Διεθνές Συνέδριο Ανάπτυξης και Οικονομίας (I.CO.D.ECON), ο άνθρωπος που το εμπνεύστηκε, κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Δημήτρης Πετρόπουλος, μιλά στο «Θ»
Πριν από χρόνια δειλά δειλά μια ομάδα ακαδημαϊκών αποφάσισε να διοργανώσει ένα συνέδριο με αντικείμενο την οικονομία και την ανάπτυξη. Συνέδριο διακρατικό, αφού συμμετείχαν και πανεπιστήμια εκτός Ελλάδας.
Κάπως έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε το Διεθνές Συνέδριο Ανάπτυξης και Οικονομίας (I.CO.D.ECON), το οποίο διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με συνδιοργανωτές το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας Βουλγαρίας, το Πανεπιστήμιο Ιασίου Ρουμανίας και το Κρατικό Δημοσιονομικό Ινστιτούτο Τασκένδης Ουζμπεκιστάν.
Λίγο πριν από την έναρξη, που είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 10.30 το πρωί στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στον Αντικάλαμο, μιλήσαμε με τον άνθρωπο που εμπνεύστηκε και με πολύ κόπο δημιούργησε το Διεθνές Συνέδριο Ανάπτυξης και Οικονομίας. Ο λόγος στον κοσμήτορα της Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Δημήτρη Πετρόπουλο.
-Μιλήστε μας για την ιδέα όταν ξεκίνησε και την εξέλιξη του Διεθνούς Συνεδρίου Ανάπτυξης και Οικονομίας…
Το Διεθνές Συνέδριο Ανάπτυξης και Οικονομίας ξεκίνησε το 2015. Δεν ήταν κάτι που είχαμε προγραμματίσει. Συζητώντας στο τηλέφωνο με το συνάδελφο και φίλο και τον τωρινό αντιπρόεδρο του συνεδρίου, προέκυψε η ιδέα. Στη συνέχεια η ιδέα ωρίμασε. Τη μοιραστήκαμε με άλλους συναδέλφους και από άλλα πανεπιστήμια και έτσι έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που είναι υποστηρικτές αυτού του συνεδρίου. Μέσω αυτής της συνεργασίας έχουν προκύψει και άλλες συνέργειες.
-Ποιοι είναι οι στόχοι του συνεδρίου;
Από τη διοργάνωση του 1ου Συνεδρίου Ανάπτυξης και Οικονομίας το 2015 είχαμε θέσει τρεις στόχους. Πρώτον, να δώσουμε βήμα σε νέους συναδέλφους και ερευνητές. Δεύτερον, να αξιοποιήσουμε καταξιωμένους καθηγητές ως εισηγητές και κεντρικούς ομιλητές. Τρίτον, η διασύνδεση του συνεδρίου με την τοπική κοινωνία. Όλα αυτά τα χρόνια χαιρόμαστε που εκπληρώνονται και οι τρεις παραπάνω στόχοι.
Στο φετινό συνέδριο κεντρικοί ομιλητές είναι ο Κώστας Γουλιάμος, πρώην πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (EUC) και πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Οικονομία και τη Διοίκηση (IREM) και ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρόεδρος του ΚΕΠΕ, με τις ομιλίες: «Στρατιωτικοποίηση της Κοινωνίας – από την “οικονομία της γνώσης” στην “οικονομία του πολέμου”», «Τι μάθαμε από την εφαρμογή των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα» αντίστοιχα.
Τέλος, ο τρίτος στόχος εκπληρώνεται με την υλοποίηση στους χώρους του συνεδρίου έκθεσης Φωτογραφίας και Ζωγραφικής.
-Πώς ήταν το συνέδριο στα χρόνια της πανδημίας;
Το συνέδριο διεξάγεται κάθε δύο χρόνια. Το προηγούμενο, το 2020, είχε προγραμματιστεί αρχικά για το Μάιο. Στη συνέχεια το μεταθέσαμε για τον Οκτώβριο, προσδοκώντας ότι η πανδημία θα έχει τελειώσει και τελικά το υλοποιήσαμε εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως.
Από το πρώτο συνέδριο είχαμε προβλέψει (και ίσως να ήμαστε τότε καινοτόμοι) τη δυνατότητα συμμετοχής μέσω skype, θέλοντας να δώσουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις εργασίες τους σε συναδέλφους και ερευνητές οι οποίοι για διάφορους λόγους αδυνατούσαν να παραστούν δια ζώσης. Βέβαια, η δια ζώσης συμμετοχή παρέχει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης, τη δυνατότητα γνωριμιών. Θεωρώ ότι μας έχει λείψει η φυσική παρουσία σε συνέδρια, σεμινάρια κ.λπ.
-Ποιοι μπορούν να το παρακολουθήσουν και τι θεωρείτε ότι θα αποκομίσουν ;
Εισηγητές στο συνέδριο είναι καθηγητές πανεπιστημίων, ερευνητές, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές. Αυτοί παρουσιάζουν τα αποτελέσματα πρωτότυπων εργασιών τους και ερευνών τους.
Η αλληλεπίδραση κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τούς βοηθά να ολοκληρώσουν ή και να βελτιώσουν το έργο τους. Βέβαια, το συνέδριο είναι ανοικτό και δωρεάν προς το ευρύ κοινό και αυτό είναι επιθυμητό από εμάς.
Θέλοντας να προσελκύσουμε περισσότερους πολίτες που ενδιαφέρονται για τις θεματικές του συνεδρίου, οι κεντρικές ομιλίες γίνονται στα ελληνικά, με ταυτόχρονη μετάφραση στα αγγλικά για τους αλλοδαπούς.
-Πώς έχει επηρεάσει η πανδημία, αλλά και κυρίως ο πόλεμος την ανάπτυξη και την οικονομία τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και παγκόσμια;
Η πανδημία – κάτι πρωτόγονο για το σύγχρονο κόσμο – εκτός από τα προβλήματα που σχετίζονται άμεσα με τον ιό και ό,τι αλλαγές επέφερε σε μετακινήσεις, συνήθειες κ.λπ., οδήγησε και στην αναδιανομή πλούτου και εισοδημάτων, καθώς και αλλαγές στις συναλλαγές μας, όπως π.χ. η ραγδαία αύξηση των αγορών μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων, κάτι το οποίο συνεχίζεται και μετά την πανδημία.
Όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία – να ελπίσουμε ότι θα λήξει άμεσα –, ακόμη στη χώρα μας δεν έχουμε διαπιστώσει επίδραση στην οικονομία. Οι αυξήσεις στις τιμές δε σχετίζονται με τον πόλεμο, απλώς συνδέονται-δικαιολογούνται λόγω του πολέμου. Οι αυξήσεις στις τιμές – στις πρώτες ύλες και κυρίως στην ενέργεια – σχετίζονται με την αισχροκέρδεια, με την αδυναμία-μη επιθυμία ελέγχου από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση