Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η φετινή σχολική χρονιά η “εικόνα” που έδινε για τους παιδικούς σταθμούς η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου ήταν, τουλάχιστον, ειδυλλιακή.
Η υφυπουργός έσπευσε να μιλήσει για «σχολική χρονιά με περισσότερα παιδιά από ποτέ σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ, 32% περισσότερα παιδιά από το 2019 και 14% περισσότερα σε σχέση με πέρσι”.
Όσα ακούσαμε, όμως, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, από τον πρόεδρο της κοινωφελούς επιχείρησης “Φάρις”, Παντελή Δρούγα, κινούνται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Τα στοιχεία δόθηκαν κατόπιν σχετικού ερωτήματος που έθεσε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πρότυπος Δήμος», Βασίλης Τζαμουράνης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Δρούγας σημείωσε ότι voucher για τα ΚΔΑΠ του Δήμου Καλαμάτας έλαβαν κανονικά 350 δικαιούχοι μαθητές, οι οποίοι ήδη παρακολουθούν τις δραστηριότητες των Κέντρων.
Ωστόσο, εκτός ΚΔΑΠ έμειναν 750 μαθητές, παρότι διέθεταν πλήρη φάκελο. Αυτό σημαίνει ότι δύο στους τρεις από τους δικαιούχους μαθητές έμειναν εκτός, καθώς δεν επαρκούν οι πόροι του προγράμματος.
Αξίζει να σημειωθεί, προκειμένου να γίνει αντιληπτή η ένταση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, ότι σύμφωνα με τον κ. Δρούγα ο αριθμός των μαθητών που έμειναν εκτός των ΚΔΑΠ του Δήμου Καλαμάτας το 2022 είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο αριθμό του 2021.
Πλέον, προκειμένου να ξεπεραστεί το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί και να εξυπηρετηθούν όσο δυνατόν περισσότερα παιδιά, ο Δήμος Καλαμάτας έχει στρέψει το βλέμμα του στις κυβερνητικές αποφάσεις που έχουν σχέση με την αύξηση των πόρων του προγράμματος. Αν και εφόσον υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση, θα γίνει προσπάθεια πολλοί από τους 750 μαθητές που έμειναν εκτός ΚΔΑΠ να συμμετέχουν με την ιδιότητα του «επισκέπτη», όπως είχε γίνει και τα προηγούμενα χρόνια.
Α.Π.