Η έναρξη τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών επίκειται και στη θαλάσσια περιοχή 10 (Κυπαρισσιακός κόλπος) και στο Ιόνιο, όπου δραστηριοποιείται η Helleniq Energy, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες.
Από τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών θα εξαρτηθεί αν θα ακολουθήσει ερευνητική γεώτρηση στην περιοχή του Κυπαρισσιακού το 2024.
Στο Κατάκολο, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν διαπιστωμένα αποθέματα (14 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και 1 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου). Αναμένεται δε η έκδοση της περιβαλλοντικής άδειας για την έναρξη της εκμετάλλευσης εκεί.
Οι εξελίξεις στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων πυκνώνουν μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τον περασμένο Απρίλιο, σε σύσκεψη στα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), για επιτάχυνση των ερευνών.
Εκτός από τα Ιωάννινα, τον Πρίνο και τη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης μια παραγωγική γεώτρηση στο Κατάκολο, όπου υπάρχει διαπιστωμένο κοίτασμα και η συνέχιση των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την έκβαση των ερευνών, στηριζόμενοι στα σεισμικά δεδομένα που έχουν συλλεγεί τα προηγούμενα χρόνια στις εν λόγω περιοχές, αλλά και στα “γεωλογικά ανάλογα” με γειτονικές χώρες (Αίγυπτος, Αλβανία, Ιταλία), όπου έχουν εντοπιστεί ή υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις για κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Ωστόσο, βεβαιότητα θα υπάρξει μόνο έπειτα από γεωτρήσεις.