Συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών, ενώ κατατίθεται το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ
Δύο κορυφώσεις της διαρκούς, κατά τους τελευταίους μήνες, σύγκρουσης του πολιτικού προσωπικού για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων αναμένεται να καταγραφούν το αμέσως προσεχές διάστημα. Αρχικώς μεθαύριο Δευτέρα με επίκεντρο νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που ζήτησε να πραγματοποιηθεί σύσσωμη η αντιπολίτευση, ενώ αμέσως μετά αναμένεται η κατάθεση, επεξεργασία και ψήφιση, που προγραμματίζεται από την εθνική αντιπροσωπεία έως τις 9 Δεκεμβρίου, του νομοσχεδίου σχετικά με την ΕΥΠ, τις επισυνδέσεις και τα κακόβουλα λογισμικά.
Οι διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής που είναι ανοιχτές σε πολλαπλές ερμηνείες πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ των κομμάτων. Στη μεθαυριανή συνεδρίαση έχουν κληθεί να προσέλθουν οι κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, Γιάννης Λαβράνος, Φέλιξ Μπίτζιος και Ταλ Ντίλιαν. Από την κυβερνητική πλευρά σημειώνεται πως η διαδικασία θα κινηθεί όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος, καθώς υπάρχει τόσο η μυστικότητα της συνεδρίασης όσο και η επίκληση του απορρήτου, που πάντως έχουν αμφισβητηθεί. Στο διά ταύτα, ωστόσο, η κυβερνητική πλευρά επισημαίνει πως στόχος είναι να πέσει φως στην υπόθεση και να μη μείνει τίποτα αναπάντητο.
Όπως μεταδόθηκε χθέ, ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος έχει εκφράσει δημόσια την αντίρρησή του στην επίκληση του απορρήτου, με επιστολή που απέστειλε ζήτησε την αντικατάστασή του από την επιτροπή και συνεπώς δεν θα δώσει το «παρών» τη Δευτέρα. Οι ακριβείς λόγοι που ο κ. Τζαβάρας προέβη σε αυτή την κίνηση δεν έχουν γίνει γνωστοί. Εικάζεται πως ο κ. Τζαβάρας ζήτησε την αντικατάστασή του, καθώς έχει εκφράσει τις διαφωνίες του δημόσια.
Αντιθέτως, η έτερη βουλευτής της επιτροπής που επίσης έχει κινηθεί σε διαφορετική γραμμή από την κεντρική, η Ολγα Κεφαλογιάννη, θα είναι κανονικά παρούσα. Η βουλευτής της Ν.Δ. με νέα συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον ιστότοπο Νewsbomb εξέφρασε για μία ακόμη φορά τη διαφωνία της με τους κεντρικούς χειρισμούς, σημειώνοντας πως ήταν λάθος η απαγόρευση ενημέρωσης του παρακολουθούμενου που θέσπισε η κυβέρνηση το 2021, όπως επίσης είναι λάθος η νέα πρόβλεψη για ενημέρωση του θύματος έπειτα από τριετία και εφόσον δοθεί έγκριση από τον διοικητή της ΕΥΠ και τον εισαγγελέα της υπηρεσίας πληροφοριών.
Παράλληλα υπογράμμισε πως είναι σημαντική η εθνική ασφάλεια, ωστόσο δεν πρέπει να καταστρατηγούνται θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα και κανείς δεν μπορεί να επικαλείται απόρρητο απέναντι στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.
Πηγή: Η Καθημερινή