Φραγμοί και όρια στη βραχυχρόνια μίσθωση ζητούν να μπουν οι τουριστικές επιχειρήσεις
Πλήρως ανεξέλεγκτη τείνει να γίνει η κατάσταση με τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, με τη Μεσσηνία στα μέσα πλέον Νοεμβρίου να έχει ακόμα προς διάθεση σχεδόν 1.500 ακίνητα, εκ των οποίων πάνω από 900 βρίσκονται στην Καλαμάτα!
Τα στοιχεία αντλήσαμε μόλις χθες από την πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb, ενώ ακόμα χειρότερη εμφανίζεται η κατάσταση στα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώνονται συνολικά από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σύμφωνα με αυτά, τον προηγούμενο μήνα, τον Οκτώβριο, ήταν τουλάχιστον για μια ημέρα διαθέσιμα, ή είχε γίνει κράτηση, συνολικά 2.967 ακίνητα στη Μεσσηνία!
Η όλη κατάσταση δημιουργεί ακραίο πρόβλημα στη μακροχρόνια μίσθωση που αναζητούν οικογένειες και φοιτητές, καθώς δεν μπορούν να βρουν σπίτι να στεγασθούν ή αναγκάζονται να καταβάλλουν υπέρογκα ποσά ως ενοίκιο. Την ίδια στιγμή που οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης κατέγραφαν αυτά τα νούμερα, άλλες πλατφόρμες, όπως ο spitogatos, για μακροχρόνιες ενοικιάσεις στην περιοχή της Καλαμάτας, είχε μόλις 99 καταχωρήσεις για μίσθωση κατοικίας… με τιμές αρκετά υψηλές και πάρα πολλά να είναι καταχωρημένα εδώ και πολύ καιρό.
Εκτός από τους πολίτες που αναζητούν μόνιμη κατοικία, πρόβλημα δημιουργεί η τόσο μεγάλη εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης και στον τουρισμό. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι με νέα του παρέμβαση ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ζητά από την κυβέρνηση να μπει φρένο σε αυτή την ξέφρενη πορεία, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για να επέλθει ισορροπία.
Επιλέγουν βραχυχρόνια
Μια έρευνα στην πιο γνωστή πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης, την Airbnb, δείχνει ότι οι Μεσσήνιοι και με έμφαση οι Καλαματιανοί, επιλέγουν, ακόμα και τώρα που βρισκόμαστε εκτός θερινής περιόδου, να νοικιάζουν τα ακίνητά τους με αυτή τη μορφή, παρότι η αγορά στενάζει για ενοικίαση μόνιμης κατοικίας.
Για κρατήσεις από σήμερα μέχρι και την Κυριακή, στην Καλαμάτα ήταν διαθέσιμα 888 ακίνητα, ενώ για την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου 1.084!
Επίσης, είναι εντυπωσιακά τα στοιχεία της Airdna για τους Δήμους της Μεσσηνίας και τα ακίνητα που δηλώθηκαν – έστω και για μία ημέρα – για βραχυχρόνια μίσθωση τον Οκτώβριο. Στο Δήμο Καλαμάτας καταγράφηκαν συνολικά 959 ακίνητα. Στο Δήμο Δυτικής Μάνης 704, στο Δήμο Πύλου- Νέστορος 702, στο Δήμο Μεσσήνης 290, στο Δήμο Τριφυλίας 299 και στο Δήμο Οιχαλίας 13 ακίνητα.
Από την άλλη πλευρά, η ενοικίαση μόνιμης κατοικίας, ιδιαίτερα στην Καλαμάτα, έχει γίνει μεγάλος βραχνάς για οικογένειες, καθώς όχι μόνο δε βρίσκουν ακίνητα προς διάθεση, αλλά χρειάζονται κι ένα μεγάλο μέρος του μισθού τους ή ακόμα και όλο το μισθό τους για ενοίκιο.
Να μπουν όροι
Ο ΣΕΤΕ ζητά, επιτέλους, να θεσπισθούν κανόνες για τη βραχυχρόνια μίσθωση και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συνολικά οι φορείς του τουρισμού θα απαιτήσουν από την κυβέρνηση να μπουν κανόνες και προϋποθέσεις.
Στη νέα επιστολή που έστειλε στην κυβέρνηση προτείνει ρυθμίσεις, προκειμένου να υπάρξουν κανόνες λειτουργίας και να σταματήσουν τα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού προς τα ξενοδοχεία.
Η επιστολή απευθύνεται στους υπουργούς Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, ενώ κοινοποιείται στο γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θάνο Πετραλιά.
Με την εν λόγω επιστολή ο ΣΕΤΕ επανέρχεται σε επιστολή που είχε στείλει τον Απρίλιο, οπότε γινόταν αναφορά σε νομοθετική ρύθμιση που πρέπει να υπάρξει για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Όπως επισημαίνει, κατά την κατάρτιση της πρότασής τους έλαβαν υπόψη:
-Την ανάγκη προστασίας της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας
-Την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος εύρεσης στέγης που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις σε πολλές περιοχές της χώρας
-Την προστασία των νομίμων τουριστικών επιχειρήσεων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που σε πολλές περιπτώσεις υφίστανται, καθώς πολλά παράνομα καταλύματα λειτουργούν «υπό το μανδύα» της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
-Την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, των Ασφαλιστικών Ταμείων και των Δήμων, με σκοπό την πιο δίκαιη κατανομή των αντίστοιχων υποχρεώσεων σε νόμιμες επιχειρήσεις και πολίτες.
Ο ΣΕΤΕ, λοιπόν, προτείνει να γίνουν οι εξής βασικές παρεμβάσεις:
-Πολυκατοικίες διαμερισμάτων: Προτείνεται να προβλεφθεί ρητά πως σε περίπτωση που το σύνολο των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών εκμισθώνεται με βραχυχρόνιες μισθώσεις, τότε αυτό να θεωρείται τουριστικό κατάλυμα, το οποίο θα πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη αδειοδότηση
-ΦΠΑ: Προτείνεται η απαλλαγή από ΦΠΑ του εισπραττόμενου μισθώματος να περιορίζεται μόνο στην περίπτωση που ο δικαιούχος του εισοδήματος είναι φυσικό πρόσωπο και έχει καταχωρίσει στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέχρι 2 ακίνητα στον ΑΦΜ του (εκ των οποίων το ένα από τα δύο ακίνητα θα πρέπει να έχει δηλωθεί ως ακίνητο στο οποίο ιδιοκατοικεί). Σε αντίθετη περίπτωση, καθώς και σε κάθε περίπτωση που δικαιούχος του εισοδήματος είναι νομικό πρόσωπο, τότε στο εισπραττόμενο μίσθωμα θα πρέπει να επιβάλλεται ΦΠΑ.
-Παρακράτηση φόρου: Προτείνεται να προβλεφθεί η υποχρέωση κάθε ψηφιακής πλατφόρμας να παρακρατά φόρο 5% επί του συνολικού αντιτίμου της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τον οποίο θα αποδίδει στη συνέχεια στο Δημόσιο.
-Μέγιστος αριθμός ακινήτων που εκμισθώνονται βραχυχρόνια ανά Δήμο: Προτείνεται να παρέχεται το δικαίωμα στους ΟΤΑ Α’ βαθμού να ορίσουν, έπειτα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τους, η οποία θα αιτιολογείται με βάση σχετική επιστημονική μελέτη, το μέγιστο αριθμό ακινήτων που μπορούν να εγγράφονται στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης για την περιοχή εντός των ορίων τους.
-Επιβολή δημοτικού φόρου: Προτείνεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις που συνάπτονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών να επιβάλλεται φόρος υπέρ των ΟΤΑ Α’ βαθμού, ο οποίος θα ισούται με ποσοστό 0,5% επί του αντιτίμου της μίσθωσης και θα αξιοποιείται από τους ΟΤΑ στην κάλυψη των αυξημένων δαπανών καθαριότητας, φωτισμού κ.λπ. που προκαλείται από τη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Της Βίκυς Βετουλάκη