Το «παρών» στην επίσημη πρεμιέρα και παρουσίαση προχθές το βράδυ της ταινίας «Στο Σύρμα» του Λεωνίδα Παπαδόπουλου, από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Αντώνη Κατσά (που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»), έδωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Πρόκειται για μια συγκλονιστική μαρτυρία, από το κολαστήριο της Μακρονήσου, εκεί που «σώπαιναν οι λύκοι, γιατί ουρλιάζανε οι άνθρωποι», που θα προβάλλεται σε α’ προβολή από αύριο 17 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους.
Την ταινία στον κινηματογράφο «STUDIO new star art cinema» παρακολούθησε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, αλλά και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.
Μιλώντας σχετικά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα imerodromos.gr, ο λογοτέχνης Αλέξανδρος Βαλσαμής σημείωσε ότι και μόνο με την παραγωγή της έχει καταφέρει να φέρει και πάλι μια περίοδο της ιστορίας που η άρχουσα τάξη προσπαθεί να αποσιωπήσει.
«Την ιστορική μνήμη δεν μπορούν να τη σβήσουν όσο κι αν προσπαθούν», επισήμανε και μίλησε για το θεατρικό κείμενο του Α. Κατσά, την έρευνα που καλείται να κάνει ο συγγραφέας για να βρει το κύριο της περιόδου που αναφέρεται, να επιλέξει τους χαρακτήρες του κ.ά.
Το σενάριο απομακρύνεται από συγκεκριμένα ιστορικά πρόσωπα, οι χαρακτήρες του είναι μυθοπλαστικά πρόσωπα, αλλά θέτει το πολιτικό διακύβευμα της περιόδου, την πίεση για να υπογράψουν δήλωση οι αγωνιστές, να αποκηρύξουν το ΚΚΕ. Τα γεγονότα δεν είναι πραγματικά με την έννοια ότι έχουν συμβεί, αλλά είναι αληθινά με την έννοια ότι αποτυπώνουν την αλήθεια του νησιού, τη συνθετότητα των χαρακτήρων, την ηθική υπεροχή των κομμουνιστών, του μεγαλείου του ψυχικού τους κόσμου.
Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι ίδιοι οι συντελεστές, οι δημιουργοί.
Ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος μίλησε για το χαμηλό κόστος της παραγωγής, για το δέσιμο της ταινίας με τη Μεσσηνία, όπου έγιναν σχεδόν στο σύνολό τους τα γυρίσματα, και με τον κόσμο της Καλαμάτας, καθώς όλοι οι ερασιτέχνες ηθοποιοί είναι από τοπικούς συλλόγους και ομάδες της πόλης.
Με τη σειρά του ο συγγραφέας Αντώνης Κατσάς μίλησε με συγκίνηση, τιμή και χαρά για την παρουσία όλου αυτού του κόσμου στην πρεμιέρα και ιδιαίτερα του Λάζαρου Κυρίτση, ο οποίος ήταν παρών στη συγκλονιστική ιστορία της σφαγής του 1948 στη Μακρόνησο.
Μίλησε ακόμα για την αποδοχή που συνάντησε το έργο (βιβλίο και θεατρικό αρχικά) στην Καλαμάτα, επισημαίνοντας ότι δείχνει την ανάγκη να γίνουν γνωστά τα γεγονότα, για να βγουν συμπεράσματα και να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις.