Ρύθμιση για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb σχεδιάζει το υπουργείο Τουρισμού, καθώς υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα λειτουργούν 129.000 τέτοια καταλύματα, με τα διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο να εκτιμώνται στα 300 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton που παρουσιάστηκε στην ημερίδα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος «Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Επιπτώσεις στις πόλεις και στους πολίτες», η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα γιγαντώθηκε στα 3,3 δισ. ευρώ το 2022 από 2,96 δισ. ευρώ το 2019 και 1,42 δισ. ευρώ το 2016. Αντιστοιχεί πλέον για το 15% της συνολικής τουριστικής αγοράς. Ο αριθμός των ακινήτων που διατίθενται από τις πλατφόρμες ήταν 129.000 το 2022 από 57.000 το 2016.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, θα υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα στου επαγγελματίες διαχειριστές τέτοιων ακινήτων και στους νοικοκύρηδες που διαθέτουν το σπίτι τους μέσω Airbnb ή κάποιας άλλης πλατφόρμας. Επίσης, θα υπάρξεις σχεδιασμός ώστε να μπει πλαφόν στα ακίνητα που μπορούν να διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση στα αστικά κέντρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα όπου για παράδειγμα οι φοιτητές δυσκολεύονται να βρουν στέγη.
«Αποδεχόμαστε ασφαλώς το φαινόμενο, αλλά θέλουμε κανόνες», δήλωσε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός. Και εξήγησε ότι μέσα σε 10 χρόνια, η δραστηριότητα έχει γίνει καθετοποιημένη και επαγγελματική. «Δεν θα αφήσουμε ξενοδοχεία να παριστάνουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις», σημείωσε. Και εξήγησε ότι ανάμεσα στις συνέπειες του φαινομένου είναι η έλλειψη στέγης, η αλλαγή της φυσιογνωμίας των προορισμών αλλά και μια απειλή για την κοινωνική οργάνωση (καθώς γιατροί, δάσκαλοι κλπ αδυνατούν να βρουν στέγη στον τόπο εργασίας τους).
«Η Αθήνα πρέπει να κρατήσει τον χαρακτήρα της και να μην γίνει μια αρχαιολογική Ντίσνεϊλαντ», είπε ο δήμαρχος της πόλης, Κώστας Μπακογιάννης. Και τόνισε την ανάγκη να δοθεί στους δήμους η αρμοδιότητα ρυθμίσεων, καθώς όπως είπε, τα οριζόντια μέτρα δεν λειτουργούν.
Πηγή: moneyreview.gr