Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΥΚΙΚΗΣ συνεδρίασε χθες το πρωί και μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν και για τα οποία ελήφθησαν αποφάσεις ήταν οι φετινές τιμές στα σύκα.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, ανακοίνωσε τις τιμές, κάλεσε τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς να φέρουν άμεσα τα σύκα τους, αφού έχει μεγάλη σημασία τα προϊόντα να βγουν στις μεγάλες ξένες αγορές πριν από αυτά της Τουρκίας, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι αν δεν υπάρξει ραγδαία μεταβολή του καιρού τις επόμενες μέρες, η φετινή ποιότητα των σύκων θα είναι πολύ καλή.
Ειδικότερα, ο κ. Παπαγεωργίου ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα άνοιξαν τα απεντομωτήρια στη Λακωνία, ενώ σήμερα θα ανοίξουν και αυτά της Μεσσηνίας.
Οι τιμές
Μιλώντας για τις τιμές στις οποίες αποφασίστηκε φέτος να αγοράζει η ΣΥΚΙΚΗ, ανέφερε πως παρότι υπάρχουν προβλήματα με τα κόστη παραγωγής, μεταποίησης, καθώς και εξαγωγών (ενδεικτικά ανέφερε ότι ένα κοντέινερ για να σταλεί στο εξωτερικό κόστιζε 2.000 ευρώ και φέτος κοστίζει 15.000 ευρώ), η Οργάνωση βρήκε τρόπους να σταθεί δίπλα στους παραγωγούς, προσφέροντας τιμές υψηλότερες από πέρυσι.
Ειδικότερα, τα σύκα Α κατηγορίας θα αγοράζονται 2.40 ευρώ το κιλό από 2.30 πέρυσι, τα Β κατηγορίας 2.20 από 2.10 πέρυσι, τα Γ κατηγορίας 1.45 από 1.40 πέρυσι και, τέλος, τα Δ κατηγορίας 1.25 από 1.20 πέρυσι.
Με βάση τα παραπάνω ο κ. Παπαγεωργίου έκανε γνωστό ότι υπάρχει φέτος μέση αύξηση των τιμών κατά 4%, ενώ συνολικά την τελευταία πενταετία υπήρξε σταδιακή αύξηση 35%.
Όσον αφορά στα βιολογικά σύκα, οι τιμές είναι για την Α κατηγορία 3.10 ευρώ το κιλό από 3.00 πέρυσι, 2.80 από 2.70 για τη Β κατηγορία, 2.35 από 2.30 για τη Γ κατηγορία και, τέλος, 2.15 από 2.10 για τη Δ κατηγορία.
Με τα παραπάνω δεδομένα, λοιπόν, ο κ. Παπαγεωργίου κάλεσε τους παραγωγούς να εμπιστευτούν τη ΣΥΚΙΚΗ και άμεσα να παραδώσουν τα σύκα τους, προκειμένου το συντομότερο δυνατό αυτά να βρεθούν στις αγορές του εξωτερικού και ειδικότερα πριν από αυτά των Τούρκων, που αποτελούν τον κυριότερο εχθρό του ελληνικού σύκου.
Οι ποσότητες
Σχετικά με τη φετινή ποσότητα των σύκων, ο κ. Παπαγεωργίου εκτίμησε ότι θα είναι αυξημένη κατά 25% έως 30% σε σχέση με πέρυσι, θα φτάσει δηλαδή τους 1.600 με 1.700 τόνους, ενώ στο ευνοϊκότερο σενάριο, τους 2.000, για να προσθέσει πάντως ότι μια δυνατή βροχή αυτές τις μέρες μπορεί να καταστρέψει τα πάντα.
Η αναδιάρθρωση των συκεώνων
Ένα άλλο θέμα που έθιξε ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ είναι αυτό της αναδιάρθρωσης των συκεώνων. Όπως είπε, οι συκιές της περιοχής πλέον έχουν γεράσει και πρέπει άμεσα να γίνει αναδιάρθρωση.
Όμως, για να γίνει αυτό, θα πρέπει στους καλλιεργητές που θα ξεριζώσουν τις συκιές τους για να βάλουν νέες, να καλύψει κάποιος το απολεσθέν εισόδημα για το διάστημα που δε θα παράγουν, κάτι που στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν προβλέπεται.
Πάντως, ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε αισιόδοξος ότι αυτό το ζήτημα μέσα από συζητήσεις θα λυθεί και θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση των συκεώνων.
Έλλειψη σε εργάτες γης και η λύση
Παράλληλα, ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στην έλλειψη εργατών γης, σημειώνοντας πως είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, αφού ανά πάσα στιγμή κάποιος παραγωγός μπορεί να μείνει χωρίς εργάτες και αυτό να αποβεί καταστροφικό. Η λύση, λοιπόν, που αποφάσισε η ΣΥΚΙΚΗ είναι να προτείνει στους παραγωγούς να τοποθετήσουν κάτω από τα δέντρα τους δίχτυα. Όπως εξήγησε, είναι ένας εύκολος τρόπος για να γίνει η συγκομιδή, με λιγότερα χέρια και, μάλιστα, με προϊόν ποιοτικότερο.
Κλείνοντας έκανε γνωστό ότι η ΣΥΚΙΚΗ συνεχώς αναβαθμίζεται, αφού είναι μια υγιής οργάνωση και, μάλιστα, σύντομα θα ανακοινώσει νέα προϊόντα.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση