Έναρξη αύριο για τις Εξ-ιστορήσεις του Ι. Ξανθούλη και τις Μουσικές του Κόσμου και 9ο Φεστιβάλ Κιθάρας

Έναρξη αύριο για τις Εξ-ιστορήσεις του Ι. Ξανθούλη και τις Μουσικές του Κόσμου και 9ο Φεστιβάλ Κιθάρας

Οι «Μουσικές του Κόσμου», το 9ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας αλλά και ένας πολλά υποσχόμενος νέος κύκλος διαλέξεων για όλους με τον τίτλο «Εξ-Ιστορήσεις» από τον διαπρεπή συνθέτη Δρ Νίκο Ξανθούλη, όπου συμπλέκονται μουσική, ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική και αναδεικνύεται το μεγαλείο της Ευρωπαϊκής Τέχνης, αποτελούν τη δυναμική συνέχεια στην ήδη πλούσια δραστηριότητα του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας.
Η αρχή θα γίνει από αυτή την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019 και, σε συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο, την οποία προλόγησε ο νέος πρόεδρος της Φάρις Παντελής Δρούγας, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος σε παρέμβασή του επεσήμανε τα εξής: «Θέλω να ευχαριστήσω το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, διότι μετά το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών, που οι αναμνήσεις του δεν έχουν σβήσει ακόμη, γεμίζει τα Σαββατοκύριακά μας και με τις εκδηλώσεις που θα γίνουν από την Κυριακή 3 Νοεμβρίου μέχρι το τέλος της περιόδου.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου κ. Γυφτάκη και, βέβαια, να ευχαριστήσω για την παρουσία του τον κ. Ξανθούλη. Είναι ιδιαιτέρως τιμητικό για εμάς, κ. Ξανθούλη, που βρίσκεστε εδώ και σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας και τη δυναμική που θα δώσετε σ’ αυτές εκδηλώσεις.
Εδώ είμαστε, για να ακούμε τις προτάσεις της ΚΕ «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, ώστε να ενισχύουμε τη μουσική στο Δήμο μας με υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις».
Το νέο μουσικό οδοιπορικό ξεκινά, λοιπόν, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, στις 18:00, στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, με την πρώτη διάλεξη του Δρος Νίκου Ξανθούλη με τίτλο «Ελληνικό Κάλλος, Ρωμαϊκός Ρεαλισμός και Ήχος Αρχαιοελληνικός».
Ο Δρ. Νίκος Ξανθούλης, συνθέτης, Καλλιτεχνικός Σύμβουλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών και Αντεπιστέλλον μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής και καθηγητής σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο από το 2004 έως το 2016, παρουσιάζει την ιστορία των Τεχνών στην Ευρώπη, σε ένα σεμινάριο οκτώ δίωρων μαθημάτων, που θα γίνεται μία Κυριακή κάθε μήνα, στις 19:00 (εκτός από την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου που θα γίνει στις 18:00 το απόγευμα), από το Νοέμβριο του 2019 μέχρι και τον Ιούνιο του 2020, στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.
Από την εικόνα στον ήχο και τανάπαλιν, από τον ήχο στην εικόνα, το μεγαλείο της Ευρωπαϊκής Τέχνης θα ξεδιπλωθεί στο κοινό με έναν πρωτόγνωρο, ευφάνταστο και διασκεδαστικό τρόπο, που απευθύνεται σε όλους, ακόμη και σε παιδιά.
Μιλάμε για Ευρωπαϊκή τέχνη, αλλά ξεκινάμε από την αρχαία ελληνική τέχνη, εξήγησε ο κ. Ξανθούλης, «αποκαλύπτοντας» ότι στην αυριανή πρώτη διάλεξη, που έχει τίτλο Ελληνικό Κάλλος, Ρωμαϊκός Ρεαλισμός και Ήχος Αρχαιοελληνικός ο ίδιος παίξει αρχαιοελληνική μουσική! Αξίζει να σημειωθεί ότι η δεύτερη και τελευταία για το 2019 συνάντηση με τον Νίκο Ξανθούλη είναι προγραμματισμένη για τις 8 Δεκεμβρίου με θέμα: Από το Φιλοσοφικό Φως του Βυζαντίου στην Επανάσταση του Τζιόττο ή αλλιώς τι ακούστηκε στα θυρανοίξια της Capella Scrovengi.
 
Λυρική μουσική στις «Μουσικές του Κόσμου» αύριο το βράδυ 
Ο κύκλος «Μουσικές του Κόσμου» διοργανώνεται για 5η συνεχόμενη χρονιά και στόχο έχει να «αγκαλιάσει» όλα τα είδη της μουσικής έκφρασης, από την Παράδοση στην Τζαζ και από τον Κλασικισμό στην σύγχρονη δημιουργία. Στο πλαίσιό τους αυτή την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, μετά την διάλεξη του κ. Ξανθούλη, επίσης στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, στις 20:30, δέκα νέοι λυρικοί τραγουδιστές που συμμετείχαν στο Masterclass λυρικού τραγουδιού και σκηνικής παρουσίας, το οποίο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας», επιστρέφουν στην Καλαμάτα για ένα Gala φωνητικής μουσικής, καθοδηγούμενοι από τον κόντρα-τενόρο Άρη Χριστοφέλλη και τον σκηνοθέτη Παναγιώτη Αδάμ, ενώ ο Γιάννης Αερινιώτης θα τους συνοδεύει στο πιάνο σε μια συναυλία – παράσταση με γνωστές Άριες της Όπερας αλλά και Lieder του Ρομαντισμού. Την καλλιτεχνική διεύθυνση του κύκλου έχει αναλάβει η Κατερίνα Παλαιολόγου, η οποία παρουσίασε εν συντομία και τις υπόλοιπες 3 μουσικές συναντήσεις που θ’ ακολουθήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου: 24/11, 8.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου βραδιά μουσικής της Μεσογείου με το σχήμα Νότιο Τόξο, που περιλαμβάνει 4 διακεκριμένους Έλληνες μουσικούς κι έναν χορευτή, 30/11 στο στούντιο του Μεγάρου Χορού ντόπιο μουσικό σύνολο θα παρουσιάσει μουσικές του Μεσαίωνα και 7/12 στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής θα γίνει μια ιδιαίτερη συναυλία με λόγια οθωμανική μουσική.
 
Αυλαία στις 10 Νοεμβρίου για το 9ο Φεστιβάλ Κιθάρας 
Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής και στις 21:00 θα ξεκινήσει το 9ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας, που θα φιλοξενήσει κιθαριστές της πόλης αλλά και τον νικητή του 8ου Φεστιβάλ, Παναγιώτη Τζώρτζη. Το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας έκανε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους κιθαριστές της πόλης για μια βραδιά αφιερωμένη σε αυτούς και τρεις από αυτούς δέχτηκαν να εμφανιστούν σε αυτή την εναρκτήρια συναυλία του Φεστιβάλ.
Οι Θοδωρής Παναγόπουλος, Γιώργος Χόχωλης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας, Αντώνης Κουφουδάκης, θα συμπράξουν σε μια βραδιά με διάσημα έργα του κιθαριστικού ρεπερτορίου, αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις του Θ. Παναγόπουλου. Στην συναυλία θα συμμετέχει και ο πιανίστας Λουκάς Γεώργας.
Η συνέχεια προβλέπεται εξίσου γοητευτική, καθώς στην Καλαμάτα θα βρεθεί στις 14 Δεκεμβρίου το καλύτερο ντουέτο κιθάρας στον κόσμο, το Duo Melis, αποτελούμενο από τον Αλέξη Μουζουράκη και τη Susana Prieto, ενώ αργότερα θα δώσει ρεσιτάλ ο Δημήτρης Κοτρωνάκης στο πλαίσιο παγκόσμιας περιοδείας. Επίσης, μεταξύ άλλων, ο λαϊκός τραγουδιστής Μπάμπης Τσέρτος θα συμμετάσχει σε πρόγραμμα έκπληξη με ένα σπουδαίο κιθαριστή, ενώ οι εκδηλώσεις θα κλείσουν στο Μέγαρο Χορού με παράσταση flamenco και με τη συμμετοχή 6 σολίστ από την Ανδαλουσία της Ισπανίας.
Με πολύ θερμά λόγια για την ποιότητα και τον αντίκτυπο του θεσμού μίλησαν τόσο ο Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Στάθης Γυφτάκης, όσο και ο Αντώνης Κουφουδάκης, Καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ κιθάρας και ουσιαστικά ιδρυτής μαζί με τον τότε επικεφαλής του Ωδείου, Γιάννη Μαλλούχο. «Είμαστε ένα δυνατό τιμ, μαζί με τον Δήμο, τη Φάρις και το σύλλογο γονέων-κηδεμόνων των καλλιτεχνικών σχολών «Τέρψις» σχολίασε ο κ. Κουφουδάκης.
Τέλος, το πρωί της ημέρας έναρξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας (10/11) το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας θα ανοίξει τις πόρτες του –βρίσκεται πάνω από τον  Μητροπολιτικό Ι.Ν. της Παναγίας Υπαπαντής- με στόχο να «συστηθεί» σε μικρούς και μεγάλους, μέσα από ξεναγήσεις σε χώρους και όργανα, παρουσίαση καθηγητών, μουσικά παιχνίδια, αλλά και μια συναυλία με όλα τα όργανα που διδάσκονται εκεί.
Χ.Ε.