Ραγδαία αύξηση των εμβολιασμών με την τέταρτη αναμνηστική δόση κατά του κορωνοϊού σημειώνεται τον τελευταίο μήνα στο Εμβολιαστικό Κέντρο του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας, με αρκετούς πλέον ανθρώπους να σπεύδουν να κλείσουν το ραντεβού τους.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τους θερινούς μήνες ο κόσμος είχε χαλαρώσει, όμως τώρα που έχει μπει το φθινόπωρο και ο επερχόμενος χειμώνας μπορεί να φέρει μαζί του νέο κύμα της πανδημίας, έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται για τον εμβολιασμό του.
Με την αναμνηστική δόση εμβολιάζονται πλέον στο συγκεκριμένο κέντρο πάνω από 150 άτομα τις ημέρες εμβολίασης.
Αυξάνονται καθημερινά
Στο Εμβολιαστικό Κέντρο Καλαμάτας κάθε Δευτέρα γίνονται εμβολιασμοί με την πρώτη δόση, ενώ κάθε Τρίτη και Πέμπτη γίνονται με την αναμνηστική.
Από τον Ιούλιο και μετά στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας άρχισαν να αυξάνονται τα ραντεβού που έκλεινε ο κόσμος για να εμβολιασθεί. Έτσι, τον Ιούνιο έγιναν συνολικά 150 εμβολιασμοί, ενώ τον Ιούλιο 400. Και ο Αύγουστος έκλεισε με 400 εμβολιασμούς, ενώ το Σεπτέμβριο αυξήθηκαν σε 480. Τον Οκτώβριο, όμως, σχεδόν διπλασιάσθηκαν και ο μήνας έκλεισε με 876.
«Ο κόσμος έχει αρχίσει να έρχεται. Είναι η επικαιροποιημένη δόση και αφορά στις παραλλαγές της Όμικρον 4 και 5. Κι αν λάβουμε υπόψη μας ότι η “5” είναι αυτή που κυριαρχεί κατά 90% σε αυτούς που νοσούν, το συμπέρασμα είναι ότι θα βοηθήσει», σημείωσε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας, Παναγιώτης Κατσαφάδος.
Αναμένεται αύξηση
Για τον επερχόμενο χειμώνα αυτό που τρομάζει τους επιστήμονες είναι ο συνδυασμός και η ταυτόχρονη νόσηση από γρίπη και κορωνοϊό, ενώ περιμένουν αύξηση των κρουσμάτων. «Ακούγοντας όσα λένε από την επιτροπή εμβολιασμού, διαπιστώνω ότι είναι λίγο “μουδιασμένοι”. Βλέπω ότι περιμένουν μια αύξηση κρουσμάτων, η οποία θα κορυφωθεί περί τα μέσα Νοεμβρίου. Λίγο τα τριήμερα, λίγο ότι είμαστε πιο απρόσεκτοι, αναμένεται αυτή η αύξηση. Στους περισσότερους, είτε είναι η πρώτη φορά είτε η δεύτερη που νοσούν με αυτή την παραλλαγή του ιού που κυκλοφορεί, τα συμπτώματα είναι ελαφριά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε άτομα ή που δεν έχουν συμπτώματα, ή έχουν ένα απλό πυρετό 1-2 ημέρες. Για κάποιον αυτό μπορεί να μη λέει τίποτα, αλλά για έναν που έχει υποκείμενο νόσημα, μπορεί να τον οδηγήσει στη ΜΕΘ. Υπάρχουν πάρα πολλοί που έχουν έναν πονόλαιμο ή ένα μικρό πυρετό και δεν πάνε καν να κάνουν τεστ, με αποτέλεσμα, αν είναι θετικοί, να το διασπείρουν και μπορεί να το μεταδώσουν σε κάποιον που θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του», πρόσθεσε ο κ. Κατσαφάδος.
Δε μένουν καραντίνα
Επίσης, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας τόνισε πως έχει γίνει μάρτυρας περιστατικών που, ενώ κάποιοι βγαίνουν θετικοί, δε σταματούν από τη δουλειά τους: «Αυτό συμβαίνει κυρίως με ιδιώτες. Ο δημόσιος υπάλληλος θα φυλαχθεί εύκολα, γιατί ξέρει ότι δε θα χάσει το μισθό του. Ο ιδιώτης δυστυχώς, ακόμα και από συναδέλφους έχω ακούσει τη φράση “βγήκα θετικός αλλά δε θα το κλείσω το ιατρείο”».
Πρόβλημα, όπως είπε, δημιουργεί και η σύσταση του ΕΟΔΥ ότι μένεις πέντε ημέρες στο σπίτι και μετά, αν δεν έχεις συμπτώματα, και θετικός να είσαι, επιστρέφεις στη δουλειά σου. «Τώρα να κάθεσαι δίπλα δίπλα με κάποιον που είναι ακόμα θετικός, δεν είναι ό,τι καλύτερο, αφού ξέρουμε ότι η μετάδοση γίνεται και με την επαφή αντικειμένων», σχολίασε ο κ. Κατσαφάδος.
Τέλος, επανέλαβε ότι η καλύτερη προστασία είναι το καλό πλύσιμο στα χέρια, η χρήση μάσκας όταν υπάρχει συνωστισμός και όσο γίνεται η αποφυγή χώρων με συνωστισμό.
Της Βίκυς Βετουλάκη