Η 19η Γιορτή Σύκου στον Πολύλοφο πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, με τον κόσμο που βρέθηκε στο χωριό να ξεπερνά κάθε προσδοκία.
Στο επίκεντρο, φυσικά, ήταν το σύκο, ενώ πέραν του γιορτινού κλίματος, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και τι πρέπει να γίνει για να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο προϊόν.
Παρόντες ήταν και βουλευτές του νομού, οι οποίοι στο χαιρετισμό τους έδειξαν «να αφουγκράζονται» τα προβλήματα και να στηρίζουν το σύκο.
Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Πολυλόφου «Ο Άγιος Δημήτριος», Θανάσης Αναστασόπουλος, ο οποίος ζήτησε από παραγωγούς και φορείς να συνεχίσουν να στηρίζουν τη ΣΥΚΙΚΗ, προκειμένου να μπορεί να στέκεται αντάξια απέναντι στους παραγωγούς.
Απευθυνόμενος
στους βουλευτές και τους αυτοδιοικητικούς του νομού, επανέλαβε τη στήριξη που
και αυτοί πρέπει να δείχνουν στη ΣΥΚΙΚΗ και «να αγκαλιάζουν» με κάθε τρόπο τις
προτάσεις της.
Ειδική αναφορά έκανε στην αναδιάρθρωση των συκεώνων, χαρακτηρίζοντάς τη ως
ευκαιρία που αν δε χαθεί, θα προσφέρει τόσο σε αυτούς που ασχολούνται με τα
σύκα όσο και στη γενικότερη οικονομία της περιοχής.
Κλείνοντας αναφέρθηκε στη λιμνοδεξαμενή του Τρικόρφου και κάλεσε Περιφέρεια Πελοποννήσου και Δήμο Μεσσήνης να επισπεύσουν τις διαδικασίες, προκειμένου να κατασκευαστεί, όπως και άμεσα να δημιουργηθεί το δίκτυο άρδευσης.
Όσο για την 20ή Γιορτή, έκανε γνωστό ότι η επετειακή θα είναι καινοτόμα και θα γίνει όπως της αρμόζει.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, που μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το Μορφωτικό Σύλλογο και το έργο που προσφέρει στην περιοχή, ενώ απαντώντας ουσιαστικά για τη λιμνοδεξαμενή του Τρικόρφου, είπε ότι από τις υποσχέσεις των προηγουμένων η συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχει περάσει στις πράξεις και πλέον το έργο προχωρά.
Κλείνοντας ο κ. Αθανασόπουλος δήλωσε ότι η Δημοτική Αρχή στηρίζει με όποιον τρόπο μπορεί τον πρωτογενή τομέα και συνεχώς κάνει έργα που τον εξυπηρετούν.
Μιλώντας για το σύκο οι βουλευτές του νομού τόνισαν ότι στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις το συγκεκριμένο προϊόν, αλλά και τον αγροτικό τομέα γενικότερα, αφού σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επισιτιστική ανασφάλεια που δημιουργείται, είναι πλέον ζήτημα εθνικής σημασίας.
Με τη σειρά του, και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, μίλησε για τη λιμνοδεξαμενή του Τρικόρφου, ενώ υποσχέθηκε ότι θα συνεχιστεί με το αρδευτικό δίκτυο, όπως και έργα αγροτικής οδοποιίας.
Από
πλευράς του, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ανακοίνωσε ότι στην αγροτική
έκθεση που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, τιμώμενο
προϊόν θα είναι το σύκο.
Παράλληλα, μίλησε για τη σημασία της ένταξης της Καλαμάτας στις 100 Κλιματικά
Ουδέτερες Πόλεις της Ευρώπης και τη σημασία που θα παίξει αυτό στον πρωτογενή
τομέα.
Τελευταίος το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, που μίλησε για τον καθοριστικό ρόλο του Συνεταιρισμού, τόσο σε σχέση με το σύκο όσο και απέναντι στους παραγωγούς.
Μάλιστα, κάλεσε τους τελευταίους να μη φοβούνται όσο συνεργάζονται με τη ΣΥΚΙΚΗ, καθώς αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ενώ εκτίμησε ότι οι εξελίξεις για το συγκεκριμένο προϊόν θα είναι ακόμα καλύτερες.
Αναφερόμενος στη συνέχεια στην αναδιάρθρωση των συκεώνων, υπογράμμισε ότι «όσο το σχετικό πρόγραμμα δεν αναπληρώνει το εισόδημα που θα χάσουν οι παραγωγοί από την αντικατάσταση των συκεώνων τους τόσο αυτό δε θα προκαλεί τους παραγωγούς να συμμετάσχουν».
Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στο σοβαρό ζήτημα της άρδευσης των καλλιεργειών και εκτίμησε ότι αν δεν υπάρχει νερό, δε θα υπάρχουν ούτε σύκα αλλά και ούτε ελιές. Για το λόγο αυτό ζήτησε να εξασφαλιστεί η άρδευση των καλλιεργειών, ενώ εξέφρασε το παράπονο ότι χρόνια ακούει για τη λιμνοδεξαμενή του Τρικόρφου, αλλά έργο δε βλέπει.
Κλείνοντας αναφέρθηκε στο πρόβλημα έλλειψης των εργατών γης και έκανε γνωστό ότι η ΣΥΚΙΚΗ έχει ετοιμάσει πρόταση μέσω της οποίας τα σύκα θα μαζεύονται γρήγορα και, μάλιστα, θα παρέχει αναβάθμιση του προϊόντος.
Μετά τις τοποθετήσεις ξεκίνησε το καλλιτεχνικό κομμάτι της γιορτής, με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και τον Παναγιώτη Λάλεζα να κρατούν μέχρι το πρωί τον κόσμο στον Πολύλοφο, σε μια εκδήλωση που σίγουρα είχε λείψει, αφού δεν είχε πραγματοποιηθεί για δύο χρόνια λόγω πανδημίας.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση