Ξεκίνησαν τις προηγούμενες μέρες εργασίες για το έργο «Ανάπλαση προαύλειου χώρου στον Ιερό Ναό Αγ. Σωτήρος Τ.Κ. Χριστιάνων Δήμου Τριφυλίας» από τον ανάδοχο που είναι ο οικονομικός φορέας «ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΙΩΡΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.». Ο προϋπολογισμός μελέτης του έργου ανέρχεται σε 625.000 ευρώ με Φ.Π.Α. και ανάδοχος αναδείχθηκε ο ως άνω οικονομικός φορέας προσφέροντας μέση ποσοστιαία έκπτωση 8,23%.
Για την υλοποίηση του έργου υπεγράφη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.), της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Ιεράς Μητροπόλεως Τριφυλίας και Ολυμπίας, ενώ, τονίζεται, οι διαδικασίες είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη δημοτική και περιφερειακή περίοδο με τον πρόεδρο της Κοινότητας Χριστιανούπολης, Χαράλαμπο Αλεξόπουλο, να είναι διαρκώς από κοντά και μπροστά ώστε να επιτευχθεί η υλοποίησή του!
Στην περιγραφή και ουσιώδη χαρακτηριστικά του έργου αναγράφεται: «Γενικά, όλες οι παρεμβάσεις που προβλέπονται στην μελέτη έχουν ως σκοπό την ανάδειξη και προβολή του μνημείου του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως. Πρόθεση είναι να παραμείνει το μνημείο όσο το δυνατόν ελεύθερο από οπτικά εμπόδια και από παρεμβάσεις που μπορεί να ανταγωνίζονται το ενδιαφέρον του επισκέπτη.
Το μνημείο έχει από μόνο του κεντρική θέση εντός του οικοπέδου και ο περιβάλλον χώρος αναπτύσσεται ουσιαστικά περιμετρικά.
Οι όποιες παρεμβάσεις κατά συνέπεια θα αναπτυχθούν περιμετρικά όσο το δυνατόν πιο απομακρυσμένες από το μνημείο και σε χαμηλή υψομετρική στάθμη. Το μεγαλύτερο μέρος των παρεμβάσεων επίσης παρέχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους χώρους από ΑΜΕΑ.
Γενική αρχή των παρεμβάσεων είναι να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι υπάρχουσες υψομετρικές διαφορές του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αποχωματώσεις – επιχώσεις στις απολύτως αναγκαίες.
Επίσης, θα αξιοποιηθούν οι υψομετρικές διαφορές του οικοπέδου προκειμένου να μην απαιτηθούν μεγάλες κατασκευαστικές υψομετρικές διαφορές, όπου προβλέπονται νέες κατασκευές. Εκτός από τις απαραίτητες διαβάσεις για την ευκολότερη πρόσβαση των επισκεπτών στο μνημείο και οι κατασκευές που θα απαιτηθούν για τη λειτουργία του χώρου, όλος ο περιβάλλον χώρος θα παραμείνει χωρίς παρεμβάσεις: το έδαφος θα καλυφθεί με ύφασμα εδαφοκάλυψης για την προστασία από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη ζιζανίων και με λευκή ψηφίδα για ευκολότερη πρόσβαση και βέλτιστη αποστράγγιση των ομβρίων υδάτων. Οι εργασίες αποκατάστασης του νώτερου διατηρητέου ναού, που έχει μερικώς καταρρεύσει, έχουν σκοπό την επισκευή και απόδοση σε χρήση του ναού, με σεβασμό στην αρχιτεκτονική και αισθητική αξία του κτιρίου αλλά και με σεβασμό στον παλαιότερο Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που αποτελεί και το κεντρικό μνημείο του χώρου. Στην ανατολική γωνία του οικοπέδου, όπου υπήρχε παλιά πρόχειρη αποθήκη που καθαιρέθηκε, θα κατασκευαστεί νέο λιθόκτιστο περίπτερο για τις ανάγκες ενημέρωσης και εκπαίδευσης των επισκεπτών και της επιστασίας και ελέγχου του χώρου. Θα αξιοποιηθεί η υψομετρική διαφορά από τη στάθμη της εισόδου για τη διαμόρφωση σκαλιών που μπορούν να φιλοξενήσουν πολυάριθμες ομάδες επισκεπτών, που θα έχουν ανεμπόδιστη θέα στο μνημείο, ενώ το κτίριο τοποθετείται όσο το δυνατόν μακρύτερα από το μνημείο. Στην νότια πλευρά του οικοπέδου και στο χαμηλότερο σημείο αυτού, θα κατασκευαστούν μικρές λιθόκτιστες αμφιθεατρικές κερκίδες και μία κεντρική μικρή σκηνή. Εκεί μπορούν να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και παραστάσεις ώστε να αξιοποιείται ο χώρος από την τοπική κοινωνία. Για τις ανάγκες του χώρου θα κατασκευαστεί και μικρή ξύλινη πέργκολα με κατά το δυνατό λεπτές ξύλινες διατομές. Όσον αφορά τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στις κατασκευές και τις διαμορφώσεις, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί χυτό βοτσαλωτό δάπεδο για την κατασκευή περιμετρικού διαδρόμου στο κεντρικό ναό. Όλες οι διαδρομές εντός του περιβάλλοντος χώρου θα κατασκευασθούν με χυτό σκυρόδεμα χτυπητό (θραπατσανιστό).
Ο υπόλοιπος χώρος φύτευσης θα επιστρωθεί με ψιλό χαλίκι λευκό. Για την πέργκολα θα χρησιμοποιηθεί ξύλο και πέτρα με κονίαμα, ενώ το ενημερωτικό περίπτερο θα χρησιμοποιηθεί πέτρα με κονίαμα, ξύλο στα κουφώματα και πάνελ αλουμινίου στην οροφή.
Χρωματικά προτείνονται υπόλευκοι τόνοι για τα κονιάματα, τα επιχρίσματα και γενικά τις βαμμένες επιφάνειες. Το χρώμα του ξύλου θα είναι τέτοιο ώστε να μην αποσπά την προσοχή και να αναδεικνύει τη φύτευση και γενικά το τοπίο».
Του Ηλία Γιαννόπουλου