Mε επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου οι εργασίες της 4ης Συνάντησης Εκπαιδευτικών και Μαθητών από τα σχολεία-μέλη του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο “Myths in our school as common value of European culture Heritage”, του οποίου συντονιστής είναι το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας και σκοπεύει μέσα από την ανταλλαγή των μύθων, την επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά των σχολείων από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.
Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία που σχετίζονται με μυθολογικά θέματα και υλοποιήθηκαν πολλές δράσεις στο χώρο του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας.
Συγκεκριμένα, για πέντε ημέρες (από τη Δευτέρα 14 έως και την Παρασκευή 18/11) βρέθηκαν στην Καλαμάτα εκπαιδευτικοί από τα σχολεία:
-Miejska Szkola Podstawowa nr 6 της πόλης Knurow της Πολωνίας
-Istituto Comprensivo “Melanzio-Parini” της πόλης Montefalco της Ιταλίας
-Scoala Gimnaziala Sfantul Andrei της πόλης Braila της Ρουμανίας
-Δημοτικό Σχολείο Πολεμίου της Κύπρου
-52 primary school “Tsanko Tserkovski” της πόλης Sofia της Βουλγαρίας.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η δια ζώσης γνωριμία, επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων και παιδαγωγικών προσεγγίσεων σχετικά με τη μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος, όπως και η λήψη αποφάσεων για τον τρόπο συνέχισης και υλοποίησης των υπόλοιπων δραστηριοτήτων μέχρι τη λήξη του.
Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες από τα σχολεία-εταίρους επισκέφτηκαν την πρώτη μέρα όλες τις τάξεις του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, γνωρίστηκαν με βιωματικό και ευχάριστο τρόπο με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και παρακολούθησαν όλοι μαζί δράσεις σχετικά με το πρόγραμμα.
Στην αρχική επαφή με το σχολείο παρευρέθη και ο Παύλος Κλάδης, πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καλαμάτας.
Τις επόμενες μέρες επισκέφτηκαν:
-την Αρχαία Ολυμπία με τους μύθους του Πέλοπα και του Οινόμαου, των Λαπιθών και Κενταύρων, τους άθλους του Ηρακλή και θαύμασαν το σύμπλεγμα του Ερμή και του Διόνυσου
-την Αρχαία Μεσσήνη υλοποιώντας βιωματικές δραστηριότητες στο Μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο, όσο το επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες, με την Ιωάννα Ραβάνη, υπεύθυνη του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠεΑ) Καλαμάτας
-Τη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτώρια Καρέλια” που με τη βοήθεια από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Συλλογής γνώρισαν μέσα από τις παραδοσιακές ενδυμασίες την επίδραση της γεωμορφολογίας του ελλαδικού χώρου σε αυτές
-το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας που με τη βοήθεια της μουσειοπαιδαγωγού Κατερίνας Τζαμουράνη ανακάλυψαν μυθολογικά ζωόμορφα όντα και δημιούργησαν δικά τους καλλιτεχνικά έργα
-τα σημεία της πόλης της Καλαμάτας που διαφαίνεται η πολιτισμική κληρονομιά της.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν συνεργατικές δραστηριότητες με τους μαθητές και μαθήτριες του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας στο χώρο του σχολείου.
Η συνάντηση περιλάμβανε και γιορτή καλωσορίσματος το απόγευμα της πρώτης ημέρας, ως ένας τρόπος διάχυσης του προγράμματος στις οικογένειες και στην ευρύτερη κοινωνία της πόλης.
Σημαντική ήταν η συμβολή του Συλλόγου Γονέων, όπως και των γονέων του σχολείου, που με την προσφορά τους σε παραδοσιακά φαγητά έγιναν πρεσβευτές των μεσσηνιακών γεύσεων.
Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από χορευτές και το εφηβικό τμήμα του Κέντρου Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας.
Ως επιστέγασμα αυτής της δράσης προσφέρθηκε στους φιλοξενούμενους επίσκεψη στην Ακρόπολη και στο Μουσείο της Ακρόπολης το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, ενώ οι καλεσμένοι εκπαιδευτικοί και μαθητές από το εξωτερικό αναχώρησαν έχοντας άριστες εντυπώσεις από τη φιλοξενία της Καλαμάτας.