Σε μέτρια ακόμα επίπεδα εμφανίζονται οι προκρατήσεις για βραχυχρόνια μίσθωση στην Καλαμάτα για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες για διάφορες περιοχές της Ελλάδας ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.
Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Τουρισμού, όπως αποκάλυψε το «Χρήμα και Τουρισμός», απέστειλε επιστολή στην Booking, επισημαίνοντας την υποχρέωση της εταιρίας για ορθή παρουσίαση των καταλυμάτων, αναφορικά με το χαρακτηρισμό τους ως ξενοδοχεία, καταλύματα ή καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Χαμηλές προκρατήσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικτύου E-Real Estates, που αφορούν μόνο στη βραχυχρόνια μίσθωση, στην Καλαμάτα για ολόκληρο διαμέρισμα ή κατοικία και για τρεις διανυκτερεύσεις το κόστος για τα Χριστούγεννα είναι από 182 έως 400 ευρώ και οι προκρατήσεις φτάνουν στο 56%, ενώ για το ίδιο κατάλυμα και επίσης για τρεις διανυκτερεύσεις την Πρωτοχρονιά η τιμή είναι ίδια, από 182 έως 400 ευρώ και οι προκρατήσεις φτάνουν στο 54%.
Όπως αναφέρεται από το δίκτυο, τη φετινή χρονιά μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας φαίνεται να προγραμμάτισε νωρίς τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Το ταξίδι στο βουνό, ιδιαίτερα τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με τις προ-κρατήσεις που καταγράφονται στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της χώρας μας για τις εορταστικές ημέρες, για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι υψηλά.
Τα ποσοστά προ-κρατήσεων στο σύνολο των δημοφιλών χειμερινών προορισμών (Καλάβρυτα, Δημητσάνα, Τρίκαλα Κορινθίας κ.λπ.) είναι ήδη άνω του 80%, ενώ τις επόμενες ημέρες η κίνηση θα ενταθεί και τα ποσοστά προ-κρατήσεων θα αγγίξουν το 100%.
Όπως σημειώνεται, τα υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων που καταγράφονται αφορούν αποκλειστικά ακίνητα που διατίθενται και είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεν αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες ή/και πανσιόν.
Στο μεταξύ, με μια αυστηρή επιστολή προς την Booking ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, επισημαίνει την υποχρέωση της εταιρίας για ορθή παρουσίαση των καταλυμάτων, αναφορικά με το χαρακτηρισμό τους ως ξενοδοχεία, άλλα καταλύματα, καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, παρεμβαίνοντας στο θολό τοπίο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, γύρω από το οποία εσχάτως υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και με αφορμή παρεμβάσεις των φορέων του Τουρισμού.
Το «Χρήμα και Τουρισμός» αποκαλύπτει την επιστολή που απεστάλη στα αρμόδια στελέχη της Booking, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των αμέσως προσεχών ημερών θα αποσταλεί στην Expedia και ακολούθως στις υπόλοιπες πλατφόρμες καταλυμάτων.
Στην επιστολή ο κ. Κικίλιας, αφού τονίζει ότι «[…] Ο ρόλος των ψηφιακών πλατφορμών στην ενίσχυση της δυνατότητας κρατήσεων καταλυμάτων για μεμονωμένους ταξιδιώτες είναι σημαντικός, αυξάνοντας, έτσι, ετησίως, το μερίδιό τους στη συνολική αγορά» προχωρά στην ακόλουθη επισήμανση: «Για το λόγο αυτό καθίσταται σημαντικό να προχωρήσουμε σε ακριβή περιγραφή των παρεχόμενων υπηρεσιών, προκειμένου να αποτρέψουμε την παραπλάνηση των δυνητικών επισκεπτών».
Και εξηγεί: «Στις ιστοσελίδες που χρησιμοποιεί το booking.com κατά την αναζήτηση καταλύματος με την επιλογή “ξενοδοχείο”, η παρουσίαση των ξενοδοχείων λαμβάνει τις ακόλουθες μορφές:
–Καταλύματα που αναφέρονται στην κατηγορία των ξενοδοχείων, τα οποία στην πραγματικότητα αδειοδοτούνται ως ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα ή τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες ή βίλες
–Καταλύματα που αναφέρονται στην κατηγορία των ξενοδοχείων, ενώ είναι απλώς ιδιωτικές ιδιοκτησίες που προορίζονται για βραχυχρόνια μίσθωση
–Στη σχετική επιλογή του μενού σας σχετικά με την επιλογή ενός ξενοδοχείου που έχει βραβευτεί με αστέρι, εμφανίζεται η κατηγορία “ξενοδοχεία χωρίς αστέρια”. Πρόκειται για μια κατηγορία για την οποία δεν υπάρχει σήμερα νομική πρόβλεψη στην Ελλάδα
–Ξενοδοχεία ή άλλα καταλύματα παρουσιάζονται ως boutique hotels, χωρίς να έχουν λάβει τη διαπίστευση “boutique hotel” από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος που έχει τη σχετική αρμοδιότητα. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει διατηρήσει το σήμα “boutique hotel”, το οποίο απονέμει σε ξενοδοχεία που πληρούν συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις βάσει διαδικασίας διαπίστευσης (αριθμός καταχώρησης σήματος C258/9.12.2015). Το προαναφερθέν σήμα διαπίστευσης έχει συμπεριληφθεί ως προαιρετικό κριτήριο στον τρέχοντα κατάλογο προτύπων που χρησιμοποιούνται για την κατάταξη των ξενοδοχείων σε διάφορες κατηγορίες αστέρων
-Κατά την αναζήτηση καταλυμάτων στην πλατφόρμα booking.com με προορισμό την Αθήνα, διαπιστώθηκε ότι από τα συνολικά 458 καταλύματα, τα 151 παρουσιάζονται ως ξενοδοχεία ενώ δεν είναι κάτοχοι άδειας λειτουργίας ξενοδοχείου. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό παρανομίας 33%».
Και καταλήγει υπογραμμίζοντας: «Οι παραπάνω περιπτώσεις συνιστούν καταστρατήγηση των γραπτών νομικών διατάξεων και συγκεκριμένα:
–των διατάξεων της τουριστικής νομοθεσίας (Ν. 4276/2014 άρθρο 7, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει)
–των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή (Ν. 2251/1994 άρθρο 9, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει).
Με βάση τα παραπάνω, καλείστε να προσαρμόσετε τις προδιαγραφές που εμφανίζονται στην αναζήτηση ξενοδοχείων εντός της ελληνικής επικράτειας, βάσει του ισχύοντος νομικού καθεστώτος, σχετικά με την ακριβή διάκριση των ακινήτων που χρησιμοποιούνται για σκοπούς διαμονής».