Την Τετάρτη συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης και για ακόμα μια φορά οι ερωτήσεις κράτησαν για ώρες, ενώ δεν έλειψαν οι εντάσεις, κυρίως μεταξύ του νυν και του τέως δημάρχου Μεσσήνης.
Λούνα παρκ
Πριν ξεκινήσει η καθιερωμένη ενημέρωση από το δήμαρχο προς το Σώμα, συζητήθηκε το θέμα με αριθμό 3 που αφορούσε στην εκμίσθωση του λούνα παρκ στην πλατεία Μεσσήνης κατά τη διάρκεια του πανηγυριού.
Όπως έγινε γνωστό, ούτε στο δεύτερο διαγωνισμό υπήρξε πλειοδότης και έτσι απόφαση θα έπρεπε να πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο με απευθείας συμφωνία. Παρόντες στην αίθουσα ήταν οι δύο ενδιαφερόμενοι που είχαν μεν καταθέσει προσφορά, αλλά δεν έδωσαν το «παρών» στο διαγωνισμό και αφού ανοίχθηκαν οι προσφορές, το λούνα παρκ κατοχυρώθηκε στα 16.000 ευρώ.
Ενημέρωση
Εν συνεχεία ο δήμαρχος Μεσσήνης ενημέρωσε το Σώμα για την ιστορική, όπως τη χαρακτήρισε, αγιοκατάταξη του Βησσαρίωνα του Αγαθωνίτου από το Πεταλίδι, ενώ ευχαρίστησε τα αδέρφια Καλογερόπουλου για την προσφορά τους, προκειμένου να γίνει η συντήρηση της στέγης του σχολείου του Τρικόρφου. Τέλος, μίλησε για το θέμα του ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας και τη συνάντηση που είχε προηγηθεί την ίδια μέρα στο παλιό Δημαρχείο Καλαμάτας.
Η συγκεκριμένη απόφαση, σχολίασε, «αποτελεί καίριο πλήγμα», που δεν αφορά μόνο στους αγρότες, ενώ κάλεσε το Σώμα να πάρει μιαν απόφαση που θα οδηγήσει στο επόμενο βήμα, το οποίο θα φέρει την ακύρωση της υπουργικής απόφασης και έπειτα την περαιτέρω στήριξη στην ελιά Καλαμάτας.
Κλείνοντας προέβλεψε ότι οι τιμές θα καταρρεύσουν, αφού θα γίνουν αθρόες εισαγωγές από άλλες χώρες.
Τοποθετήσεις
Πρώτος πήρε το λόγο ο Τάσος Τσερπές, ο οποίος μίλησε για αιφνιδιαστική απόφαση που αφορά ειδικά στο Δήμο Μεσσήνης, αφού η πλειοψηφία της παραγωγής είναι από τις περιοχές του. Δήλωσε, δε, ότι η κυβέρνηση με αυτή της την κίνηση καταστρατήγησε την απόφαση του ΣτΕ , αποτελώντας ταφόπλακα για το προϊόν.
Ο Γιάννης Λάσκαρης εξέφρασε τους φόβους του ότι δε θα επιτευχθεί κάτι, αφού πλέον οι Μεσσήνιοι έχουν μείνει μόνοι τους στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος ανέφερε ότι οι αγρότες έπρεπε να καλεστούν στη σύσκεψη που έγινε στην Καλαμάτα, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι παραγωγοί από το ΠΟΠ κερδίζουν μόλις 15 με 20 λεπτά, καθώς το μεγάλο κέρδος είναι για τους μεταποιητές, αφού κερδίζουν 2 με 3 ευρώ.
Το θέμα, κατά τον ίδιον, είναι να καθοριστεί κατώτατη τιμή για τον παραγωγό και να σταματήσουν οι αθρόες εισαγωγές.
Ο Νίκος Κοτταρίδης, ο οποίος όταν πάρθηκε η απόφαση για το ΠΟΠ ήταν και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης, εξήγησε στο Σώμα τι σημαίνει το ΠΟΠ και τι κριτήρια πρέπει να τηρούνται. Όπως εκτίμησε, αυτοί που τώρα πανηγυρίζουν θα έχουν το ίδιο θέμα με την περιοχή μας, αφού θα γίνουν εισαγωγές από τρίτες χώρες. Κλείνοντας κάλεσε το Σώμα να επιμείνει να αλλάξει η απόφαση του υπουργείου.
Ο Γιώργος Τσώνης ξεκινώντας επιτέθηκε στον Γιώργο Αθανασόπουλο. Όπως υποστήριξε, είχε προβλέψει αυτή την εξέλιξη και είχε ενημερώσει το Σώμα, αλλά ο δήμαρχος δεν έκανε κάτι τότε. Χαρακτηριστικά, δε, είπε: «Μαζευτήκατε σήμερα εδώ να κλάψετε πάνω στο πτώμα».
Από πλευράς του, ο δήμαρχος Μεσσήνης ξεκίνησε απαντώντας στον τελευταίο ομιλητή. Όπως είπε, δεν αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης και χαρακτηριστικά τού είπε ότι «δεν μπορεί να πάρει διαζύγιο με το ψέμα». Επίσης, τον κατηγόρησε ότι όταν το 2018 ήταν στην περιοχή ο τότε υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου δεν είχε πει τίποτα για το ζήτημα.
Με τη σειρά του ο Χρήστος Καρύδης πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση διέλυσε τους παραγωγούς, ενώ σχολίασε ότι παλιά ο μόνος φόβος ήταν ο καιρός. Αυτό πλέον έχει αλλάξει.
Τελικά, η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την απόφαση να συνταχθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας που θα σταλεί στον υπουργό και θα κοινοποιηθεί στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Ερωτήσεις
Ακολούθησαν οι ερωτήσεις, με το λόγο να παίρνει πρώτος ο Τάσος Τσερπές, ο οποίος ρώτησε το δήμαρχο γιατί δεν παρευρέθη στην υπογραφή της Συνοδικής Πράξης Αγιοκατάταξης του Οσίου Βησσαρίωνα του Αγαθωνίτου. Επίσης, έκανε γνωστό ότι εισπράττει από δημότες φρικτά, όπως τα χαρακτήρισε, παράπονα για την αγροτική οδοποιία, ενώ ζήτησε ενημέρωση για την κατάσταση των σχολείων, καθώς τη Δευτέρα ανοίγουν.
Ο Γιώργος Αθανασόπουλος απάντησε ότι θα ήθελε πολύ να παρευρίσκεται στην υπογραφή της Αγιοκατάταξης, αλλά κανείς δεν τον ενημέρωσε. Μάλιστα, όπως είπε, έμαθε για το γεγονός από τον Τύπο.
Όσο για την αγροτική οδοποιία, ανέφερε ότι γίνονται καθημερινά εργασίες και σκοπός είναι να μην κοροϊδεύει τους προέδρους των Κοινοτήτων.
Τέλος, σχετικά με τα σχολεία, είπε ότι όλα είναι καλά και δεν υπάρχει κάπου πρόβλημα.
Στη συνέχεια της συνεδρίασης πήρε το λόγο ο τέως δήμαρχος Μεσσήνης και αναφέρθηκε στα εγκαίνια της πλατείας των Χράνων, σχολιάζοντας πως στοίχισε πάρα πολλά η αγορά του συγκεκριμένου οικοπέδου. Επιτέθηκε, δε, στη Δημοτική Αρχή για τη συνεργασία που έχει με τη Βιώσιμη Πόλη, αφού «δίδονται χρήματα για μελέτες που η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου θα μπορούσε να κάνει».
Απαντώντας ο Γιώργος Αθανασόπουλος ανέφερε ότι μέσω της Βιώσιμης Πόλης, όπως και της Αναπτυξιακής, οι μελέτες εκπονούνται γρήγορα και έτσι εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις. Πρόσθεσε δε ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έχει φόρτο εργασίας, ενώ προκάλεσε τον Γιώργο Τσώνη να φέρει μια μελέτη που συντάχθηκε επί της θητείας του από τη συγκεκριμένη Υπηρεσία.
Τέλος, κατηγόρησε τον τέως δήμαρχο ότι όταν ανέλαβε ο ίδιος δημαρχιακά καθήκοντα, ο πρώτος του ζήτησε να αγοράσει οικόπεδο που ανήκε στην κόρη του για την κατασκευή πλατείας στο Δρακονέρι.
Έπειτα από κάποιες ακόμα ερωτήσεις η συνεδρίαση πέρασε στα θέματα ημερήσιας διάταξης, τα οποία ψηφίστηκαν ομόφωνα, και ολοκληρώθηκε.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση