Ευθύνες… μοίρασε ο Νίκας για τις καταστροφές στον Ταϋγετο και στη Δυτική Καλαμάτα

Ευθύνες… μοίρασε ο Νίκας για τις καταστροφές στον Ταϋγετο και στη Δυτική Καλαμάτα

Με δύο μέτρα και δύο σταθμά ο Παναγιώτης Νίκας
 
 
Ευθύνες μοίρασε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο δήμαρχος Καλαμάτας και υποψήφιος Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας για όσα συνέβησαν στο Δήμο, τις προηγούμενες ημέρες με τα έντονα φαινόμενα κακοκαιρίας.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στα χωριά του Ταϋγέτου ευθύνης του δήμου Καλαμάτας είναι πολύ μικρότερα, σε σχέση με αυτά που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Μάλιστα, σχολίασε ότι καμία κυβέρνηση από το 2007 και μετά, όπου και κατακάηκε το βουνό, δεν ενδιαφέρθηκε σοβαρά για την κατάσταση που δημιουργήθηκε, εκτός από τη σημερινή και ειδικότερα τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση!
Επιπρόσθετα, δίνοντας κι έναν τόνο αισιοδοξίας στις δηλώσεις του, επεσήμανε ότι μέχρι το Πάσχα θα είναι εντελώς διαφορετική η κατάσταση, σε σχέση με αυτή που παρουσιάζεται τώρα στην περιοχή των χωριών, ύστερα από τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις. Επεσήμανε δε, ότι «το βουνό είναι γερό, δεν επήλθε καταστροφή, κανένα χωριό δεν αποκλείσθηκε και ζημιές υπάρχουν, αλλά είναι αντιμετωπίσιμες», ενώ δεν υφίσταται κανένα ζήτημα μετεγκατάστασης οικισμού ή σπιτιού.
Ο Π. Νίκας τόνισε ότι από τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις «στην Αλαγονία καταστράφηκαν υποδομές, στο δυτικό τμήμα του Δήμου όμως καταστράφηκαν σοδειές», με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για τους αγρότες, στην περιοχή από τον Άγιο Φλώρο μέχρι τις Γουλιμίδες. Το τελευταίο γεγονός συνέδεσε ευθέως με την εγκατάλειψη των υποδομών του ΓΟΕΒ, ο οποίος διαθέτει «δίκτυο μεγαλούργημα», το οποίο όμως είναι «εγκαταλελειμμένο, ρημαγμένο, ακαθάριστο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Π. Νίκας.
 
Τα…δημοτικά προβλήματα
 
Με την εργολαβία έκτακτης παρέμβασης, ύψους 60.000 ευρώ, που είναι ενεργή στον Ταΰγετο, ο Δήμος Καλαμάτας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των υποδομών, επιδιώκοντας κρατική στήριξη ποσού 500.000 από την έκπτωση της εργολαβίας ασφαλτοστρώσεων με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενης από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Επίσης, θα υποβάλει άμεσα αίτημα για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλης της περιφέρειάς του. Αυτό θα διευκολύνει τις εργασίες αποκατάστασης των υποδομών του ορεινού όγκου, καθώς και εκείνων στον πεδινό τομέα όπου τα χωράφια κατακλύστηκαν από νερά και οι αγρότες ζημιώθηκαν σε επαγγελματικές υποδομές και εξοπλισμό.
Ο Π. Νίκας σημείωσε πως, σύμφωνα με όσα διεπίστωσαν οι γεωλόγοι του ΙΓΜΕ που έκαναν αυτοψία στην περιοχή Αλαγονίας ύστερα από αίτημα του Δήμου από 17/1/2019, οι κατοικίες που έχουν πρόβλημα είναι 7 (3 στην Πάνω Μεριά Αλαγονίας, 2 στο Μαχαλά και από μία σε Λαδά και όρια Αρτεμισίας – Λαδά) σε σύνολο περίπου 2.000 κτηρίων.
 
Τα…περιφερειακά προβλήματα
 
Όσο ο δήμαρχος υποβάθμισε τα προβλήματα ευθύνης του δήμου Καλαμάτας, τόσο πιο οξύς γινόταν στην κριτική του απέναντι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη.
Ειδικότερα, για τον εθνικό δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης όπου υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, είπε ο Π. Νίκας, τονίζοντας τα εξής ενώ επεδείκνυε σχετικές φωτογραφίες: «Ιδού αυτό το κομμάτι του εθνικού δρόμου που έπεσε. Κατασκευάστηκε το 2015 από την Περιφέρεια. Πάνω σ’ αυτό κάθεται ο Περιφερειάρχης και κάνει δηλώσεις. Πρέπει να εξηγήσει ο Περιφερειάρχης που το κατασκεύασε, τι έγινε, τι συνέβη. Δεν φταίει για όλα ο Θεός ούτε η φύση. Τι συνέβη; Σκεφτείτε να ήμαστε και στις Άλπεις ή σε καμιά πιο δύσκολη περιοχή», ενώ αναφέρθηκε και σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινής, όπου αναφέρεται πως το πρόβλημα δεν είναι τόσο γεωλογικό, όσο κατασκευών. Ο Π. Νίκας προσέθεσε πως δεν ξέρει τι γίνεται με τα 3 εκατ. ευρώ, «που δόθηκαν για ανακατασκευές και βελτιώσεις του εθνικού δρόμου προς τη Σπάρτη – πρέπει να απαντήσει κάποιος – τα χρήματα τα οποία δόθηκαν στην Περιφέρεια». Τόνισε δε πως οι παρεμβάσεις του Δήμου Καλαμάτας στη δημοτική οδοποιΐα άντεξαν.
 
Το ρεπορτάζ της “Καθημερινής”
 
Στο επίμαχο ρεπορτάζ της αθηναϊκής εφημερίδας αναφέρονται τα εξής: “Το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), φορέας με μεγάλη εμπειρία σε θέματα κατολισθήσεων, βρίσκεται από το βράδυ της Δευτέρας στη Μεσσηνία με δύο κλιμάκια. Το πρώτο κλιμάκιο πραγματοποίησε αυτοψία στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης και το δεύτερο στα χωριά του Ταϋγέτου που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
 «Ο δρόμος Καλαμάτας – Σπάρτης έχει 4-5 σημαντικές θραύσεις σε μήκους 2-3 χιλιομέτρων και μερικές ακόμα σε άλλες θέσεις, στα όρια Λακωνίας και Μεσσηνίας», εξηγεί ο γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ Δημήτρης Τσαγκάς, που συνοδεύει τα δύο κλιμάκια.
«Στην περίπτωση του δρόμου, το πρόβλημα δεν είναι τόσο γεωλογικό όσο κατασκευαστικό. Τα αποστραγγιστικά έργα του δρόμου δεν επαρκούν πια, μην ξεχνάμε ότι κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’70. Θα προτείνουμε προσωρινά μέτρα για την ασφαλή επαναλειτουργία του δρόμου και παράλληλα πρέπει να ξεκινήσει μια συνολική μελέτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στον Ταΰγετο, είχαμε κατολισθήσεις στον ‘εδαφικό μανδύα’, τα πρώτα 2-3 μέτρα του εδάφους που είναι μαλακά υλικά. Τα προβλήματα ‘πυροδοτήθηκαν’ από τις βροχοπτώσεις και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν επηρεάσει το τοπικό οδικό δίκτυο ή τις θεμελιώσεις κτιρίων. Το υπουργείο Υποδομών θα στείλει κλιμάκιο μέσα στις επόμενες ημέρες να ελέγξει τα κτίρια από στατικής άποψης». Ασφαλώς, το δημοσίευμα περιγράφει την κατάσταση λίγο διαφορετικά από τις θεωρήσεις του Δημάρχου…
 
 
Ανάπτυξη με…τσίπουρα
 
Τέλος, ο Π. Νίκας ανέφερε πως η στήριξη της ανάπτυξης είναι θέμα της Περιφέρειας, γι’ αυτό και εφαρμόζονται «συγκεκριμένα προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ, προγράμματα τα οποία έχουν ξεδιπλωθεί στη Μάνη – και σωστά – με 12 εκατομμύρια ευρώ, στην ορεινή Γορτυνία, στην Κυνουρία».
 Δυστυχώς, δεν υπάρχει «ένα πρόγραμμα για αυτή την περιοχή (Αλαγονία), που – υποτίθεται – τόσο την αγαπάμε, ένα πρόγραμμα ενίσχυσης ιδιωτών. (…) Όταν μιλάμε, λοιπόν, για ανάπτυξη, μιλάμε για υποστήριξη ιδιωτικών επενδύσεων κυρίως. Και η Ευρώπη δίνει χρήματα γι’ αυτό. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε, τι προγραμματισμό κάνουμε».
Τόνισε χαρακτηριστικά: “Το άλλο που θέλω να σας πω και το οποίο έχει θιχτεί και μάλιστα με χασκόγελα πίνοντας τσίπουρα, είναι το ζήτημα της ανάπτυξης. Ανάπτυξη δεν μπορεί να κάνει ο Δήμος. Το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει να διαθέσεις χρήματα γι’ αυτό. Η ανάπτυξη είναι δουλειά της Περιφέρειας. Όταν μιλάμε λοιπόν για ανάπτυξη μιλάμε για υποστήριξη ιδιωτικών επενδύσεων κυρίως και η Ευρώπη δίνει χρήματα γι’ αυτό. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε γι’ αυτό, τι προγραμματισμό κάνουμε και τι ώθηση δίνουμε”.
 
 
«Δεν είμαι μέρος του τηλεοπτικού θεάματος»
 
 
Σε ερώτηση του “Θ” για την “απουσία” του από την περιοχή Αλαγονίας τις ημέρες των καταστροφικών βροχοπτώσεων, ο Δήμαρχος δήλωσε: “Έχω τη συνήθεια να μην επισκέπτομαι τις πληγείσες περιοχές με κάμερες και φωτογράφους και να εικονίζομαι / προβάλλομαι δίπλα σε κατεστραμμένες περιουσίες. Η δουλειά μας είναι η αθόρυβη παρουσία και αυτοψία, η αναζήτηση και η συνεργασία με τους ειδικούς και, τελικά, η γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών.
Η Δημοτική Αρχή, η Τεχνική Υπηρεσία, η Γεωτεχνική Υπηρεσία, η Δημοτική Αστυνομία κ.λπ. έχουν συνεχή και καθημερινή παρουσία. Γι’ αυτό και υπάρχει ανταπόκριση, κινητοποίηση, οι αναγκαίοι πόροι και οι απαιτούμενες μελέτες, ώστε μέχρι το Πάσχα να έχει αλλάξει η εικόνα της περιοχής.
Όποιος θεωρεί ως απόδειξη ενδιαφέροντος τις εικόνες περιοδεύοντος θιάσου, με φανφαρονισμούς και υποκριτικές οικειότητες, πάντοτε συνοδεία τσίπουρου, βρίσκεται μακριά από τη δική μας λογική”.
Δηλαδή η…απουσία του Πρωθυπουργού τις πρώτες ώρες της φονικής πυρκαγιάς το καλοκαίρι στο Μάτι είναι πλήρως δικαιολογημένες. Όπως και η απουσία του Δημάρχου στις πυρκαγιές του 2007 και στις πλημμύρες του 2016…
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη