Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, με τις φωνές και τις εντάσεις να μη λείπουν εξαιτίας της αύξησης τελών που θα ισχύσει, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων στη μονάδα της Καλλιρρόης.
Εντάσεις υπήρξαν και σε άλλα σημεία της συνεδρίασης, όπως και αλληλοχαρακτηρισμοί, κάτι βέβαια γνώριμο για όσους παρακολουθούν το συγκεκριμένο συμβούλιο.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον Γιάννη Λάσκαρη, ο οποίος εξέφρασε φόβους για πιθανό κλείσιμο και του καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας που λειτουργεί στη Μεσσήνη. Έτσι ζήτησε από το Σώμα να είναι σε εγρήγορση και να προβεί σε κινήσεις για να μην υπάρξει τέτοιος κίνδυνος.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην έλλειψη ΑΤΜ στην επικράτεια του Δήμου και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στην Καρδαμύλη υπάρχουν περισσότερα μηχανήματα από όσα υπάρχουν σε όλο το Δήμο Μεσσήνης.
Κλείνοντας πρότεινε ο Δήμος να τιμήσει τους εκτελεσθέντες Νησιώτες από τους Γερμανούς της 6ης Ιουνίου του 1944.
Τα εγκαίνια του Δημοτικού Σχολείου Πεταλιδίου και τα email που δεν έφτασαν
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο τέως δήμαρχος Μεσσήνης, ο οποίος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη μη πρόσκλησή του στα εγκαίνια του Δημοτικού Σχολείου Πεταλιδίου.
Χαρακτηριστικά είπε ότι μαζεύτηκαν άτομα που δεν ήξεραν καν πού είναι το σχολείο και όχι αυτοί που αγωνίστηκαν για την κατασκευή του.
Στη συνέχεια χαρακτήρισε το δήμαρχο Μεσσήνης ως «Ερντογάν», καθώς θέλει ό,τι έργο γίνεται να φαίνεται ότι είναι δικό του.
Απαντώντας ο δήμαρχος Μεσσήνης ανέφερε ότι είχαν σταλεί προς όλους τους συμβούλους προσκλήσεις με email, με τον τέως δήμαρχο να αντιδρά λέγοντας ότι δεν έλαβε, κάτι που υποστήριξαν και άλλα μέλη της αντιπολίτευσης, με τους τόνους εκείνη τη στιγμή να ανεβαίνουν. Τότε ο κ. Τσώνης σηκώθηκε και παρέδωσε το κινητό του στο σημείο που υπάρχει τεχνική υποστήριξη του συμβουλίου, ζητώντας να ελεγχθεί.
Κλείνοντας το θέμα ο Γιώργος Αθανασόπουλος ανέφερε ότι θα σταλούν τα αποδεικτικά αποστολής των email.
Τα του πανηγυριού
Το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης που τέθηκε προς συζήτηση ήταν ο απολογισμός του πανηγυριού και, όπως ενημέρωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Αθανασακόπουλος, τα έσοδα ανήλθαν στα 89.906 ευρώ.
Στη συνέχεια, παίρνοντας το λόγο, ο Τάσος Τσερπές θέλησε να επισημάνει κάποιες αστοχίες, όπως τις χαρακτήρισε, με πρώτη αυτή του περιπτέρου της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Κατά τον ίδιο, θύμιζε περίπτερο της ΔΕΘ και είχε ως αποτέλεσμα να κρύβει το κάτω μέρος της πλατείας, ενώ πρόσθεσε ότι το Επιμελητήριο απουσίασε, τελικά, από το περίπτερο.
Επίσης, αναφέρθηκε στην κακή εικόνα που δημιούργησαν κάποια πάρκινγκ επί πληρωμή που είχαν στηθεί στην οδό Σωτήρη Πατατζή, ενώ πρόσθεσε ότι κάποιοι που δε στάθμευσαν εκεί του κατήγγειλαν ότι βρήκαν τα τζάμια των οχημάτων τους σπασμένα.
Τέλος, αναφέρθηκε στην κακή κατάσταση που κυριαρχούσε στις τουαλέτες στην Πανηγυρίστρα και υποστήριξε ότι αυτό πρέπει να αλλάξει.
Με τη σειρά του ο Χρήστος Καρύδης είπε ότι έγιναν προσπάθειες για το φετινό πανηγύρι, με κυριότερη να αυξηθούν τα έσοδα για το Δήμο.
Επίσης, ενημέρωσε το Σώμα ότι υπήρξαν έμποροι που του είπαν ότι πλήρωσαν παραπάνω για τις θέσεις τους, παρότι δεν υπήρξε αύξηση από την πλευρά του Δήμου.
Παίρνοντας ξανά το λόγο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ανέφερε ότι κι αυτός «είδε» κάποια προβλήματα που θα προσπαθήσει να λυθούν, ενώ κάλεσε τους συμβούλους να κάνει ο καθένας τις προτάσεις του, προκειμένου να υπάρξει βελτίωση του πανηγυριού.
Τελευταίος το λόγο πήρε ο δήμαρχος Μεσσήνης, αναφέροντας ότι ήταν το πρώτο πανηγύρι που πραγματοποιεί η συγκεκριμένη Δημοτικού Αρχή και με το δεδομένο ότι υπήρχε περίπτωση να μη διεξαχθεί λόγω Covid, είναι ικανοποιημένος.
Όσο για το περίπτερο της Περιφέρειας, είπε ότι δεν ήταν ό,τι καλύτερο, αλλά υπήρχαν φόβοι για τον καιρό, οπότε επιλέχθηκε αυτή η λύση. Πάντως, υποστήριξε ότι βοήθησε στην εξωστρέφεια του Δήμου και αρκετός κόσμος πέρασε από αυτό.
Σχετικά δε με τις τουαλέτες, παρατήρησε ότι πρέπει να δημιουργηθούν σύγχρονες.
Η αύξηση των δημοτικών τελών λόγω της διαχείρισης των απορριμμάτων
Το θέμα που δυναμίτισε ακόμα περισσότερο τη συνεδρίαση ήταν το δεύτερο και είχε να κάνει με τον καθορισμό τελών.
Ξεκινώντας την εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Δημήτρης Αθανασακόπουλος, έκανε γνωστό ότι όλα τα τέλη για το 2023 παραμένουν ίδια, εκτός εκείνου του ηλεκτροφωτισμού και της καθαριότητας, καθώς ο Δήμος έχει να αντιμετωπίσει το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, κόστος που έχει αρνητική απόκλιση ύψους 577.914,55 ευρώ, με τις αυξήσεις στο συγκεκριμένο τέλος να έχουν ως εξής: Στις κοινότητες από 1,20 το τέλος διαμορφώνεται στο 1,5 ευρώ, στην παραλιακή ζώνη από 1,32 διαμορφώνεται στα 1,65 ευρώ και, τέλος, στην πόλη της Μεσσήνης από 1,36 στα 1,70 ευρώ.
Πρόσθεσε δε ότι η αναπροσαρμογή γίνεται μόνο για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Αθανασόπουλος εξεδήλωσε «την ευτυχία του» που από την 1η Ιανουαρίου τελειώνει η χωματερή στα Λιμενικά, μέρα που- όπως σχολίασε- ο Δήμος περίμενε χρόνια, ενώ πάντα υπήρχε μια αμφιβολία για το αν θα συμβεί ποτέ.
Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η αύξηση του συγκεκριμένου τέλους δεν έχει σχέση με τον ηλεκτροφωτισμό, αλλά μόνο με τα απορρίμματα.
Ξεκινώντας τις ερωτήσεις ο Τάσος Τσερπές ζήτησε να μάθει πώς θα γίνεται η μεταφορά των απορριμμάτων μέχρι την Καλλιρρόη, αφού ο σταθμός μεταφόρτωσης που προβλέπεται δε θα έχει δημιουργηθεί μέχρι να αρχίσει η μεταφορά.
Ο δήμαρχος του απάντησε ότι θα τα μεταφέρουν τα απορριμματοφόρα, με το κόστος να έχει υπολογιστεί.
Στη συνέχεια ο κ. Τσερπές ζήτησε να γίνει συζήτηση ώστε να λειτουργήσει ξανά το τρένο και τα απορρίμματα να φθάνουν στην Καλλιρρόη με αυτό, ενώ έκανε γνωστό ότι καταψηφίζει το θέμα.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο τέως δήμαρχος Μεσσήνης, ο οποίος δήλωσε ότι η ενημέρωση που γίνεται στο Σώμα για ένα τόσο σοβαρό θέμα και ειδικότερα τα απορρίμματα είναι ελλιπής, ενώ κατηγόρησε το δήμαρχο Μεσσήνης ότι, αντί να μιλά για αυτά, μεταφέρει τη συζήτηση στην ενέργεια.
Επίσης, ζήτησε το έξτρα κόστος να βρεθεί από εξοικονόμηση ενέργειας στο Δήμο, ενώ κατηγόρησε τον Γιώργο Αθανασόπουλο ότι κάνει τα πάντα ώστε ο Δήμος να μην έχει έσοδα.
Με της σειρά του ο Γιάννης Λάσκαρης καταψήφισε το θέμα, υποστηρίζοντας ότι είναι κατά των χρεώσεων, ενώ ζήτησε ενημέρωση για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων.
Κατά ήταν και ο Χρήστος Καρύδης, ο οποίος ζήτησε να εξετασθούν άλλοι τρόποι για να βρεθούν τα παραπάνω χρήματα.
Τελικά, το θέμα τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία και υπερψηφίστηκε.
Κλείνοντας το ζήτημα και ουσιαστικά τη συνεδρίαση, αφού τα υπόλοιπα θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα, ο δήμαρχος Μεσσήνης ευχαρίστησε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, την υπηρεσία για το αποτέλεσμα, αλλά και τους συμβούλους που ψήφισαν υπέρ και κατά τον ίδιο έδειξαν στάση ευθύνης και είπαν όχι στο λαϊκισμό και τη δημαγωγία.
Πρόσθεσε δε ότι ο Δήμος σε λίγο καιρό αλλάζει πρόσωπο, αφού τελειώνει οριστικά με το ζήτημα των απορριμμάτων.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση