφέρειας) ότι με την προσωρινή διαχείριση στην Παλαιόχουνη θα λυθεί το πρόβλημα;
Πάντως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνεχιστεί η προσβλητική κατάσταση στο Αλιμάκι, δεν μπορεί την απραξία της Δημοτικής Αρχής να την πληρώνουν οι κάτοικοι και οι πολίτες, πολύ δε περισσότερο να απειλούνται με διώξεις. Γι’ αυτό προτείνω όπως η Δημοτική Αρχή κινηθεί ΑΜΕΣΑ με κινήσεις και σχέδιο κατεπείγοντος χαρακτήρα και με Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να αποφασίσει να πράξει τα ακόλουθα, :
- Να κηρύξει τον Δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (συμφωνώ με την πρόταση που κατέθεσε ο κ.Δριμής) και να κλείσει άμεσα το Αλιμάκι. (Αλήθεια εάν η δημοσιότητα προκαλέσει τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού με χρήματα του ΕΣΠΑ έγινε αποκατάσταση του ΧΑΔΑ και τώρα καταστρέφεται, ποιος θα πληρώσει το πρόστιμο;)
- Να κατασκευαστεί ΑΜΕΣΑ Σταθμός Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), που με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής δεν προωθήθηκε η ένταξη και η χρηματοδότηση της κατασκευής του από τον ΦΟΔΣΑ. Αλήθεια μπορεί να μας πει κάποιος πως θα πήγαιναν τα σκουπίδια στην Παλαιόχουνη, μια απόσταση πάνω από 100 χλμ. ή ακόμη και στη Καλλιρόη, πάντως θα είναι αδύνατο να μεταφέρονται με τα απορριμματοφόρα, άρα σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να κατασκευαστεί ΤΩΡΑ ένας ΣΜΑ.
- Να αναζητηθεί λύση μεταφοράς των απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη ή σε νόμιμα λειτουργούντα χώρο, όπως κάνουν τόσοι Δήμοι στην Ελλάδα που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα. Μην μας επικαλεστούν οικονομική δυσκολία, όπως κυκλοφορεί, είναι υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να βρει τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους. Εξάλλου όταν θα ξεκινήσει η διαχείριση από την ΤΕΡΝΑ που θα βρεθούν τα λεφτά;
- Να ξεκινήσει ο Δήμος ΑΜΕΣΑ την οργάνωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης, όπως έχει υποχρέωση από την νομοθεσία τον Εθνικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό. Να υλοποιήσει άμεσα την διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση, την επανάχρηση. Να αξιοποιήσει κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία (Α.Τρίτσης, ΕΣΠΑ, Πράσινο Ταμείο, Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Ελλάδα 2.0 κλπ) πριν είναι αργά και πριν αρχίσουν να επιβάλλονται επώδυνα πρόστιμα, όπως ορίζει η νομοθεσία.
Tου Άκη Γ. Κατρίτση
πρώην Δημάρχου Γαργαλιάνων