Την είδηση πως η Νέδα θα μπει σε καθεστώς προστασίας με την εθνική κατηγορία του προστατευόμενου τοπίου έδωσε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή της Α’ Αθήνας, Φωτεινής Πιπιλή.
Ο κ. Αμυράς, ωστόσο, φάνηκε να ενστερνίζεται την άποψη της κα Πιπιλή πως οι Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας δεν έκαναν τα απαραίτητα για την προστασία του φαραγγιού και του ποταμιού, προσθέτοντας πως βρισκόμαστε εν αναμονή της μελέτης από τον ΟΦΥΠΕΚΑ για την προστασία του φυσικού συνόρου Ηλείας – Μεσσηνίας.
«Το γεγονός ότι η Νέδα αποτελεί το φυσικό σύνορο Ηλείας και Μεσσηνίας είναι και η αχίλλειος πτέρνα της, γιατί καμία από τις δυο Περιφέρειες δεν έδειξε ενδιαφέρον να προστατεύσει το φαράγγι και το ποτάμι.
Εδώ ερχόμαστε εμείς, το υπουργείο Περιβάλλοντος. Συνεννοηθήκαμε με τον ΟΦΥΠΕΚΑ να συντάξει μια μελέτη – τεκμηρίωση που θα μας οδηγήσει στην προστασία το φαραγγιού και του ποταμιού της Νέδας με την εθνική κατηγορία του προστατευόμενου τοπίου.
Σας λέω ξεκάθαρα ότι η Νέδα θα γίνει προστατευόμενο τοπίο. Αμέσως μετά θα οδηγηθούμε σε πράξεις και ενέργειες διοικητικές, αλλά και πρακτικές, έτσι ώστε να οριοθετήσουμε το προστατευτέο τοπίο και βεβαίως μετά να δούμε και τα υπόλοιπα θέματα προστασίας του οικοσυστήματος», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη ροή του κόσμου στο φαράγγι, που είναι περισσότερος από όσον μπορεί να «σηκώσει», γι’ αυτό και, όπως υποστήριξε, ως οδηγός θα χρησιμοποιηθεί η τακτική που ακολουθείται στο φαράγγι της Σαμαριάς.
«Το Δασαρχείο Ολυμπίας είναι πολύ δραστήριο και υπό την ευθύνη του έγιναν πολλά μικρά, αλλά σημαντικά έργα στη Νέδα, όπως η βελτίωση του δρόμου από την Άνω Φιγαλεία και η διάνοιξη μονοπατιών προς τους καταρράκτες. Σε συνεργασία με το Δήμο Ζαχάρως, το Δασαρχείο συνέταξε μελέτη για την προστασία των επισκεπτών του φαραγγιού και τη μείωση των ατυχημάτων.
Βγάλαμε οδηγίες προς τους επισκέπτες για την ασφαλέστερη προσέγγιση και για το τι μπορούν και τι δεν πρέπει να κάνουν. Αυτά τα αυτονόητα δεν είχαν γίνει ποτέ! Τώρα το φαράγγι της Νέδας θα απογειωθεί με όρους προστασίας και βιοποικιλότητας. Κι αυτό, γιατί τώρα που θα γίνει προστατευόμενο τοπίο αυξάνονται οι υποχρεώσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των φορέων και των κατοίκων. Πρέπει και η Ηλεία και η Μεσσηνία να αντιληφθούν ότι έχουν ένα υπέροχο μνημείο της φύσης και οφείλουν να είναι πιο υπεύθυνοι», τόνισε στην δευτερολογία του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.